Peştişorul de pe maşină

Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti. (Exodul 20:5)

Ai văzut pe unele maşini un autocolant cu imaginea unui peşte sau cu numele lui Isus? Te-ai întrebat vreodată ce are de-a face această imagine cu creştinismul? Trebuie să recunosc că multora nu le plac reprezentările religioase. Sunt persoane sincere care doresc să respecte la literă porunca a doua: „Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti” (Exodul 20:4,5).

Dar porunca ne vorbeşte mai mult despre închinarea la chipuri, şi nu la lucruri. Însuşi Dumnezeu i-a poruncit lui Moise să facă un şarpe. Crezi că porunca Lui era o încălcare a celei de-a doua porunci? (vezi Numeri 21:8). Desigur că nu! Problema nu era chipul, ci închinarea la el, aşa cum s-a întâmplat cinci sute de ani mai târziu şi a fost nevoie să îl distrugă (2 Împăraţi 18:4). Solomon „pe toate zidurile casei de jur împrejur, în partea din fund şi în faţă, a pus să sape chipuri de heruvimi, de finici şi de flori deschise” (1 Împăraţi 6:29) şi nimeni nu a îndrăznit să îi spună că era păcat să sape chipuri înăuntrul Templului lui Dumnezeu!

La fel ca israeliţii, primii creştini au folosit simboluri pentru a-şi exprima credinţa. Dintre toate, cel mai vechi şi cel mai cunoscut este peştele. Acest simbol reprezintă excelenţa în credinţa pe care o profesezi. Poate că şi tu te-ai întrebat: „Ce are de-a face peştele cu Isus?” Cuvântul grecesc tradus prin peşte în română este ichthus. Creştinii l-au folosit ca un fel de acrostih: I (Isus), CH (Hristos),
Th (Dumnezeu), U (fiul), S (Mântuitor). Astfel, imaginea peştelui transmite următorul mesaj: Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu şi Mântuitorul.

Au păcătuit primii creştini creând acest chip care îi ajuta să îşi transmită credinţa? Nicidecum! Astfel de imagini nu au fost niciodată obiectul închinării, ci doar instrumente prin care au putut da mărturie altora. În consecinţă, dacă astăzi vezi un peştişor, aminteşte-ţi că Isus este Mântuitorul tău şi, la fel ca primii creştini, mărturiseşte-ţi credinţa cu creativitate.

#IsusMântuitorulmeu #suntcreştin

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video