Umple golul nostru infinit

Căutaţi pe Domnul şi veţi trăi! (Amos 5:6)

Blaise Pascal a fost unul dintre cele mai mari genii din istoria omenirii. Îmi amintesc foarte bine de el din cauza problemelor pe care mi le-a făcut în al doilea an de studii cu faimoasa „teoremă a lui Pascal” şi mai târziu, în anul patru, „principiul lui Pascal”. Deşi recunosc că pentru mulţi, „teorema” şi „principiul” sunt de o importanţă vitală, nu mă îndoiesc că, pentru marea majoritate dintre noi, ce ne-a impresionat cel mai mult la Pascal, este că el a inventat calculatorul mecanic, precursorul calculatoarelor actuale. Acest aparat, care datează din 1642, era capabil să facă adunări, scăderi, împărţiri şi înmulţiri.

Ştii la ce vârstă a inventat Pascal acest calculator? La nouăsprezece ani! După cum poţi vedea, încă de foarte devreme în viaţă, el s-a disciplinat să se dedice cu totul carierei profesionale. La treizeci de ani, Pascal a fost considerat o autoritate în ştiinţe şi în matematică. Succesul şi renumele lui s-au răspândit pretutindeni, dar nimic nu putea umple golul existenţial care îl chinuia pe celebrul savant. La un moment dat, viaţa lui a luat o întorsătură diferită începând din 23 noiembrie 1654. După ce a ascultat o predică puternică, Pascal a înţeles că acest abis infinit care îi neliniştea sufletul „nu putea fi umplut decât de ceva infinit şi imuabil, adică de Însuşi Dumnezeu” (Blaise Pascal, Les pensées, p. 28).

De același autor

Cum este posibil ca un om de ştiinţă ca Pascal să admită că reuşita lui, renumele lui nu puteau umple abisul infinit care îl măcina în interior? Cred că merită ca tu şi cu mine să învăţăm din experienţa acestui matematician renumit. Nu cred că îţi strică să îţi aminteşti că cea mai perfectă reuşită pământească este incapabilă de a umple golul pe care doar prezenţa divină îl poate umple. Dar, aşa cum spunea Pascal, unii caută bunăstarea în autoritate, alţii în erudiţie şi cunoştinţe, alţii în plăceri.

Din care din aceste surse ai încercat să îţi astâmperi setea? Cu ce doreşti să îţi umpli viaţa? Dacă ai încercat să umpli golul interior cu lucrurile acestei lumi, ar fi bine să îţi aminteşti că, aşa cum spunea Pascal, doar Dumnezeu este singurul bine veritabil şi adevărat al omului. „Doar El.” Noi nu avem nevoie de nimic altceva pentru a avea viaţă din belşug.

#Dumnezeuîmiumpleviaţa

Comentariile sunt închise

Umple golul nostru infinit 1 pe e-mail">
Primește devoționalele
pe e-mail
Abonează-te pentru a primi devoționalele pe e-mail în fiecare zi.
Te poți dezabona oricând prin link-ul de dezabonare din fiecare mesaj trimis.