Băutura persoanei pierdute şi dezamăgite

  Daţi băuturi tari celui ce piere şi vin celui cu sufletul amărât. (Proverbele 31:6)

  Sunt unii oameni care afirmă că nu este nimic rău în a consuma alcool dacă o faci cu moderaţie. Unul dintre pasajele biblice folosite pentru a justifica această poziţie este Proverbele 34:6,7, unde i se spune regelui să dea alcool celui care moare şi celui deprimat, „ca să bea să-şi uite sărăcia şi să nu-şi mai aducă aminte de necazurile lui”. Ce voia să spună autorul Proverbelor în acest pasaj?

  În capitolul 31 din Proverbele este un poem scris de regele Lemuel. În concepţia lui Lemuel, doar două lucruri ar putea distruge capacitatea regelui de a acţiona corect: femeile şi vinul. Deoarece responsabilităţile lui sunt foarte mari, el nu poate să se expună şi să dea un verdict contrar religiei sale; vinul nu este pentru persoane ca el; vinul este doar pentru cei care nu au nicio responsabilitate în viaţă. Biblia de la Ierusalim traduce astfel versetul 6: „Daţi lichiorul celui pierdut şi vinul celui descurajat.” Eşti un pierdut? Eşti un descurajat? Alcoolul este pentru cei învinşi, deprimaţi, pentru cei care nu au niciun motiv să lupte. Dar dacă tu eşti student, angajat, medic, inginer, constructor, profesor, dacă eşti un băiat sau o fată care trebuie să ia decizii care îţi vor determina viitorul, atunci fugi de alcool. S-ar putea să zici: „Este exact aşa cum zice versetul: beau pentru a-mi uita sărăcia şi durerile.” Da, dar când va trece efectul alcoolului, vei fi încă şi mai sărac, iar durerea ta va fi mult mai mare. Alcoolul nu este soluţia la problemele tale.

  Băutura te va duce la lenevie şi dezordine (Proverbele 20:1). Proverbele 23:31,35 spune că vinul alunecă uşor (primul pahar), dar la urmă, muşcă la fel ca un şarpe (te conduce la alcoolism); îţi dă halucinaţii vizuale şi mentale absurde, iar în cele din urmă, îţi va face viaţa o epavă pierdută în adânc. Ştii cum începe ruina? Cu un simplu „pahar social”.

  Cei care „beau uită Legea” (Proverbele 31:5); dar dorinţa Domnului este ca noi să medităm la Cuvântul Său întotdeauna (Psalmii 1). Tu nu eşti pierdut, tu nu eşti un ratat. Tu eşti un prinţ, un fiu, o fiică a Regelui universului. Alcoolul deci nu este pentru tine!

  #nualcoolului

  Băutura persoanei pierdute şi dezamăgite - 2017. Alcoolul este pentru cei învinşi, deprimaţi, pentru cei care nu au niciun motiv să lupte. Dar dacă tu eşti student, angajat, medic, inginer, constructor, profesor, dacă eşti un băiat sau o fată care trebuie să ia decizii care îţi vor determina viitorul, atunci fugi de alcool. #nualcoolului
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Publicate astăzi

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Crede și nu te îndoi niciodată!

  Câteva săptămâni mai târziu, El a trimis un cec pe care nu îl așteptam. Dumnezeu Își ține făgăduințele, însă noi suntem „puțin credincioși”!

  Beneficiul încercării

  Dacă ai de-a face cu greutăți în viață, gândește-te la aceste texte și subscrie la ideea că nici încercarea, nici îngrijorarea, nici persecuția, nici foamea, nici lipsa hainelor, niciun pericol și nici sabia nu te va putea despărți de dragostea lui Dumnezeu (Romani 8:35-39).

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  A békességet kiáltók

  „Mert amikor ezt mondják: »Békesség és biztonság«, akkor hirtelen veszedelem jön rájuk, mint a szülési...