Secretul reuşitei

Întăreşte-te, îmbărbătează-te şi lucrează; nu te teme şi nu te înspăimânta. Căci Domnul Dumnezeu, Dumnezeul meu, va fi cu tine. (1 Cronici 28:20)

De ce unii oameni au succes, iar alţii nu? Aceasta este o întrebare destul de grea, iar Malcolm Gladwell a scris o carte, Outliers: The Story of Succes, pentru a încerca să găsească un răspuns. În opinia autorului de origine jamaicană, deşi „succesul este rezultatul asocierii talentelor cu pregătirea”, pregătirea este mai importantă (p. 46). El şi-a demonstrat teza folosindu-se de exemple din mai multe domenii, de la muzică până la programare informatică. Dă-mi voie să rezum pentru tine ce a spus el despre muzicieni. Un studiu a clasat violoniştii în trei grupe: 1) stelele, 2) cei buni şi 3) cei care ajung să fie profesori de muzică. Participanţii din cele trei grupe au început să „cânte la vioară de la cinci ani şi, în primii ani de studiu, ei au exersat aproximativ un număr egal de ore: două sau trei ore pe săptămână.

Ce a făcut diferenţa între cele trei grupe? De ce unii au devenit stele, alţii buni, iar alţii profesori de muzică? Cheia se află în numărul de ore în care au exersat. Cei care au ajuns stele au exersat mai mult de zece mii de ore; cei buni, opt mii de ore şi profesorii, patru mii. În consecinţă, „ceea ce distinge un virtuoz de un interpret mediocru este efortul depus de fiecare pentru a exersa. În plus, cei care se află în frunte nu sunt acolo pentru că au exersat puţin mai mult sau mult în raport cu ceilalţi. Ei au muncit mult, mult mai mult” (p. 47 – sublinierile autorului).

Credeai că succesul se obţine cât ai pocni din degete? Ei bine, nu! Pentru a reuşi, trebuie să munceşti cu sârguinţă. Când Domnul i-a încredinţat lui Solomon marea responsabilitate de a construi templul de la Ierusalim, David i-a dat un sfat bun: „Întăreşte-te, îmbărbătează-te şi lucrează; nu te teme şi nu te înspăimânta. Căci Domnul Dumnezeu, Dumnezeul meu, va fi cu tine” (1 Cronici 28:20). Care a fost responsabilitatea lui Solomon? Să se întărească şi să pună mâna la lucru.

Vrei să ai succes? Atunci, trebuie să lucrezi zece, douăzeci, treizeci de mii de ore… De fiecare dată când vei fi pe punctul de a te da bătut, aminteşte-ţi că aşa cum a fost cu Solomon, Dumnezeu va fi şi cu tine.

#succesul

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video