Un viitor plin de speranţă

  Căci Eu ştiu gândurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde. (Ieremia 29:11)

  Cred că ai auzit vorbindu-se de filosoful Jean Paul Sartre. Poate ai dat de el într-o carte de literatură, de filosofie, de lingvistică sau de cultură generală, sau poate, citind într-un jurnal sau pe internet, acest personaj ţi-a tot apărut în cale. El era un ateu printre atei şi o persoană destul de anormală. Gândeşte-te că în 1964 el a refuzat să primească Premiul Nobel pentru Literatură. Acest lucru poate te ajută să îţi faci o idee despre acest personaj. Aş vrea să te gândeşti pe scurt la una din ultimele declaraţii ale acestui gânditor, scriitor, umanist şi ateu francez.

  Cu câteva săptămâni înainte să moară, Sartre declara: „Lumea de astăzi ne pare oribilă, rea, fără speranţă. […] Dar este necesar să creăm un fundament pentru speranţă” (citat de Stephen H. Travis în I Believe in the Second Coming of Jesus [Eu cred în a doua venire a lui Isus], p. 22). Avea dreptate filosoful? Nu este lumea noastră oribilă şi rea? Dar oare asta înseamnă că nu mai există nicio speranţă pentru noi, cei care trăim? Ce poate fi un fundament pentru speranţă?

  Sartre nu putea întrezări nicio speranţă dincolo de moartea iminentă deoarece toată viaţa lui el a negat existenţa lui Dumnezeu. Pentru el nu mai era niciun viitor dincolo de prezent şi cel mai important era prezentul, nimic altceva. Tocmai de aceea, el nu a vrut să facă din Dumnezeu fundamentul speranţei lui. Trăim şi noi la fel? Când va veni sfârşitul vieţii tale, ai vrea să simţi aceeaşi amărăciune pe care a simţit-o Sartre?

  Dar dacă îţi pui încrederea în Dumnezeu, atunci vei putea avea certitudinea că „este nădejde” pentru viitorul tău (Ieremia 31:17). În Isus, tu ai o „nădejde vie” (1 Petru 1:3). Nu e nevoie să inventezi un fundament pentru speranţa ta, trebuie doar să crezi în baza pe care Dumnezeu a pus-o deja: Hristos. Nu face aceeaşi greşeală ca Sartre; fă din Isus temelia viitorului tău şi centrul vieţii tale. La fel ca David, şi tu poţi spune: „Căci Tu eşti nădejdea mea, Doamne Dumnezeule! În Tine mă încred din tinereţea mea” (Psalmii 71:5).

  #speranţăpentruastăzi #Isussperanţamea

  Acest articol face parte din cartea „365 Share: Urmărește profilul” de Vladimir Polanco

  Un viitor plin de speranţă - 2017. Nu e nevoie să inventezi un fundament pentru speranţa ta, trebuie doar să crezi în baza pe care Dumnezeu a pus-o deja: Hristos. Nu face aceeaşi greşeală ca Sartre; fă din Isus temelia viitorului tău şi centrul vieţii tale.
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Nici măcar jumătate

  Deși la prima vedere anturajul pe care îl alegem și locul în care alegem să trăim pot părea inofensive, ele pot deveni totuși periculoase. Poate că ne considerăm suficient de maturi ca să fim ispitiți de ceva dăunător. Însă realitatea este că, pe neobservate, ceea ce se întâmplă lângă noi ne influențează, mai ales dacă e vorba de ceva negativ. Nimic din ceea ce vedem sau auzim nu ne lasă indiferenți, chiar dacă nu acordăm prea multă atenție. A ne considera intangibili nu este o dovadă de înțelepciune și nici de tărie, ci mai degrabă trădează imaturitate și superficialitate. A ne teme de influențe rele nu e o slăbiciune, ci o dovadă de precauție și discernământ spiritual.

  Steaua cu cinci colțuri

  Deseori, ceva ce pare atrăgător la început se poate transforma în ceva rău; în fiecare zi poate apărea ceva care ne atrage și apoi să ne demonstreze că realitatea era alta. Numai cu mintea noastră nu putem identifica pericolul din orice, din acest motiv depindem de inspirația care vine de la Dumnezeu.

  Clasa în care ai un diriginte și mai mulți profesori

  Dacă, la o analiză personală, ajungi la concluzia că ceva te împiedică să vezi cu ochi buni o persoană sau dacă simți rețineri în privința cuiva, nu ignora trăirea respectivă, caută modalități de a elimina antipatia și resentimentele. Vezi de ce nu poți suporta pe cineva, apoi abordează acele lucruri cât sunt încă la stadiul de început. Ține minte ce spune Biblia: „Biruiește răul prin bine!”

  Publicate astăzi

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Dă-te la o parte!

  Am învățat că la vârsta ei eu îi pot fi doar prietenă, în niciun caz și conștiință. Dar cel mai mult am învățat să mă rog cu insistență și să mă dau la o parte din drum pentru ca Domnul să lucreze.

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  Sátán mesteri csalásai

  „A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi; a kinyilatkoztatott dolgok pedig a mieink és a...