Excelsior!

  Gândiţi-vă la lucrurile de sus. (Coloseni 3:2)

  Henry W. Longfellow, poet, scriitor şi traducător, considerat a fi cel mai ilustru şi cultivat om din vremea lui, a realizat foarte multe lucruri importante. Una dintre realizările lui a fost prima traducere în limba engleză a operei lui Dante, Divina comedie. Dintre toate poemele lui, unul mi s-a părut foarte interesant. Titlul, foarte sugestiv, este „Excelsior!”, un cuvânt latin care înseamnă „întotdeauna mai sus”.

  În acest poem – Excelsior! –, Longfellow relatează experienţa unui tânăr care poate era la fel ca tine, dar care şi-a pus un obiectiv foarte înalt. Pentru a nu fi intimidat de orice fleac, el purta întotdeauna cu el o pancartă pe care scris Excelsior!, pentru că ştia că de-a lungul drumului avea de înfruntat obstacole care încercau să îl împiedice să înainteze. Într-o noapte, pe când escalada vârfurile înzăpezite ale Alpilor, el a văzut o familie care stătea la căldura sobei; a simţit o dorinţă puternică de a se opri, dar atunci şi-a spus în sinea lui: Excelsior! Mai departe, el a întâlnit un om bătrân care i-a spus: „Opreşte-te o clipă”, însă după ce a respirat profund, a exclamat din nou: Excelsior! O frumoasă domnişoară i-a cerut, cu lacrimi în ochi, să renunţe la călătorie; tânărul i-a răspuns: Excelsior! Excelsior! Întotdeauna mai departe este un obiectiv foarte bun pentru toţi tinerii. Dumnezeu te-a chemat să creşti, să te înalţi întotdeauna mai sus, să ajungi pe înălţimi. El doreşte să ai idealuri nobile. Şi tu poţi crede ce a spus Moise: „Domnul te va face să fii cap, nu coadă” (Deuteronomul 28:13). Observă această frază: „Domnul te va face.” Responsabilitatea ta este să continui să înaintezi, fără să te descurajezi, să ai o ureche surdă faţă de cei care vor să te convingă să nu mergi „întotdeauna mai sus”. Dumnezeu nu te va părăsi şi El îţi propune o condiţie pentru a te face „cap”. Ştii care este aceasta? Vei avea succes „dacă vei asculta de poruncile Domnului, Dumnezeului tău, […] dacă le vei împlini” (Deuteronomul 28:13). În consecinţă, aspiraţiile tale trebuie să fie în armonie cu esenţa poruncilor divine: să Îl iubeşti pe Dumnezeu şi pe aproapele tău.

  Până unde vei ajunge? Care este muntele pe care ai vrea să îl escaladezi? Dacă ceea ce tu îţi doreşti este în armonie cu poruncile lui Dumnezeu, nu înceta să priveşti „mai sus”, nu înceta să lupţi pentru visurile tale. Excelsior, prieteni! Excelsior!

  #excelsior #excelenţă #valori

  Excelsior! - 2017. Până unde vei ajunge? Care este muntele pe care ai vrea să îl escaladezi? Dacă ceea ce tu îţi doreşti este în armonie cu poruncile lui Dumnezeu, nu înceta să priveşti „mai sus”, nu înceta să lupţi pentru visurile tale. Excelsior, prieteni! Excelsior! #excelsior #excelenţă #valori
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Publicate astăzi

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Crede și nu te îndoi niciodată!

  Câteva săptămâni mai târziu, El a trimis un cec pe care nu îl așteptam. Dumnezeu Își ține făgăduințele, însă noi suntem „puțin credincioși”!

  Beneficiul încercării

  Dacă ai de-a face cu greutăți în viață, gândește-te la aceste texte și subscrie la ideea că nici încercarea, nici îngrijorarea, nici persecuția, nici foamea, nici lipsa hainelor, niciun pericol și nici sabia nu te va putea despărți de dragostea lui Dumnezeu (Romani 8:35-39).

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  A békességet kiáltók

  „Mert amikor ezt mondják: »Békesség és biztonság«, akkor hirtelen veszedelem jön rájuk, mint a szülési...