Adevăr biblic sau divină comedie?

Dumnezeu, în adevăr, n-a trimis pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El. (Ioan 3:17)

„Prin mine mergi la cuibul întristării; prin mine mergi la veşnic plâns fierbinte; prin mine mergi la neamul dat pierzării. […] Când eu n-am fost, nimic n-a fost creat, ci veşnic tot şi-n veci voi fi durată, să lase-orice speranţă cine intră.” Prin aceste cuvinte descrie Dante, în Divina comedie, sosirea sa în infern. Cartea sa a popularizat una dintre credinţele religioase cele mai nebiblice: existenţa unui loc în care cei răi vor fi chinuiţi veşnic.

Este clar că Biblia declară despre cei răi că vor fi pedepsiţi (Ioan 3:18), că cei necredincioşi vor fi nimiciţi (Psalmii 37:9), că din cei mândri nu va rămâne „nici rădăcină, nici ramură” (Maleahi 4:1), că orice păcătos va muri (Ezechiel 18:4). Isus a învăţat că cei răi vor fi aruncaţi în foc (Matei 13:30) şi că pedeapsa lor va fi veşnică (Matei 25:46).

Pentru multă lume, problema se află în partea a doua: pedeapsa veşnică. Dacă este vorba de o pedeapsă veşnică, oare acest lucru înseamnă că cei răi vor arde pentru totdeauna în ceea ce Dante a numit „infern”? Îţi voi explica printr-o ilustraţie. Biblia ne spune că Sodoma şi Gomora au fost distruse prin foc şi că ele sunt un exemplu a ceea ce se va întâmpla la sfârşitul lumii (2 Petru 2:6). Iuda 1:7 spune că aceste două oraşe vor „suferi pedeapsa unui foc veşnic”. Mai ard acestea încă şi azi? Bineînţeles că nu. Focul este veşnic nu pentru că va arde pentru veşnicie, ci pentru că distruge totul, lăsând doar cenuşă. Pavel numeşte aceasta „pierzare veşnică” (2 Tesaloniceni 1:9). Deci focul este veşnic pentru că flăcările distrug răul pentru veşnicie.

Mulţi tineri sunt speriaţi de ideea unei pedepse eterne. Te cuprinde şi pe tine frica în faţa acestei întrebări? Nu te îngrijora. Dumnezeu nu a făcut această pedeapsă pentru tine, ci pentru Diavol şi îngerii săi. Gândeşte-te bine la această declaraţie a lui Isus: „Dumnezeu, în adevăr, n-a trimis pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El” (Ioan 3:17). Planul lui Dumnezeu pentru tine este să te mântuiască. Chinul veşnic nu este un adevăr biblic, ci, precum cartea lui Dante, este o tristă comedie.

#divinacomedie #merglacer

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video