Excelsior!

Gândiţi-vă la lucrurile de sus. (Coloseni 3:2)

Henry W. Longfellow, poet, scriitor şi traducător, considerat a fi cel mai ilustru şi cultivat om din vremea lui, a realizat foarte multe lucruri importante. Una dintre realizările lui a fost prima traducere în limba engleză a operei lui Dante, Divina comedie. Dintre toate poemele lui, unul mi s-a părut foarte interesant. Titlul, foarte sugestiv, este „Excelsior!”, un cuvânt latin care înseamnă „întotdeauna mai sus”.

În acest poem – Excelsior! –, Longfellow relatează experienţa unui tânăr care poate era la fel ca tine, dar care şi-a pus un obiectiv foarte înalt. Pentru a nu fi intimidat de orice fleac, el purta întotdeauna cu el o pancartă pe care scris Excelsior!, pentru că ştia că de-a lungul drumului avea de înfruntat obstacole care încercau să îl împiedice să înainteze. Într-o noapte, pe când escalada vârfurile înzăpezite ale Alpilor, el a văzut o familie care stătea la căldura sobei; a simţit o dorinţă puternică de a se opri, dar atunci şi-a spus în sinea lui: Excelsior! Mai departe, el a întâlnit un om bătrân care i-a spus: „Opreşte-te o clipă”, însă după ce a respirat profund, a exclamat din nou: Excelsior! O frumoasă domnişoară i-a cerut, cu lacrimi în ochi, să renunţe la călătorie; tânărul i-a răspuns: Excelsior! Excelsior! Întotdeauna mai departe este un obiectiv foarte bun pentru toţi tinerii. Dumnezeu te-a chemat să creşti, să te înalţi întotdeauna mai sus, să ajungi pe înălţimi. El doreşte să ai idealuri nobile. Şi tu poţi crede ce a spus Moise: „Domnul te va face să fii cap, nu coadă” (Deuteronomul 28:13). Observă această frază: „Domnul te va face.” Responsabilitatea ta este să continui să înaintezi, fără să te descurajezi, să ai o ureche surdă faţă de cei care vor să te convingă să nu mergi „întotdeauna mai sus”. Dumnezeu nu te va părăsi şi El îţi propune o condiţie pentru a te face „cap”. Ştii care este aceasta? Vei avea succes „dacă vei asculta de poruncile Domnului, Dumnezeului tău, […] dacă le vei împlini” (Deuteronomul 28:13). În consecinţă, aspiraţiile tale trebuie să fie în armonie cu esenţa poruncilor divine: să Îl iubeşti pe Dumnezeu şi pe aproapele tău.

Până unde vei ajunge? Care este muntele pe care ai vrea să îl escaladezi? Dacă ceea ce tu îţi doreşti este în armonie cu poruncile lui Dumnezeu, nu înceta să priveşti „mai sus”, nu înceta să lupţi pentru visurile tale. Excelsior, prieteni! Excelsior!

#excelsior #excelenţă #valori

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video