Adevăr biblic sau divină comedie?

  Dumnezeu, în adevăr, n-a trimis pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El. (Ioan 3:17)

  „Prin mine mergi la cuibul întristării; prin mine mergi la veşnic plâns fierbinte; prin mine mergi la neamul dat pierzării. […] Când eu n-am fost, nimic n-a fost creat, ci veşnic tot şi-n veci voi fi durată, să lase-orice speranţă cine intră.” Prin aceste cuvinte descrie Dante, în Divina comedie, sosirea sa în infern. Cartea sa a popularizat una dintre credinţele religioase cele mai nebiblice: existenţa unui loc în care cei răi vor fi chinuiţi veşnic.

  Este clar că Biblia declară despre cei răi că vor fi pedepsiţi (Ioan 3:18), că cei necredincioşi vor fi nimiciţi (Psalmii 37:9), că din cei mândri nu va rămâne „nici rădăcină, nici ramură” (Maleahi 4:1), că orice păcătos va muri (Ezechiel 18:4). Isus a învăţat că cei răi vor fi aruncaţi în foc (Matei 13:30) şi că pedeapsa lor va fi veşnică (Matei 25:46).

  Pentru multă lume, problema se află în partea a doua: pedeapsa veşnică. Dacă este vorba de o pedeapsă veşnică, oare acest lucru înseamnă că cei răi vor arde pentru totdeauna în ceea ce Dante a numit „infern”? Îţi voi explica printr-o ilustraţie. Biblia ne spune că Sodoma şi Gomora au fost distruse prin foc şi că ele sunt un exemplu a ceea ce se va întâmpla la sfârşitul lumii (2 Petru 2:6). Iuda 1:7 spune că aceste două oraşe vor „suferi pedeapsa unui foc veşnic”. Mai ard acestea încă şi azi? Bineînţeles că nu. Focul este veşnic nu pentru că va arde pentru veşnicie, ci pentru că distruge totul, lăsând doar cenuşă. Pavel numeşte aceasta „pierzare veşnică” (2 Tesaloniceni 1:9). Deci focul este veşnic pentru că flăcările distrug răul pentru veşnicie.

  Mulţi tineri sunt speriaţi de ideea unei pedepse eterne. Te cuprinde şi pe tine frica în faţa acestei întrebări? Nu te îngrijora. Dumnezeu nu a făcut această pedeapsă pentru tine, ci pentru Diavol şi îngerii săi. Gândeşte-te bine la această declaraţie a lui Isus: „Dumnezeu, în adevăr, n-a trimis pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El” (Ioan 3:17). Planul lui Dumnezeu pentru tine este să te mântuiască. Chinul veşnic nu este un adevăr biblic, ci, precum cartea lui Dante, este o tristă comedie.

  #divinacomedie #merglacer

  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Ultimii 11 ani de „rău oficial”

  Sunt în viața noastră lucruri care nu țin de noi, ci de ceea ce alții au făcut anterior. E posibil să încercăm schimbări ale unor lucruri de neschimbat, iar dacă nu reușim, să ne descurajăm. Înțelept este să analizăm ceea ce se întâmplă cu o întrebare esențială în minte: Oare ce vrea Dumnezeu să facă? Vrea El să schimb acest lucru? Vrea să înceapă un alt proiect mai bun și ar trebui să nu insist? Când ceva merge greu, roagă-te mai mult și întreabă-L pe El.

  Un drum de 11 zile

  Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calitățile viitorului. Flexibilitate pentru că viața este foarte dinamică și schimbătoare, iar adaptabilitate pentru că e mereu nevoie de potrivirea uneltelor cu lucrul specific, în toate domeniile. În domeniul moral și spiritual, nu fanatismul este cel potrivit, ci compasiunea; nu bigotismul ilogic, ci empatia și implicarea concretă. Viața nu se măsoară în mărimea citatelor sau în lungimea rugăciunilor, ci în sinceritatea trăirii și în profunzimea dependenței de Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...