Preţul sincerităţii (II)

  Buzele neprihănite sunt plăcute împăraţilor, şi ei iubesc pe cel ce vorbeşte cu neprihănire. (Proverbele 16:13)

  Să ne întoarcem la povestea de ieri. În timp ce Colbert a returnat banii suplimentari pe care i-a luat din neatenţie de la bancher, acesta din urmă l-a întrebat: „Şi dacă îţi dau ţie aceşti bani pentru a recompensa sinceritatea ta?”

  „Nu, domnule! Eu nu vreau bani furaţi, prefer să rămân cinstit”, a răspuns Colbert (Su palabra de honor y otros relatos [Cuvântul său de onoare şi alte relatări], p. 27).

  După ce tânărul s-a întors la magazin, patronul l-a insultat, l-a tratat ca pe un idiot şi, pe deasupra, l-a şi concediat. Absolut incredibil, nu-i aşa? Să concediezi pe cineva pentru că este sincer? Ce nonsens! Probabil te întrebi: la ce bun să fii sincer dacă sinceritatea are o valoare aşa de mică în această lume? La urma urmelor, Colbert şi-a pierdut locul de muncă în ciuda integrităţii lui morale. Da, Colbert şi-a pierdut locul de muncă, dar a câştigat mai mult decât aceasta.

  Chiar în acea zi, bancherul a aflat ce s-a întâmplat, a mers la el acasă şi i-a oferit un loc bun de muncă la banca sa. „Încă de la început a beneficiat de întreaga sa încredere, iar cum nu-i dădea niciodată motive de îndoială, el a avut ocazia să se familiarizeze cu întregul sistem bancar, iar mai târziu, cu administraţia financiară a ţării” (Ibidem, pp. 28–29). Loialitatea şi cinstea, însoţitorii lui permanenţi, au făcut din el un conducător de finanţe al guvernului francez. Crezi tu că povestea lui ar mai fi fost la fel dacă el nu şi-ar fi arătat corectitudinea într-o chestiune atât de simplă precum câţiva metri de material? Da, cinstea lui l-a costat locul de muncă, totuşi, chiar această acţiune i-a deschis porţile unui viitor plin de succes şi de măreţie.

  Experienţa lui Colbert este o mărturie elocventă despre veridicitatea proverbului care spune „că cel neprihănit chiar şi la moarte trage nădejde” (Proverbele 14:32). Simplul vânzător de materiale a devenit un funcţionar de primă clasă deoarece: „Buzele neprihănite sunt plăcute împăraţilor şi ei iubesc pe cel ce vorbeşte cu neprihănire” (Proverbele 16:13). Fără îndoială, lumea noastră are nevoie de tineri precum Colbert, „nu de oameni care se lasă cumpăraţi sau vânduţi”, „ci de oameni profund loiali şi integri” (Educaţie, cap. 7, p. 67). Ţi-ar plăcea să fii şi tu unul dintre aceşti tineri?

  #fidelitateşicinste

  Acest articol face parte din cartea „365 Share: Urmărește profilul” de Vladimir Polanco

  Preţul sincerităţii (II) - 2017. Fără îndoială, lumea noastră are nevoie de tineri precum Colbert, „nu de oameni care se lasă cumpăraţi sau vânduţi”, „ci de oameni profund loiali şi integri”. Ţi-ar plăcea să fii şi tu unul dintre aceşti tineri?
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Două repere

  Mântuitorul Își găsea odihna la picioarele Tatălui Său dis-de-dimineață, când Se retrăgea din mijlocul ucenicilor și Se ruga. Acesta este modelul cel mai de succes în gestionarea stresului și a tensiunii zilnice. Ia-ți timp doar pentru tine și relația ta cu Dumnezeu!

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  Planul B

  Când e vorba de viața noastră reală, profundă, există un singur plan. Nu are rost să căutăm alternative, polițe de asigurare sau precontracte. Singura șansă este să ne încredem în Cel care, încă de pe vremea când noi nu eram de încredere, Îi eram chiar vrăjmași, a semnat cu noi un legământ, un contract de salvare a noastră. Dacă nici această dovadă de iubire nu-i suficientă, atunci ce ar mai putea fi?

  Publicate astăzi

  Două repere

  Mântuitorul Își găsea odihna la picioarele Tatălui Său dis-de-dimineață, când Se retrăgea din mijlocul ucenicilor și Se ruga. Acesta este modelul cel mai de succes în gestionarea stresului și a tensiunii zilnice. Ia-ți timp doar pentru tine și relația ta cu Dumnezeu!

  Ca un copilaș

  Ce fericire să-i avem pe acești micuți care ne învață atât de multe despre noi înșine, despre viața însăși și despre cum să relaționam cu Tatăl nostru ceresc! Mă simt foarte binecuvântată! Ajută-mă, Doamne, să devin ca un copilaș!

  Fraţii Durer

  Iubirea pentru fratele tău este posibilă prin puterea care vine de sus. Vorbeşte astăzi cu fratele tău cu dragoste şi generozitate şi iartă-i dacă te-a ofensat, aşa cum vrea Domnul să faci. Relaţia voastră se va reface şi va deveni mai puternică.

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  A mennyei kapukon át

  „Hit által vitetett fel Énók, hogy ne lásson halált, és nem találták meg, mert az...