Un prieten bun

Prietenul adevărat iubeşte oricând şi, în nenorocire, ajunge ca un frate. (Proverbele 17:17)

Vindecarea paraliticului despre care se vorbeşte în Marcu 2:1-12 este una din cele mai fascinante relatări din evanghelii. Se spune că atunci când Isus a ajuns în Capernaum, s-a adunat o mare mulţime de oameni pentru a-l asculta. Casa în care vorbea Învăţătorul s-a umplut de oameni. Printre cei care nu puteau intra era şi un paralitic, care dorea din toată puterea lui să Îl vadă pe Isus.

Dar pentru că paraliticul nu putea intra, prietenii lui au încercat să îl ajute. Ce au făcut? Au luat o parte din acoperişul casei şi, prin această deschizătură, l-au coborât pe paralitic în faţa ochilor uimiţi ai celor prezenţi. Relatarea biblică ne spune că, „văzându-le credinţa”, Isus a hotărât să îl vindece pe cel bolnav. Cine erau „aceşti inşi”? Erau patru prieteni care au hotărât să îl poarte pe paralitic, să desfacă acoperişul, să îl coboare cu funia prin acoperiş. Şansa paraliticului a fost că a avut patru prieteni sinceri şi loiali, prieteni care l-au sprijinit în momentele de disperare profundă. Mulţumită prietenilor lui buni, el nu doar că a primit sănătatea fizică, ci şi sănătatea spirituală.

Ştiu ce înseamnă să ai prieteni ca cei patru „inşi”, când nu eşti decât un „paralitic”. În urmă cu câţiva ani, am vrut să îl întâlnesc pe preşedintele IADPA, dar a fost foarte greu să stabilesc o întâlnire cu el. Unul din prietenii mei a luat legătura cu el şi l-a întrebat dacă ar putea să mă primească în vizită. Deşi puţin sceptic, în cele din urmă i-a spus prietenului meu că ne putem vedea după întâlnirea la care participa atunci. Prietenul meu m-a dus acolo, dar, atunci când am ajuns, preşedintele tocmai ieşea de la întâlnire şi mi-a spus că nu putem sta de vorbă pentru că se grăbeşte să ajungă la aeroport. Atunci prietenul meu mi-a spus: „Nicio problemă, vă duc eu la aeroport, dar trebuie să vorbiţi astăzi cu el.” Preşedintele a acceptat şi câteva luni mai târziu, eu am fost angajat la IADPA.

Au trecut zece ani de atunci şi, în diverse ocazii, Pablo Perla, preşedintele din poveste, mi-a spus: „Îmi doresc să am un prieten aşa cum ai tu, Gabriel.”

Un proverb evreiesc declară: „Un prieten fidel este o protecţie sigură; cine l-a găsit a găsit o comoară.” Noi, paraliticul şi cu mine, am avut şansa să găsim această „comoară”, dar tu, ai găsit-o deja?

#prietenie

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video