Nimeni să nu te dispreţuiască

  Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea, ci fii o pildă pentru credincioşi: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie. (1 Timotei 4:12)

  Vrem să sculptezi pentru noi o statuie a Fecioarei Maria în marmură, care să ţină în braţele ei trupul mort al lui Isus. Îţi vom plăti patru sute cincizeci de ducaţi de aur. Ai la dispoziţie un an întreg pentru a realiza opera, începând de astăzi.” Acestea au fost cuvintele cardinalului. Până când? De astăzi? Cu aceste cuvinte, cardinalul Jean Bilhères de Lagraulas i-a încredinţat tânărului de doar douăzeci şi patru de ani realizarea unei opere sculpturale care făcea parte din decorul impozantei bazilici Sfântul Petru. Tânărul nu era un artist cu reputaţie, dar acum îi fusese oferită o ocazie minunată, pe care pentru nimic în lume nu voia să o rateze. A acceptat provocarea şi, în scurt timp, el a început să lucreze la un bloc imens de marmură, pe care a mers personal să îl caute în Alpii apuani. Cu o tenacitate de nedescris, el a muncit cu ardoare, zi şi noapte, şi a terminat sculptura cu câteva zile înainte de termenul fixat.

  Când oamenii au contemplat opera somptuoasă şi aproape perfectă, ei au început imediat să se îndoiască de faptul că, într-adevăr, el era autorul. Se povesteşte că, după ce a ascultat comentariile oamenilor, într-o noapte, tânărul băiat şi-a luat dalta şi, pe brâul Mariei, a scris: „Michelangelo din Florenţa este autorul.”

  Fără nicio îndoială, Pietà, cum se numeşte sculptura, este una din cele mai mari opere artistice ale umanismului din timpul Renaşterii. Frumuseţea sa şi detaliile impecabile i-au permis lui Michelangelo să se întreacă pe sine şi să îşi croiască drum printre cei mai renumiţi artişti ai epocii sale. Ce s-ar fi întâmplat cu el dacă ar fi respins termenul-limită pentru realizarea acestei opere din cauza tinereţii lui?

  Michelangelo a sesizat oportunitatea şi a profitat la maximum de ea. Faptul că el şi-a dus la bun sfârşit opera este un exemplu pentru noi, ca şi noi să înţelegem cum să punem în practică sfatul lui Pavel: „Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea” (1 Timotei 4:12). În fiecare zi, Dumnezeu îţi presară în cale ocazii mici sau mari şi, dacă tu profiţi de ele cu înţelepciune, acestea te vor face un bărbat sau o femeie pe care nimeni nu o poate dispreţui. Pune-te în mâinile lui Dumnezeu; poate că astăzi vei avea ocazia să dai startul „Pietei” tale.

  #acceptăprovocarea

  Nimeni să nu te dispreţuiască - 2017. În fiecare zi, Dumnezeu îţi presară în cale ocazii mici sau mari şi, dacă tu profiţi de ele cu înţelepciune, acestea te vor face un bărbat sau o femeie pe care nimeni nu o poate dispreţui. Pune-te în mâinile lui Dumnezeu; poate că astăzi vei avea ocazia să dai startul „Pietei” tale. #acceptăprovocarea
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ceaiul de la ora cinci

  Tu ai un cerc de câțiva apropiați cu care te poți întâlni din când în când pentru o conversație și o prăjitură sau o salată de fructe? Consideri cumva că o astfel de prietenie ar fi necreștinească sau inutilă? Să știi că nu doar prieteniile virtuale pot aduce satisfacții; cele de-adevăratelea, la o ceașcă de ceai și un fursec, sunt cu mult mai prețioase și mai satisfăcătoare.

  Primele cinci minute contează

  Un creștin este o emblemă pentru familia lui Hristos. Prin urmare, nu se cuvine să transmitem un aer primitiv și să-i îndemnăm pe ceilalți la dispreț și prejudecată. Îi datorăm Mântuitorului nostru o reprezentare onorabilă, iar nouă, o imagine atrăgătoare, ca o chemare fără cuvinte spre un mod de viață frumos și curat.

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Publicate astăzi

  Ceaiul de la ora cinci

  Tu ai un cerc de câțiva apropiați cu care te poți întâlni din când în când pentru o conversație și o prăjitură sau o salată de fructe? Consideri cumva că o astfel de prietenie ar fi necreștinească sau inutilă? Să știi că nu doar prieteniile virtuale pot aduce satisfacții; cele de-adevăratelea, la o ceașcă de ceai și un fursec, sunt cu mult mai prețioase și mai satisfăcătoare.

  Energie pierdută

  La ce folosește o aparență măreață care, în final, este respinsă de Dumnezeu? Deci, în timp ce vă îmbrăcați în vederea obținerii succesului, amintiți-vă că persoana cea mai impresionantă este cea care asortează frumusețea exterioară cu cea interioară.

  În detenţie

  Comportamentul lui Iosif ne învață lecții exemplare: loialitate față de Dumnezeu, loialitate față de stăpân, autocontrol, integritate, amabilitate, credință, înțelepciune, curaj. Fie ca acestea să constituie mobilul rugăciunilor noastre ca Dumnezeu să ne dea trăsăturile de caracter necesare înfruntării provocărilor actuale!

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Spiritizmus és forradalom

  „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, minden erődből és teljes elmédből;...