La bine şi la greu?

  Cu ea binecuvântăm pe Domnul şi Tatăl nostru, şi tot cu ea blestemăm pe oameni, care sunt făcuţi după asemănarea lui Dumnezeu. (Iacov 3:9)

  Esop, faimosul fabulist din Antichitate, relatează o experienţă foarte educativă. Într-o zi, maestrul lui l-a chemat la el şi i-a spus:

  – Ia banii aceştia, du-te la piaţă şi cumpără-mi cea mai bună hrană.

  După o vreme, hrana a fost gata. Spre marea lui surpriză, maestrul a văzut pe platoul cu hrană doar nişte limbi. Foarte intrigat, el i-a cerut lui Esop să îi explice de ce a ales limba ca fiind cea mai bună hrană. Esop i-a răspuns:

  – Stăpânul meu, limba ne uneşte; cu ea, noi ne putem exprima tandreţea şi dragostea. Cu ajutorul limbii au fost imortalizate versurile poeţilor, cu ea cântăm, ne rugăm, învăţăm. Nu există nimic mai bun decât o limbă bună!

  Auzind răspunsul lui, maestrul l-a felicitat şi i-a mai dat o sarcină: să îi aducă cea mai rea mâncare din lume. Din nou, Esop a mers la piaţă. Ştii ce a cumpărat? Limbi! Foarte curios, maestrul l-a întrebat care era motivul pentru care limba era şi cea mai rea hrană din lume, după părerea lui. Cu simplitate, Esop i-a răspuns:

  – Stăpânul meu, nu există nimic mai rău în lume decât limba. Cu ea noi răspândim calomnii şi intrigă, limba desparte popoare şi separă oameni; cu ea blestemăm, spunem blasfemii, minciuni şi cu ea rănim. Din această cauză, nu există nimic mai rău decât limba.

  Ai înţeles ideea? Limba ta poate să fie un instrument al binelui sau al răului! Totul depinde de tine. Solomon scria că „limba înţelepţilor dă ştiinţă plăcută, dar gura nesocotiţilor împroaşcă nebunie” (Proverbele 15:2) şi că „moartea şi viaţa sunt în puterea limbii” (Proverbele 18:21). Isus, fiul lui Sirah, un învăţător evreu, obişnuia să le spună ucenicilor lui că „onoarea şi rușinea derivă din felul cum vorbești şi în limba omului stă căderea lui.”

  Cum îţi foloseşti acest mic organ? Limba ta este un instrument pentru binecuvântare sau pentru blestem? Poate ar fi bine să îţi aminteşti de sfatul inspirat: „Căci cine iubeşte viaţa şi vrea să vadă zile bune să-şi înfrâneze limba de la rău” (1 Petru 3:10). Întrebarea de un milion de dolari este: Vei face acest lucru?

  #stăpâneşte-ţilimba

  La bine şi la greu? - 2017. Limba ta poate să fie un instrument al binelui sau al răului! Totul depinde de tine. Solomon scria că „limba înţelepţilor dă ştiinţă plăcută, dar gura nesocotiţilor împroaşcă nebunie” (Proverbele 15:2) şi că „moartea şi viaţa sunt în puterea limbii” (Proverbele 18:21). #stăpâneşte-ţilimba
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...