Preţul sincerităţii (I)

  Cel lacom de câştig îşi tulbură casa, dar cel ce urăşte mita va trăi. (Proverbele 15:27)

  Numele Jean Baptist Colbert îţi spune ceva? Enciclopedia Britanica, printre altele, spune că acesta a fost ministru de finanţe, şeful Marinei pe timpul conducerii lui Ludovic al XIV-lea, „responsabil de realizarea programului de reconstrucţie economică care a făcut din Franţa o putere dominantă în Europa”. Cum a putut acest om să ajungă atât de departe, deşi nu a făcut parte din aristocraţia
  europeană?

  În cartea Su palabra de honor y otros relatos [Cuvântul său de onoare şi alte relatări], este prezentat un episod care a jucat un rol vital în viitorul personal şi profesional al lui Colbert. S-a remarcat foarte devreme în viaţa sa, lucrând într-un magazin de materiale. Într-o zi, patronul i-a ordonat să ducă trei bucăţi de material unui bancher prosper, într-un hotel luxos din oraş. „Priveşte bine, i-a spus patronul, această bucată marcată cu numărul unu costă şase lire metrul, bucata cu numărul doi, opt lire, iar numărul trei, cincisprezece lire. Nu le încurca!” (p. 26).

  Tânărul Colbert, potrivit ordinelor şefului său, a mers la hotel şi a prezentat cele trei bucăţi de material acelui om important. Acesta din urmă, după ce a verificat materialele, s-a hotărât pentru numărul doi şi a cumpărat treizeci de metri. Când Colbert s-a întors la magazin, proprietarul şi-a dat seama că tânărul a vândut la cincisprezece lire metrul de material care costa opt, practic de două ori preţul normal. Comerciantul l-a felicitat şi i-a oferit chiar un procentaj din acest profit „suplimentar”.

  Ce ai fi făcut tu în locul său? Ai fi acceptat tu paharul cu vin fără să spui nimic. Onestitatea lui Colbert a fost aici pusă la încercare, dar, cu fermitate de caracter, i-a spus patronului: „Ştiţi, aceasta nu poate rămâne aşa. Eu nu vreau bani câştigaţi pe nedrept, prefer corectitudinea.” (p. 27).

  Cum a spus şi Seneca, moralistul roman: „Ceea ce legea nu interzice, poate onestitatea să o facă.” Colbert ştia un lucru: „Comorile câştigate pe nedrept nu folosesc, dar neprihănirea izbăveşte de la moarte.” (Proverbele 10:2).

  #sinceritate

  Acest articol face parte din cartea „365 Share: Urmărește profilul” de Vladimir Polanco

  Preţul sincerităţii (I) - 2017. Cum a spus şi Seneca, moralistul roman: „Ceea ce legea nu interzice, poate onestitatea să o facă.” Colbert ştia un lucru: „Comorile câştigate pe nedrept nu folosesc, dar neprihănirea izbăveşte de la moarte.” (Proverbele 10:2).
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Două repere

  Mântuitorul Își găsea odihna la picioarele Tatălui Său dis-de-dimineață, când Se retrăgea din mijlocul ucenicilor și Se ruga. Acesta este modelul cel mai de succes în gestionarea stresului și a tensiunii zilnice. Ia-ți timp doar pentru tine și relația ta cu Dumnezeu!

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  Planul B

  Când e vorba de viața noastră reală, profundă, există un singur plan. Nu are rost să căutăm alternative, polițe de asigurare sau precontracte. Singura șansă este să ne încredem în Cel care, încă de pe vremea când noi nu eram de încredere, Îi eram chiar vrăjmași, a semnat cu noi un legământ, un contract de salvare a noastră. Dacă nici această dovadă de iubire nu-i suficientă, atunci ce ar mai putea fi?

  Publicate astăzi

  Două repere

  Mântuitorul Își găsea odihna la picioarele Tatălui Său dis-de-dimineață, când Se retrăgea din mijlocul ucenicilor și Se ruga. Acesta este modelul cel mai de succes în gestionarea stresului și a tensiunii zilnice. Ia-ți timp doar pentru tine și relația ta cu Dumnezeu!

  Ca un copilaș

  Ce fericire să-i avem pe acești micuți care ne învață atât de multe despre noi înșine, despre viața însăși și despre cum să relaționam cu Tatăl nostru ceresc! Mă simt foarte binecuvântată! Ajută-mă, Doamne, să devin ca un copilaș!

  Fraţii Durer

  Iubirea pentru fratele tău este posibilă prin puterea care vine de sus. Vorbeşte astăzi cu fratele tău cu dragoste şi generozitate şi iartă-i dacă te-a ofensat, aşa cum vrea Domnul să faci. Relaţia voastră se va reface şi va deveni mai puternică.

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  A mennyei kapukon át

  „Hit által vitetett fel Énók, hogy ne lásson halált, és nem találták meg, mert az...