Preţul sincerităţii (I)

  Cel lacom de câştig îşi tulbură casa, dar cel ce urăşte mita va trăi. (Proverbele 15:27)

  Numele Jean Baptist Colbert îţi spune ceva? Enciclopedia Britanica, printre altele, spune că acesta a fost ministru de finanţe, şeful Marinei pe timpul conducerii lui Ludovic al XIV-lea, „responsabil de realizarea programului de reconstrucţie economică care a făcut din Franţa o putere dominantă în Europa”. Cum a putut acest om să ajungă atât de departe, deşi nu a făcut parte din aristocraţia
  europeană?

  În cartea Su palabra de honor y otros relatos [Cuvântul său de onoare şi alte relatări], este prezentat un episod care a jucat un rol vital în viitorul personal şi profesional al lui Colbert. S-a remarcat foarte devreme în viaţa sa, lucrând într-un magazin de materiale. Într-o zi, patronul i-a ordonat să ducă trei bucăţi de material unui bancher prosper, într-un hotel luxos din oraş. „Priveşte bine, i-a spus patronul, această bucată marcată cu numărul unu costă şase lire metrul, bucata cu numărul doi, opt lire, iar numărul trei, cincisprezece lire. Nu le încurca!” (p. 26).

  Tânărul Colbert, potrivit ordinelor şefului său, a mers la hotel şi a prezentat cele trei bucăţi de material acelui om important. Acesta din urmă, după ce a verificat materialele, s-a hotărât pentru numărul doi şi a cumpărat treizeci de metri. Când Colbert s-a întors la magazin, proprietarul şi-a dat seama că tânărul a vândut la cincisprezece lire metrul de material care costa opt, practic de două ori preţul normal. Comerciantul l-a felicitat şi i-a oferit chiar un procentaj din acest profit „suplimentar”.

  Ce ai fi făcut tu în locul său? Ai fi acceptat tu paharul cu vin fără să spui nimic. Onestitatea lui Colbert a fost aici pusă la încercare, dar, cu fermitate de caracter, i-a spus patronului: „Ştiţi, aceasta nu poate rămâne aşa. Eu nu vreau bani câştigaţi pe nedrept, prefer corectitudinea.” (p. 27).

  Cum a spus şi Seneca, moralistul roman: „Ceea ce legea nu interzice, poate onestitatea să o facă.” Colbert ştia un lucru: „Comorile câştigate pe nedrept nu folosesc, dar neprihănirea izbăveşte de la moarte.” (Proverbele 10:2).

  #sinceritate

  Acest articol face parte din cartea „365 Share: Urmărește profilul” de Vladimir Polanco

  Preţul sincerităţii (I) - 2017. Cum a spus şi Seneca, moralistul roman: „Ceea ce legea nu interzice, poate onestitatea să o facă.” Colbert ştia un lucru: „Comorile câştigate pe nedrept nu folosesc, dar neprihănirea izbăveşte de la moarte.” (Proverbele 10:2).
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  Publicate astăzi

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Podul

  Ce călătorie minunată putem avea atunci când suntem în contact direct cu Dumnezeu și când avem încredere în conducerea Lui zilnică! „Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit” (Psalmii 55:22).

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  A pogány hatalom pompája

  „Mert lesz idő, amikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint...