Nimeni să nu te dispreţuiască

Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea, ci fii o pildă pentru credincioşi: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie. (1 Timotei 4:12)

Vrem să sculptezi pentru noi o statuie a Fecioarei Maria în marmură, care să ţină în braţele ei trupul mort al lui Isus. Îţi vom plăti patru sute cincizeci de ducaţi de aur. Ai la dispoziţie un an întreg pentru a realiza opera, începând de astăzi.” Acestea au fost cuvintele cardinalului. Până când? De astăzi? Cu aceste cuvinte, cardinalul Jean Bilhères de Lagraulas i-a încredinţat tânărului de doar douăzeci şi patru de ani realizarea unei opere sculpturale care făcea parte din decorul impozantei bazilici Sfântul Petru. Tânărul nu era un artist cu reputaţie, dar acum îi fusese oferită o ocazie minunată, pe care pentru nimic în lume nu voia să o rateze. A acceptat provocarea şi, în scurt timp, el a început să lucreze la un bloc imens de marmură, pe care a mers personal să îl caute în Alpii apuani. Cu o tenacitate de nedescris, el a muncit cu ardoare, zi şi noapte, şi a terminat sculptura cu câteva zile înainte de termenul fixat.

Când oamenii au contemplat opera somptuoasă şi aproape perfectă, ei au început imediat să se îndoiască de faptul că, într-adevăr, el era autorul. Se povesteşte că, după ce a ascultat comentariile oamenilor, într-o noapte, tânărul băiat şi-a luat dalta şi, pe brâul Mariei, a scris: „Michelangelo din Florenţa este autorul.”

Fără nicio îndoială, Pietà, cum se numeşte sculptura, este una din cele mai mari opere artistice ale umanismului din timpul Renaşterii. Frumuseţea sa şi detaliile impecabile i-au permis lui Michelangelo să se întreacă pe sine şi să îşi croiască drum printre cei mai renumiţi artişti ai epocii sale. Ce s-ar fi întâmplat cu el dacă ar fi respins termenul-limită pentru realizarea acestei opere din cauza tinereţii lui?

Michelangelo a sesizat oportunitatea şi a profitat la maximum de ea. Faptul că el şi-a dus la bun sfârşit opera este un exemplu pentru noi, ca şi noi să înţelegem cum să punem în practică sfatul lui Pavel: „Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea” (1 Timotei 4:12). În fiecare zi, Dumnezeu îţi presară în cale ocazii mici sau mari şi, dacă tu profiţi de ele cu înţelepciune, acestea te vor face un bărbat sau o femeie pe care nimeni nu o poate dispreţui. Pune-te în mâinile lui Dumnezeu; poate că astăzi vei avea ocazia să dai startul „Pietei” tale.

#acceptăprovocarea

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video