Profită de prezent

Răscumpăraţi vremea, căci zilele sunt rele. (Efeseni 5:16)

Se spune că, cu cât folosim timpul mai inutil, cu atât mai mult ne plângem de scurtimea lui. În acest sens, am fost foarte impresionat de un episod din viaţa lui William Carey (1761–1831), părintele misiunilor moderne. Orlando Boyer, în cartea lui Biografias de grandes cristianos [Biografia unor mari creştini] (p. 91), a transcris următoarea scrisoare a lui William:

De același autor

„În această dimineaţă m-am trezit la ora şase, am citit un capitol din Biblie în ebraică, iar până la şapte am petrecut timpul în rugăciune. Apoi, împreună cu servitorii, am participat la slujba de dimineaţă în bengaleză. În timp ce îmi aduceau ceaiul, am citit puţin în persană […]; înainte de a lua micul dejun, am citit un pasaj din Scriptură în hindustani. După aceea, după micul dejun, am stat împreună cu un erudit care mă aştepta pentru a continua o traducere în sanscrită a marii epopei hinduse, Ramayuma. Am lucrat până la ora zece. Apoi am mers la colegiu pentru a preda până pe la ora două după-amiază. Întorcându-mă acasă, am citit lucrările pe care era scrisă traducerea în bengali a cărţii Ieremia, pentru a termina chiar înainte de prânz. După o pauză, cu ajutorul unui profesor, am început să traduc în sanscrită mare parte din capitolul opt din Matei. Asta m-a ţinut ocupat până pe la ora şase după-amiază. După ora şase, am stat împreună cu eruditul din Telinga, pentru a traduce din sanscrită în limba lui. La ora şapte, am început să meditez la mesajul unei predici pe care trebuia să o ţin la ora şapte şi jumătate.[ ] Toţi cei care au asistat la predică au plecat la ora nouă seara. Atunci am început să traduc în bengaleză capitolul unsprezece din Ezechiel. Am terminat traducerea la ora 11 şi acum m-am aşezat să scriu această scrisoare.”

Impresionant, nu-i aşa? Poate că vrei să mă întrebi: Vladimir, chiar vrei să îmi petrec toată ziua citind din Biblie? Nu! Ideea-cheie este că e nevoie să ne formăm un plan cotidian care să ne permită să profităm la maximum de fiecare minut din zi. Exemplul lui William Carey scoate în evidenţă veridicitatea declaraţiei lui Paul Claudel: „Nouă nu ne lipseşte timpul, ci ceea ce noi facem ne fură timpul.” Aş vrea să te îndemn să foloseşti în mod adecvat această materie primă a existenţei noastre: timpul.

#foloseştebinetimpul

Comentariile sunt închise

Profită de prezent 1 pe e-mail">
Primește devoționalele
pe e-mail
Abonează-te pentru a primi devoționalele pe e-mail în fiecare zi.
Te poți dezabona oricând prin link-ul de dezabonare din fiecare mesaj trimis.