Articolul precedentOtravă în aer
  Articolul următorGelozia îţi poate distruge sanatatea

  Sabia goală

  Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu. (Efeseni 6:17)

  Încoronarea lui Carol cel Mare ca împărat al Sfântului Imperiu Roman a marcat un reper în istoria occidentală. Această ceremonie, sub patronajul papei Leon al III-lea, îl făcea cel mai puternic monarh al Europei şi îl propulsa la poziţia de paladin, sau de campion al creştinătăţii. El şi-a consacrat sabia cuceririi de noi teritorii pentru a-şi impune crezul religios. În locurile stăpânite de el, era obligatorie păzirea duminicii ca zi de odihnă, iar predicarea Evangheliei trebuia să se facă în limba băştinaşilor. Peste tot îşi flutura sabia pentru a-şi demonstra puterea politică şi religioasă.

  Joyeuse, cum era numită sabia lui, a ajuns să fie atât de venerată, încât s-au răspândit diverse mituri pe această temă. Un poem medieval intitulat „Cântecul lui Roland” proclamă că „niciodată nu s-a mai văzut o asemenea sabie; culoarea i se schimba de treizeci de ori pe zi”. Un alt mit ne asigură că Joyeuse avea propria viaţă şi că în mânerul ei se afla una dintre moaştele cele mai importante ale creştinismului: unul dintre cuiele folosite la crucificarea lui Isus.

  Este într-adevăr regretabil că sabia lui Carol cel Mare a impus norma de conduită şi de doctrină pentru milioane de persoane în timpul perioadei de întuneric care a domnit în Occident. Totuşi mulţi oameni permit şi astăzi ca diverse „săbii” să le modeleze stilul de viaţă şi să le determine valorile morale.

  Pentru noi nu este decât o singură sabie care poate să prescrie etica de reglementare a vieţilor noastre: Cuvântul lui Dumnezeu. Apostolul Pavel face referire la Biblie ca fiind „sabia Duhului” (Efeseni 6:17). Această sabie nu aparţine niciunei fiinţe umane, ea este a „Duhului” şi, spre deosebire de Joyeuse, ea este o sabie „vie”. Ellen White exprimă din plin acest adevăr scriind: „Cel care, prin credinţă, primeşte Cuvântul primeşte chiar viaţa şi caracterul lui Dumnezeu” (Parabolele Domnului Isus, cap. 2, p. 25). Aceasta înseamnă că, primind Cuvântul lui Dumnezeu, noi ne însuşim nutrienţii necesari pentru creşterea în har şi în sfinţenie. Te încurajez să învârţi pentru tine această sabie sacră, care este mai puternică decât cea a lui Carol cel Mare.

  #CuvântulluiDumnezeu #citeşteBiblia

  Sabia goală - 2017. Primind Cuvântul lui Dumnezeu, noi ne însuşim nutrienţii necesari pentru creşterea în har şi în sfinţenie. Te încurajez să învârţi pentru tine această sabie sacră, care este mai puternică decât cea a lui Carol cel Mare. #CuvântulluiDumnezeu #citeşteBiblia
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Publicate astăzi

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Crede și nu te îndoi niciodată!

  Câteva săptămâni mai târziu, El a trimis un cec pe care nu îl așteptam. Dumnezeu Își ține făgăduințele, însă noi suntem „puțin credincioși”!

  Beneficiul încercării

  Dacă ai de-a face cu greutăți în viață, gândește-te la aceste texte și subscrie la ideea că nici încercarea, nici îngrijorarea, nici persecuția, nici foamea, nici lipsa hainelor, niciun pericol și nici sabia nu te va putea despărți de dragostea lui Dumnezeu (Romani 8:35-39).

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  A békességet kiáltók

  „Mert amikor ezt mondják: »Békesség és biztonság«, akkor hirtelen veszedelem jön rájuk, mint a szülési...