Minunea din toaletă

Cel încet la mânie preţuieşte mai mult decât un viteaz. (Proverbele 16:32)

Pedro Calderón de la Barca a scris în Las armas de la hermosura [În braţele frumuseţii] un vers care, deşi este vechi de mai bine de trei secole, încă îşi păstrează valoarea chiar şi astăzi:

„Deşi sfatul meu ajunge prea târziu,
Să ştii, tinere imprudent,
Că a fi curajos, dar plin de mânie
Nu este altceva decât a fi fricos.”

Ideea pe care vrea să o transmită este că, dacă te laşi stăpânit de furie, vei sfârşi prin a ajunge un fricos. Mânia este un vrăjmaş declarat al raţiunii. Ben Carson a înţeles acest lucru foarte bine pe când avea paisprezece ani. Un coleg de clasă nu contenea să îl tachineze, şi Ben nu mai ştia ce să facă pentru a-l opri. Tu ce ai fi făcut în locul lui? Ştii ce a făcut el? Într-o zi, l-a întâlnit pe băiat la toaletă şi, fără să gândească, îl trânti de perete, scoase cuţitul şi îl înfipse în burta acestuia. Ben şi-a pierdut controlul de sine şi mânia l-a dus la extrem. Dar viaţa lui Ben Carson a fost schimbată radical de ceea ce s-a întâmplat în acea zi. Dumnezeu a făcut o minune în toaletă şi cuţitul, în loc să intre în abdomenul băiatului, s-a oprit în centura de la curea. Astfel, Dumnezeu a intervenit şi a evitat ca Ben să devină un asasin.

Lui Ben nu i-a venit să creadă ce s-a întâmplat. Văzând cum l-a eliberat Dumnezeu, el a îngenuncheat şi s-a rugat: „Ah, Doamne, scapă-mă de această furie rea. Ştiu că Tu poţi. Mă încred în tine.” Ce a făcut Dumnezeu? El a ascultat şi a răspuns strigătului disperat al acestui adolescent, făcându-l o făptură nouă. Dar asta însemna că Ben Carson nu s-a mai înfuriat niciodată? Bineînţeles că nu; dar el a învăţat să îşi stăpânească mânia. Apoi, acele mâini care atunci nu au reuşit să rănească, Domnul le-a folosit pentru a salva vieţile a milioane de copii.

Meditând la experienţa lui Ben Carson, nu putem decât să hotărâm să urmăm la literă sfatul Înţeleptului: „Nu te grăbi să te mânii în sufletul tău, căci mânia locuieşte în sânul nebunilor” (Eclesiastul 7:9).

#ajută-măsămăstăpânesc #valori

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video