Articolul precedentApa amară
  Articolul următorPoţi alege viaţa sau moartea

  Să fii cel mai bun?

  Dacă râvneşte cineva să fie episcop, doreşte un lucru bun. (1 Timotei 3:1)

  Profesoara lui îl considera pretenţios, arogant, incapabil, fără destul potenţial pentru a reuşi. Într-o zi, privindu-l drept în ochi, i-a adresat următoarele cuvinte sentențioase: „Nu vei ajunge niciodată să fii cineva în viaţă.” Cum te-ai fi simţit dacă aceste cuvinte ţi-ar fi fost adresate ţie? Era vorba de un băiat care abia dacă avea doisprezece ani. Din fericire, el nu le-a acordat mare atenţie. Dimpotrivă, chiar atunci, la doisprezece ani, a luat decizia să devină cel mai bun boxeur din lume.

  Ce s-a întâmplat în continuare? La şaptesprezece ani câştiga două mănuşi de aur. La optsprezece ani câştiga Medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Roma, din 1960, iar patru ani mai târziu, în 1964, devenea campion mondial. Noi vorbim despre copilul care, potrivit profesoarei, nu ar fi trebuit niciodată să fie cineva în viaţă, nimeni altul decât Cassius Clay, cunoscut sub numele de Muhammad Ali.

  Aducându-şi aminte de acest episod, Ali povestea: „Profesoara care s-a îndoit de mine mi-a dat toată motivaţia de care aveam nevoie pentru a mă transforma şi a face din mine cel mai bun din toate timpurile! Am ştiut că o să fie aşa de la vârsta de doisprezece ani” (Les mots précis au moment opportun, p. 3).

  Fiind un tânăr de culoare, nu i-a fost uşor să se dezvolte în societatea americană de la jumătatea secolului al XX-lea, în sânul căreia segregaţia rasială era lege. Lucrurile se înrăutăţesc cu atât mai mult dacă propria dirigintă, din grupul tău etnic, este capabilă să te denigreze şi să vadă în tine „domnul bun de nimic”. Totuşi, nimic nu l-a împiedicat pe Ali în urmărirea ţintei sale: aceea de a fi cel mai bun dintre toţi.

  Care este morala în toate acestea? Să te transformi într-un boxeur? Bineînţeles că nu! Ceea ce îmi doresc este ca tu să nu permiţi persoanelor care nu cred în tine să definească ceea ce vei fi sau vei face în această viaţă, în special atunci când îţi prezic eşecul. Dumnezeu te-a înzestrat cu talente individuale şi cu capacităţi absolut speciale, a căror folosinţă înţeleaptă şi adecvată te va conduce la succes în urmărirea ţintelor tale. Fără îndoială că, la fel ca Ali, vei avea de depăşit obstacolele impuse de o societate în care inegalitatea domină; dar tu nu te lăsa slăbit de aceasta. Nu te descuraja, fii perseverent! Şi tu poţi fi cel mai bun.

  #perseverenţă #succes

  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Ultimii 11 ani de „rău oficial”

  Sunt în viața noastră lucruri care nu țin de noi, ci de ceea ce alții au făcut anterior. E posibil să încercăm schimbări ale unor lucruri de neschimbat, iar dacă nu reușim, să ne descurajăm. Înțelept este să analizăm ceea ce se întâmplă cu o întrebare esențială în minte: Oare ce vrea Dumnezeu să facă? Vrea El să schimb acest lucru? Vrea să înceapă un alt proiect mai bun și ar trebui să nu insist? Când ceva merge greu, roagă-te mai mult și întreabă-L pe El.

  Un drum de 11 zile

  Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calitățile viitorului. Flexibilitate pentru că viața este foarte dinamică și schimbătoare, iar adaptabilitate pentru că e mereu nevoie de potrivirea uneltelor cu lucrul specific, în toate domeniile. În domeniul moral și spiritual, nu fanatismul este cel potrivit, ci compasiunea; nu bigotismul ilogic, ci empatia și implicarea concretă. Viața nu se măsoară în mărimea citatelor sau în lungimea rugăciunilor, ci în sinceritatea trăirii și în profunzimea dependenței de Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...