Eşti precaut?

  Sfătuieşte, de asemenea, pe tineri să fie cumpătaţi. (Tit 2:6)

  Se spune că un rege avea nevoie de un şofer care să îl ducă de la palatul lui, care era pe un vârf de munte abrupt, până într-un mic sat din vale. Trebuia ca şoferul să fie foarte dibace şi să ştie să conducă pe drumul foarte îngust şi presărat cu prăpăstii periculoase care îi intimidau chiar pe cei mai curajoşi muritori. Oferta de muncă a fost publicată în tot regatul şi au trecut mai multe zile în care s-au prezentat doar trei candidaţi. După ce li s-au descris provocările acestei slujbe, regele i-a întrebat ce ar face pentru a evita să cadă într-una dintre prăpăstii.

  – Eu aş conduce maşina la o distanţă de trei palme de marginea prăpăstiei, spuse primul.

  – Eu aş putea conduce maşina din vârful muntelui şi până în sat, mergând la doar o palmă distanţă de marginea prăpastiei, adăugă al doilea.

  Regele se umplu de admiraţie la auzirea acestor răspunsuri. Dar înainte ca unul din cei doi să obţină locul de muncă, el hotărî ca mai întâi să îl întrebe şi pe al treilea:

  – Dar tu, la ce distanţă de margine ai putea conduce?

  – Adevărul este că nu ştiu, maiestate. Eu prefer să conduc maşina cât se poate de departe de margine.

  Tu pe care din cei trei l-ai alege? Evident că pe al treilea! El avea o calitate care depăşea dexteritatea tovarăşilor lui: era precaut. Solomon, pe care Dumnezeu l-a înzestrat cu precauţie şi prudenţă, scria: „Omul chibzuit vede răul şi se ascunde; dar proştii merg spre el şi sunt pedepsiţi” (Proverbele 27:12). Să observăm trecerea de la singular la plural: „omul chibzuit” şi „proştii”. Întotdeauna cei care vor dori să evite răul vor fi mai puţini la număr, în timp ce marea majoritate preferă mai bine să circule foarte aproape de ceea ce este rău şi periculos. Biblia ne avertizează: „Omul care se abate de la calea înţelepciunii se va odihni în adunarea celor morţi” (Proverbele 21:16). Chiar şi Epicur spune: „Prudenţa este cea mai bună dintre toate virtuțile.”

  În lupta ta contra păcatului, cea mai bună strategie de apărare pe care o poţi adopta este să te ţii departe de tot ceea ce te-ar putea trage în abisul adânc al imoralităţii şi care te-ar trimite la moarte fizică şi spirituală. Te invit să apelezi la Dumnezeu împreună cu mine, pentru ca El să ne ajute să fim prudenţi în orice moment.

  #precauţieşiînţelepciune

  Acest articol face parte din cartea „365 Share: Urmărește profilul” de Vladimir Polanco

  Eşti precaut? - 2017. În lupta ta contra păcatului, cea mai bună strategie de apărare pe care o poţi adopta este să te ţii departe de tot ceea ce te-ar putea trage în abisul adânc al imoralităţii şi care te-ar trimite la moarte fizică şi spirituală. Te invit să apelezi la Dumnezeu împreună cu mine, pentru ca El să ne ajute să fim prudenţi în orice moment.
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Nici măcar jumătate

  Deși la prima vedere anturajul pe care îl alegem și locul în care alegem să trăim pot părea inofensive, ele pot deveni totuși periculoase. Poate că ne considerăm suficient de maturi ca să fim ispitiți de ceva dăunător. Însă realitatea este că, pe neobservate, ceea ce se întâmplă lângă noi ne influențează, mai ales dacă e vorba de ceva negativ. Nimic din ceea ce vedem sau auzim nu ne lasă indiferenți, chiar dacă nu acordăm prea multă atenție. A ne considera intangibili nu este o dovadă de înțelepciune și nici de tărie, ci mai degrabă trădează imaturitate și superficialitate. A ne teme de influențe rele nu e o slăbiciune, ci o dovadă de precauție și discernământ spiritual.

  Steaua cu cinci colțuri

  Deseori, ceva ce pare atrăgător la început se poate transforma în ceva rău; în fiecare zi poate apărea ceva care ne atrage și apoi să ne demonstreze că realitatea era alta. Numai cu mintea noastră nu putem identifica pericolul din orice, din acest motiv depindem de inspirația care vine de la Dumnezeu.

  Clasa în care ai un diriginte și mai mulți profesori

  Dacă, la o analiză personală, ajungi la concluzia că ceva te împiedică să vezi cu ochi buni o persoană sau dacă simți rețineri în privința cuiva, nu ignora trăirea respectivă, caută modalități de a elimina antipatia și resentimentele. Vezi de ce nu poți suporta pe cineva, apoi abordează acele lucruri cât sunt încă la stadiul de început. Ține minte ce spune Biblia: „Biruiește răul prin bine!”

  Publicate astăzi

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Dă-te la o parte!

  Am învățat că la vârsta ei eu îi pot fi doar prietenă, în niciun caz și conștiință. Dar cel mai mult am învățat să mă rog cu insistență și să mă dau la o parte din drum pentru ca Domnul să lucreze.

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  Sátán mesteri csalásai

  „A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi; a kinyilatkoztatott dolgok pedig a mieink és a...