Nu te lăsa biruit de rău, ci biruieşte răul prin bine. (Romani 12:21)
Într-o ţară sud-asiatică, doi misionari creştini au fost capturaţi de rebeli. Imediat, şeful bandei a ordonat să fie executaţi. I-au luat şi i-au pus în faţa unui copac pentru a-i împuşca. Când totul era gata pentru ordinul: „Atenţie, pe locuri, foc…”, unul dintre misionari a cerut să exprime o ultimă dorinţă.
Rebelii, fără tragere de inimă, au acceptat. Misionarul şi-a dat jos sacoul şi i l-a dat în dar unuia dintre membrii plutonului de execuţie care tremura, pentru că era foarte frig. Apoi şi-a luat cămaşa şi a dat-o altuia. Până la urmă le-a dat tot ce avea cu el care putea fi de folos. Oamenii au rămas uluiţi în faţa unui astfel de act de bunătate. „Noi urmează să vă omorâm, iar în schimb, voi ne faceţi bine?” a murmurat unul dintre ei. Contemplând incredibila scenă, şeful bandei şi-a dat seama că acţiunile misionarului erau mai bune ca ale lor şi i-a lăsat în viaţă.
Aceşti credincioşi au urmat la literă sfatul înţeleptului: „Dacă este flămând vrăjmaşul tău, dă-i pâine să mănânce; dacă-i este sete, dă-i apă să bea. Căci, făcând aşa, aduni cărbuni aprinşi pe capul lui şi Domnul îţi va răsplăti” (Proverbele 25:21,22). Acest proverb este greu de pus în practică, nu-i aşa? Cu siguranţă, aceasta ar părea ilogic, dar exact în aceasta constă viaţa creştină, să nu urmezi modelul impus de societatea în care trăim, în care predomină violenţa şi în care bunătatea este considerată un semn de slăbiciune. Dar în Biblie este foarte clar: „Nu te lăsa biruit de rău, ci biruieşte răul prin bine” (Romani 12:21). Chiar şi babilonienii, care erau recunoscuţi pentru că îşi maltratau duşmanii, au spus: „Înţeleptul nu trebuie să plătească rău pentru rău, pentru a se răzbuna pe cel cu care se ceartă” (Comentario del contexto cultural de la Biblia: Antiguo Testamento [Comentariul contextului cultural al Bibliei: Vechiul Testament], p. 635).
Eşti tu un înţelept sau un nechibzuit? Felul în care îi tratezi pe cei care ţi-au greşit vor face cunoscut nivelul tău de înţelepciune. Cel care face bine va ieşi învingător într-un fel sau altul.
#făbinele #repsingerăulprinbine
Acest articol face parte din cartea „365 Share: Urmărește profilul” de Vladimir Polanco