Santinela din Pompei

Acum, fiul omului, te-am pus străjer peste casa lui Israel. (Ezechiel 33:7)

În ciuda fricii mele de vulcani, nu am rezistat să nu vizitez vulcanul din Parcul Naţional Poás, din Costa Rica. Bineînţeles că am sperat să nu trec prin experienţa nefericită a celor din Pompei, din anul 79 d.Hr., când Vezuviul, legendarul vulcan italian, a erupt şi a redus Pompeiul la o mare de cenuşă. Deşi a fost nevoie de o săptămână ca lava să ajungă în oraş, mii de persoane au pierit în timpul erupţiei. Printre morţi a fost şi Plinius cel Bătrân, faimosul naturalist roman. Potrivit povestirii nepotului său, Plinius cel Tânăr, unchiul său, care era un eminent funcţionar în Roma, după ce a zărit norul de fum care ieşea din vulcan, a ordonat pregătirea unei ambarcaţiuni pentru a observa mai îndeaproape fenomenul ca să găsească o explicaţie mai mulţumitoare erupţiei. Dar el nu s-a mai întors niciodată din expediţie. Curiozitatea nu este doar un rău urât, ci te poate costa chiar şi viaţa.

Unul dintre morţii cei mai cunoscuţi al acestui teribil dezastru natural este cunoscut sub titlul de Santinela de la Pompei. Datorită excavaţiilor realizate în acest oraş antic, s-au găsit rămăşiţele unui soldat roman care a rămas ferm la postul datoriei în timp ce lava furioasă distrugea totul în drumul ei. În Muzeul din Napoli, Italia, sunt expuse casca, lancea şi armura acestui soldat curajos, care a preferat să moară mai degrabă decât să-şi abandoneze postul, astfel păstrându-şi onoarea de santinelă romană.

La fel ca această santinelă, şi tu eşti un soldat; în cazul tău, eşti o santinelă a Domnului: „Acum, fiul omului, te-am pus străjer peste casa lui Israel” (Ezechiel 33:7). Da, tu! Cu luptele tale, în ciuda slăbiciunilor şi problemelor tale, pe tine, aşa cum eşti, Hristos te-a ales pentru a fi o santinelă a adevărului, ca să avertizezi lumea despre distrugerea care va să vină. Se aşteaptă ca tu să rămâi la postul datoriei, cum a făcut soldatul din Pompei, chiar când universul se prăbuşeşte în jurul tău.

Care este principala datorie a unei santinele? Domnul a spus în acest pasaj: „Tu trebuie să asculţi Cuvântul care iese din gura Mea şi să-i înştiinţezi din partea Mea” (Ezechiel 33:7). Îndeplineşti tu această datorie?

#fiosantinelă #străjerulDomnului

Acest articol face parte din cartea „365 Share: Urmărește profilul” de Vladimir Polanco

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video