Fiţi miloşi

Fiţi dar milostivi, cum şi Tatăl vostru este milostiv. (Luca 6:36)

Dacă vrei să pregăteşti o listă cu cele mai influente persoane din lume, cred că Jeff Bezos ar trebui să figureze acolo. Îl cunoşti? Este fondatorul şi directorul executiv de la Amazon, una dintre firmele cele mai reuşite ale planetei. Mulţi factori au contribuit la succesul profesional al lui Jeff. Unul dintre aceştia este că, încă din copilăria sa, era pasionat de cărţi şi încă de mic a fost un cititor avid. Un alt factor determinant în cariera sa l-a învăţat de la bunicul său.

Jeff povesteşte că, în timpul unei călătorii lungi cu maşina alături de bunici, el s-a amuzat pe toată durata traseului citind panourile de pe drum, calculând numărul de kilometri făcuţi cu fiecare galon de combustibil şi suma de bani care trebuia cheltuită pe mâncare, toate acestea pentru a-şi ţine mintea ocupată. Deodată a văzut un gard viu cu un mesaj care a avut un impact formidabil asupra lui: cu fiecare puf de ţigară, pierdeţi două minute din viaţă. Imediat a început să calculeze: „Două minute pentru fiecare gură de fum, douăzeci de suflări pe ţigară, douăzeci de ţigări fiecare pachet, un pachet pe zi timp de treizeci de ani.” Visând deja că urma să primească felicitări pentru inteligenţa lui, Jeff s-a aplecat între scaune înainte, a atins umărul bunicii lui şi i-a spus: „Ai pierdut şaisprezece ani din viaţă pentru că fumezi.” Spre marea sa surpriză, bunica a început să plângă incontrolabil. Bunicul a oprit maşina, l-a invitat să coboare şi au început să se plimbe cu pas liniştit de-a lungul drumului. După un minut de mers, veteranul i-a spus: „Jeff, într-o zi o să înveţi că este mult mai greu să fii bun decât să fii inteligent.”

Meditând asupra acestui incident, Bezos a scris: „Prin aceste cuvinte şi prin blândeţea cu care mi le-a spus, bunicul mi-a dat o lecţie fundamentală care a rămas gravată în mintea mea toată viaţa. […] Dacă este vreun lucru cu care am putea într-adevăr să ne mândrim, aceasta este bunătatea cu care alegem să ne exprimăm inteligenţa” (Marlo Thomas, The right words at the right time [Cuvintele potrivite la momentul potrivit]). Fă din bunătate însoţitorul tău şi vei avea de câştigat, ca şi Bezos. Să urmăm sfatul lui Pavel: „Îmbrăcaţi-vă cu o inimă plină de îndurare, cu bunătate, cu smerenie, cu blândeţe, cu îndelungă răbdare” (Coloseni 3:12) şi să luăm în considerare cuvintele lui Beethoven: „Nu cunosc alt semn de superioritate decât bunătatea.”

#bunătatea #valori

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor