Hristos, primul în toate

  El este chipul Dumnezeului celui nevăzut, Cel întâi născut din toată zidirea. (Coloseni 1:15)

  În anul 318, Arie, un fruntaş al bisericii din Alexandria, Egipt, spunea că Isus nu era cu totul Dumnezeu, ci doar o fiinţă creată de Dumnezeu Tatăl. Pe baza conceptelor neo-platonice, Arie a interpretat greşit Coloseni 1:15 şi a sugerat că Isus a fost o fiinţă intermediară între Dumnezeu şi om. Arianismul, deşi a fost condamnat în 325 la Conciliul de la Niceea, continuă să aibă adepţi chiar şi astăzi. Probabil că ai întâlnit persoane care, citând Coloseni 1:15, spun că Isus nu este Creator, ci o fiinţă creată.

  În acest pasaj, pentru a explica cine a fost Isus cu adevărat, Pavel foloseşte cea mai sublimă expresie a limbajului omului: poezia. Deşi imperceptibil, textul din Coloseni 1:15-20 este un poem cu două strofe. În prima strofă, Hristos este descris ca fiind „chipul Dumnezeului celui nevăzut” şi creatorul a tot ce există în această lume (15-17). În a doua, El este prezentat ca agentul noii creaţiuni şi a răscumpărării (18-20). Obiectivul acestui poem este să Îl înalţe pe Hristos mai presus de tot ce a fost creat.

  Dar de ce se spune aici că Isus a fost „Cel întâi născut din toată zidirea”? Nu înseamnă acest lucru că El a fost prima fiinţă creată, aşa cum crede Arie? Cuvântul tradus prin întâi născut (protokos) are conotaţia de „importanţă”, „onoare”, „demnitate”, „preeminenţă”, şi nu atât de mult de „întâiul”. De exemplu, în acelaşi capitol se spune că Hristos este „Cel întâi născut dintre cei morţi” (Coloseni 1:18). A fost Isus primul om care a murit? Nu! Cu toţii ştim că acesta a fost Abel.

  Expresia „întâiul născut din toată zidirea” înseamnă că Hristos este „principalul”, cel care are marea „onoare” a creaţiunii. De ce? Pentru că „toate lucrurile au fost făcute prin El; şi nimic din ce a fost făcut, n-a fost făcut fără El” (Ioan 1:3). Aşa cum spuneam şi mai sus, cel mai semnificativ nu este ca Isus să fie cea mai importantă persoană din univers, Creatorul tuturor lucrurilor; ce contează cu adevărat este ca El să fie primul în viaţa ta; El să ocupe cel mai important loc în inima ta.

  #Isusesteprimul

  Hristos, primul în toate - 2017. Cel mai semnificativ nu este ca Isus să fie cea mai importantă persoană din univers, Creatorul tuturor lucrurilor; ce contează cu adevărat este ca El să fie primul în viaţa ta; El să ocupe cel mai important loc în inima ta.

#Isusesteprimul
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Două repere

  Mântuitorul Își găsea odihna la picioarele Tatălui Său dis-de-dimineață, când Se retrăgea din mijlocul ucenicilor și Se ruga. Acesta este modelul cel mai de succes în gestionarea stresului și a tensiunii zilnice. Ia-ți timp doar pentru tine și relația ta cu Dumnezeu!

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Publicate astăzi

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  Vei merge acolo unde Dumnezeu te trimite?

  Mă rog ca, atunci când ești singură și tristă, să arunci asupra lui Dumnezeu toate îngrijorările tale. Lasă-L pe El să le ducă pentru tine. El a promis să-ți meargă alături la fiecare pas.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Biztos menedék

  „Mert ímé az Úr kijő helyéről, hogy meglátogassa a föld lakóinak álnokságát, felmutatja a föld...