Ci tu, când te rogi… (Matei 6:6)
Au trecut câţiva ani de când am călătorit în oraşul Oklahoma pentru a ţine o serie de seminare despre profeţia biblică. Zborul meu avea escală la aeroportul din Dallas şi am hotărât să profit de acest lucru pentru a lua masa. Când am început să mănânc, la masa mea s-a aşezat cineva fără ca măcar să mă salute. Nu lipsa lui de curtoazie m-a surprins, ci lucrul care mi-a atras atenţia a fost faptul că şi-a plecat capul şi a început să se roage chiar în faţa mea. După ce şi-a terminat rugăciunea, l-am întrebat: „Cum poţi să îi vorbeşti lui Dumnezeu, pe care nu Îl vezi, şi pe mine, care sunt chiar în faţa ta, să mă ignori?”
Această experienţă îmi aminteşte de farisei, care „casele văduvelor le mănâncă” şi pentru a fi remarcaţi, „fac rugăciuni lungi” (Marcu 12:40). Crezi că Dumnezeu poate accepta astfel de rugăciuni? Este posibil ca rugăciunile noastre să fie ca ale lor? Rugăciunea devine fără valoare dacă nu este însoţită de fapte de iubire şi de curtoazie faţă de ceilalţi. De fapt, Biblia ne vorbeşte de rugăciuni care sunt blocate pentru că cel care se roagă nu îşi repară relaţiile cu cei apropiaţi (vezi 1 Petru 3:7). Acestea sunt nişte simple cereri ipocrite, care nu trec dincolo de tavan. Da! Sunt rugăciuni care nu ajung la cer!
Să nu crezi că rugăciunea îţi dă dreptul să scapi de sarcina ta şi că îţi poţi permite luxul de a trăi fără a ţine cont de cei din jurul tău. Augustin de Hipona a spus într-o ocazie: „Fă ce poţi, cere ce nu poţi şi Dumnezeu îţi va da tot ce ai nevoie pentru a te face puternic.” Cu alte cuvinte, „rugaţi-vă lui Dumnezeu în timp ce mâna vă este ocupată”. Ellen White spune: „Rugăciunea nu are ca obiectiv să Îl schimbe pe Dumnezeu, ci ea vizează să ne aducă în armonie cu Dumnezeu.” (To Be Like Jesus, p. 21). Nimeni nu poate fi în armonie cu Dumnezeu dacă nu este în armonie cu semenii. Dacă îţi doreşti cu adevărat ca rugăciunea ta să treacă de tavan, urmează sfatul lui Hristos şi „du-te întâi de te împacă cu fratele tău” (Matei 5:24). Nu uita că rugăciunea depinde atât de ce faci, cât şi de ce spui.
#rugăciunea
Acest articol face parte din cartea „365 Share: Urmărește profilul” de Vladimir Polanco