„Efectul Pinocchio”

  Buza care spune adevărul este întărită pe vecie, dar limba mincinoasă nu stă decât o clipă. (Proverbele 12:19)

  Ştiai că, după Biblie, cea mai tradusă carte este Aventurile lui Pinocchio? Da! Povestirile despre mica marionetă din lemn, care dorea să devină un copil adevărat, în mai puţin de o sută de ani a devenit una din cele mai populare opere de pe planetă. Ştiu că şi tu cunoşti foarte bine toate detaliile poveştii scrise de italianul Carlo Collodi, între 1882 și 1883 şi cred că eşti la curent cu marea problemă a lui Pinocchio. Îţi aminteşti care era? Nasul lui Pinocchio creştea de fiecare dată când spunea o minciună şi, într-un final, a trebuit să recunoască faptul că nu se poate opri din a minţi. La fel ca pentru Pinocchio, minciuna a devenit o practică foarte des întâlnită printre noi.

  Conform unei cercetări, în Statele Unite, un tânăr din trei a recunoscut că şi-a minţit „părinţii, profesorii sau pe altcineva în ultimele trei luni”. Şaizeci la sută au mărturisit că şi-au minţit un prieten tot în ultimele trei luni. Alţii au spus că au „trişat la unul din examene în ultimele trei luni” (Scot McKnight, Sermon on the Mount [Predica de pe munte], p. 110). Îţi imaginezi cât de lung ar trebui să fie nasul acestor tineri dacă ar creşte de fiecare dată când mint?

  Zâna a avut dreptate când i-a spus micuţei marionete că există două feluri de minciuni: „Cea cu picioarele scurte şi cea cu nasul lung.” Cu alte cuvinte, mincinosul nu ajunge departe, căci întotdeauna va sfârşi prin a fi descoperit. Chiar Solomon spunea că nu durează decât „o clipă”. De fapt, nasul ne poate da de gol atunci când minţim, căci începe să fie foarte activ de fiecare dată când nu spunem adevărul. În 2013, cercetătorii în psihologie experimentală de la Universitatea din Grenade au publicat un studiu în care se demonstra că „temperatura nasului” creşte de fiecare dată când minţim. Acest fenomen se numeşte „efectul Pinocchio”.

  Pentru că întotdeauna, într-un final, minciuna va fi descoperită, nu crezi că ar fi mai bine să ne angajăm să spunem întotdeauna adevărul? Din moment ce Biblia ne spune că „martorul mincinos nu rămâne nepedepsit” (Proverbele 19:5), atunci merită oare să ne expunem „efectului Pinocchio”?

  #sinceritate #valori

  „Efectul Pinocchio” - 2017. Pentru că întotdeauna, într-un final, minciuna va fi descoperită, nu crezi că ar fi mai bine să ne angajăm să spunem întotdeauna adevărul? Din moment ce Biblia ne spune că „martorul mincinos nu rămâne nepedepsit” (Proverbele 19:5), atunci merită oare să ne expunem „efectului Pinocchio”? #sinceritate #valori
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Primii patru oameni din lume

  Resentimentele cresc în timp dacă nu suntem atenți și dacă nu păstrăm o legătură deplină cu Dumnezeu.

  Patru linii la sigla Fiat

  E posibil ca Dumnezeu să ne conducă prin diferite etape și să permită transformări pe care nu le înțelegem la acel moment, pentru ca apoi să realizăm că ceea ce am trăit era cel mai potrivit program pentru perioada respectivă. Experiențele pe care Dumnezeu le permite sau le aduce în viața noastră au un singur scop, salvarea noastră. Indiferent de schimbările survenite în timp, El nu Își va schimba niciodată planul de a ne mântui. Uneori, la insistențele noastre, schimbă conjuncturi, detalii, nuanțe, dar intenția Lui de mântuire nu se poate schimba. Doar refuzul nostru cu insistență poate anula salvarea oferită de El.

  Motorul în patru timpi

  Nu suntem singuri în această lume. Prin urmare, depindem de ceilalți, iar ceilalți depind de noi. Dacă acceptăm să ne sincronizăm cu programul și cu proiectele celorlalți, putem realiza o mulțime de lucruri și putem obține o putere imensă, utilă fiecăruia, dar și la nivel comun. Dacă nu avem dispoziția de a pune puținul nostru în parteneriat cu cei din familia sau din societatea noastră, rezultatul va fi unul minuscul și vom trăi frustrarea nerealizărilor toată viața noastră. Viitorul va fi al celor ce vor să colaboreze! Atunci când i-a trimis în marea lor misiune, Mântuitorul le-a recomandat ucenicilor să nu plece singuri, ci să fie uniți, chiar și în rugăciune.

  Porunca a patra

  Imaginează-ți că timpul Sabatului este un apartament gol, pe care Dumnezeu ți-l oferă să locuiești toată viața ta, însă nu te face proprietar, ci beneficiar. Tu poți mobila apartamentul cu lucruri frumoase, speciale pentru tine, dar nu poți schimba structura lui și nu-l poți folosi în alt scop decât cel dorit de Proprietar. Bucură-te de tot ce ți-a oferit, inclusiv de prezența Lui în viața ta; invită-L în viața ta și în zilele tale de sărbătoare!

  Publicate astăzi

  Primii patru oameni din lume

  Resentimentele cresc în timp dacă nu suntem atenți și dacă nu păstrăm o legătură deplină cu Dumnezeu.

  În fiecare zi, un capitol

  Dumnezeu ne promite că nu ne va „lăsa” și nu ne va „părăsi”, indiferent de circumstanțe. Am simțit conducerea divină – am văzut o schimbare care conducea spre creștere spirituală.

  Dreptatea

  Toţi cei care „flămânzesc şi însetează după neprihănire” sunt numiţi „ferice”. Dumnezeu îi numeşte oameni fericiţi. Înţelegi acest lucru? Ei vor fi categoric săturaţi în virtutea dreptăţii divine.

  Paşte mieluşeii şi oiţele mele!

  Doamne, dă-ne înțelepciune să fim buni mentori și pune în inima noastră iubire față de copiii și tinerii bisericii Tale! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți numele tuturor copiilor și tinerilor din biserica ta! Apoi, roagă-te pentru fiecare nume în parte!

  Jellem, amit a világ elismer

  "Legyetek feddhetetlenek és tiszták, Isten szeplőtlen gyermekei az elfordult és elvetemedett nemzetség közepette, akik közöttfényletek,...