Fiţi miloşi

Fiţi dar milostivi, cum şi Tatăl vostru este milostiv. (Luca 6:36)

Dacă vrei să pregăteşti o listă cu cele mai influente persoane din lume, cred că Jeff Bezos ar trebui să figureze acolo. Îl cunoşti? Este fondatorul şi directorul executiv de la Amazon, una dintre firmele cele mai reuşite ale planetei. Mulţi factori au contribuit la succesul profesional al lui Jeff. Unul dintre aceştia este că, încă din copilăria sa, era pasionat de cărţi şi încă de mic a fost un cititor avid. Un alt factor determinant în cariera sa l-a învăţat de la bunicul său.

De același autor

Jeff povesteşte că, în timpul unei călătorii lungi cu maşina alături de bunici, el s-a amuzat pe toată durata traseului citind panourile de pe drum, calculând numărul de kilometri făcuţi cu fiecare galon de combustibil şi suma de bani care trebuia cheltuită pe mâncare, toate acestea pentru a-şi ţine mintea ocupată. Deodată a văzut un gard viu cu un mesaj care a avut un impact formidabil asupra lui: cu fiecare puf de ţigară, pierdeţi două minute din viaţă. Imediat a început să calculeze: „Două minute pentru fiecare gură de fum, douăzeci de suflări pe ţigară, douăzeci de ţigări fiecare pachet, un pachet pe zi timp de treizeci de ani.” Visând deja că urma să primească felicitări pentru inteligenţa lui, Jeff s-a aplecat între scaune înainte, a atins umărul bunicii lui şi i-a spus: „Ai pierdut şaisprezece ani din viaţă pentru că fumezi.” Spre marea sa surpriză, bunica a început să plângă incontrolabil. Bunicul a oprit maşina, l-a invitat să coboare şi au început să se plimbe cu pas liniştit de-a lungul drumului. După un minut de mers, veteranul i-a spus: „Jeff, într-o zi o să înveţi că este mult mai greu să fii bun decât să fii inteligent.”

Meditând asupra acestui incident, Bezos a scris: „Prin aceste cuvinte şi prin blândeţea cu care mi le-a spus, bunicul mi-a dat o lecţie fundamentală care a rămas gravată în mintea mea toată viaţa. […] Dacă este vreun lucru cu care am putea într-adevăr să ne mândrim, aceasta este bunătatea cu care alegem să ne exprimăm inteligenţa” (Marlo Thomas, The right words at the right time [Cuvintele potrivite la momentul potrivit]). Fă din bunătate însoţitorul tău şi vei avea de câştigat, ca şi Bezos. Să urmăm sfatul lui Pavel: „Îmbrăcaţi-vă cu o inimă plină de îndurare, cu bunătate, cu smerenie, cu blândeţe, cu îndelungă răbdare” (Coloseni 3:12) şi să luăm în considerare cuvintele lui Beethoven: „Nu cunosc alt semn de superioritate decât bunătatea.”

#bunătatea #valori

Comentariile sunt închise

Devotionale Audio

Fiţi miloşi - 2017. Prin aceste cuvinte şi prin blândeţea cu care mi le-a spus, bunicul mi-a dat o lecţie fundamentală care a rămas gravată în mintea mea toată viaţa. Dacă este vreun lucru cu care am putea într-adevăr să ne mândrim, aceasta este bunătatea cu care alegem să ne exprimăm inteligenţa

#bunătatea #valori pe e-mail">
Primește devoționalele
pe e-mail
Abonează-te pentru a primi devoționalele pe e-mail în fiecare zi.
Te poți dezabona oricând prin link-ul de dezabonare din fiecare mesaj trimis.