Peştişorul de pe maşină

  Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti. (Exodul 20:5)

  Ai văzut pe unele maşini un autocolant cu imaginea unui peşte sau cu numele lui Isus? Te-ai întrebat vreodată ce are de-a face această imagine cu creştinismul? Trebuie să recunosc că multora nu le plac reprezentările religioase. Sunt persoane sincere care doresc să respecte la literă porunca a doua: „Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti” (Exodul 20:4,5).

  Dar porunca ne vorbeşte mai mult despre închinarea la chipuri, şi nu la lucruri. Însuşi Dumnezeu i-a poruncit lui Moise să facă un şarpe. Crezi că porunca Lui era o încălcare a celei de-a doua porunci? (vezi Numeri 21:8). Desigur că nu! Problema nu era chipul, ci închinarea la el, aşa cum s-a întâmplat cinci sute de ani mai târziu şi a fost nevoie să îl distrugă (2 Împăraţi 18:4). Solomon „pe toate zidurile casei de jur împrejur, în partea din fund şi în faţă, a pus să sape chipuri de heruvimi, de finici şi de flori deschise” (1 Împăraţi 6:29) şi nimeni nu a îndrăznit să îi spună că era păcat să sape chipuri înăuntrul Templului lui Dumnezeu!

  La fel ca israeliţii, primii creştini au folosit simboluri pentru a-şi exprima credinţa. Dintre toate, cel mai vechi şi cel mai cunoscut este peştele. Acest simbol reprezintă excelenţa în credinţa pe care o profesezi. Poate că şi tu te-ai întrebat: „Ce are de-a face peştele cu Isus?” Cuvântul grecesc tradus prin peşte în română este ichthus. Creştinii l-au folosit ca un fel de acrostih: I (Isus), CH (Hristos),
  Th (Dumnezeu), U (fiul), S (Mântuitor). Astfel, imaginea peştelui transmite următorul mesaj: Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu şi Mântuitorul.

  Au păcătuit primii creştini creând acest chip care îi ajuta să îşi transmită credinţa? Nicidecum! Astfel de imagini nu au fost niciodată obiectul închinării, ci doar instrumente prin care au putut da mărturie altora. În consecinţă, dacă astăzi vezi un peştişor, aminteşte-ţi că Isus este Mântuitorul tău şi, la fel ca primii creştini, mărturiseşte-ţi credinţa cu creativitate.

  #IsusMântuitorulmeu #suntcreştin

  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Să fii bun într-o lume rea

  Când te simți biruit de rău, fii răbdător! Amintește-ți că Dumnezeu te vede. Nu îți va uita credincioșia.

  Cum să rămâi în viață

  Ai murit față de păcat - așa că rămâi mort! Ți-ai luat angajamentul de a-L urma pe Dumnezeu - așa că lucrează la acel angajament! Te-ai hotărât să renunți la rău - rămâi hotărât! Ai hotărât să nu intri în ring - atunci nu intra!

  Mortul viu

  Hristos te ajută să înțelegi poruncile lui Dumnezeu. Și, pe măsură ce asculți și te supui, partea din tine care Îl urăște pe Dumnezeu moare.

  Prinsă iarăși cu mâța în sac

  A fi creștin nu înseamnă doar a cunoaște regulile. Nici a ști când le-ai încălcat. Înseamnă a te încrede că Învățătorul te va elibera.

  Publicate astăzi

  Să fii bun într-o lume rea

  Când te simți biruit de rău, fii răbdător! Amintește-ți că Dumnezeu te vede. Nu îți va uita credincioșia.

  Blocată în noroi

  Când viața ta începe să pară că nu este mai mult decât niște dealuri prăfuite, meditează la râurile proaspete care curg între ele. Apoi gândește-te mai profund la apa vie pe care o găsim în adevărul, mângâierea și făgăduințele din Cuvântul lui Dumnezeu.

  Medic divin

  Nimeni nu trăiește pentru sine. În lucrarea lui Dumnezeu, fiecăruia îi este atribuită o îndatorire. Unirea tuturor întărește lucrarea fiecăruia. GÂNDESC MAI DEPARTE Cum pot dovedi credință și încredere totală în Medicul divin? Care situații îmi produc în cea mai mare măsură neîncredere în Isus?

  A hit pajzsa

  „Mindezekhez fölvévén a hitnek pajzsát, amellyel ama gonosznak minden tüzes nyilát megolthatjátok” (Ef 6:16)Sátán várva...

  Sursa iubirii

  Domnul mi Se arată de departe: „Te iubesc cu o iubire veşnică; de aceea îţi...