Cei patru absoluţi

Să faceţi totul pentru slava lui Dumnezeu. (1 Corinteni 10:31)

Eric Liddell este cunoscut în lumea întreagă din două motive: 1) pentru că a câştigat medalia de aur la 400 de metri la Jocurile Olimpice din 1924; 2) pentru credincioşia sa faţă de Dumnezeu şi pentru consacrarea sa pentru cauza lui Hristos. Ce factori au făcut ca Liddell să fie un mare atlet şi un mare creştin? Cred că un lucru decisiv în viaţa lui a fost hotărârea de a face un legământ cu cele patru calităţi absolute susţinute de Grupul Oxford: 1) onestitate absolută; 2) puritate absolută; 3) generozitate absolută; 4) dragoste absolută.

În realitate, ceea ce a făcut Grupul Oxford a fost să fie modele pentru tineri, bazându-se pe experienţa lui Iosif, fiul lui Iacov. Potrivit cu Geneza 39, atunci când Potifar „l-a pus mai-mare peste casa lui şi peste tot ce avea”, Iosif a gestionat într-un mod adecvat toate avuţiile stăpânului său. Onestitatea sa era absolută. Când soţia lui Potifar a vrut să-l seducă şi l-a invitat să aibă relaţii sexuale cu ea, Iosif a declarat: „Cum aş putea să fac eu un rău atât de mare şi să păcătuiesc împotriva lui Dumnezeu?” Puritatea lui a fost absolută. Când Iosif a devenit mâna dreaptă a lui Faraon, a elaborat un plan pentru a combate criza care urma să lovească lumea. Dar programul său de înmagazinare a proviziilor îi includea nu doar pe egipteni, ci pe oamenii din „toate ţările”. Generozitatea sa a fost absolută. Şi, în cele din urmă, când fraţii lui, cei care l-au aruncat în groapă, cei care l-au vândut, care i-au anunţat moartea, s-au temut că se va răzbuna pe ei pentru răul pe care i l-au făcut, Iosif „a început să plângă şi le-a spus: „Acum, nu vă întristaţi şi nu fiţi mâhniţi că m-aţi vândut ca să fiu adus aici, căci ca să vă scap viaţa m-a trimis Dumnezeu înaintea voastră. […] Dumnezeu m-a trimis înaintea voastră ca să vă rămână sămânţa vie în ţară şi ca să vă păstreze viaţa printr-o mare izbăvire” (Geneza 45:2,5,7). Dragostea sa a fost absolută.

Ceea ce a funcţionat la Iosif acum trei mii cinci sute de ani şi la Liddell acum mai bine de nouăzeci de ani poate să funcţioneze şi la tine. În realitate, cel mai important este: „Deci, fie că mâncaţi, fie că beţi, fie că faceţi altceva, să faceţi totul pentru slava lui Dumnezeu” (1 Corinteni 10:31). Gloria lui Dumnezeu, acesta este cel mai mare absolut al nostru.

#ceipatruabsoluţi

Citește și

Comentariile sunt închise

Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi.

Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile. Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web și a îmbunătăţi experienţa de navigare.
Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. DA, ACCEPT Citește mai mult

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!