Milionarul cel sărac

  La ce slujeşte argintul în mâna nebunului? (Proverbele 17:16)

  „Nefericirea unui milionar.” Acesta a fost titlul unui articol din revista Histoire et vie, despre Jean Paul Getty, unul dintre cei mai bogaţi oameni care au trăit pe pământ. Dar de ce să trăiască nefericit un om care, la vremea lui, era persoana cea mai bogată de pe planetă? Două anecdote din viaţa lui te vor ajuta să găseşti răspunsul. Getty nu a avut noroc în dragoste. A fost căsătorit de cinci ori, aproape întotdeauna cu femei de două ori mai tinere decât el. În cele din urmă, obosit de eşecurile sale sentimentale şi de faptul că femeile din viaţa lui îl doreau doar pentru bani, el a mers să locuiască în Italia, unde a preluat o identitate falsă şi a început să lucreze ca agent de asigurări. După o vreme, el şi-a întâlnit iubirea vieţii şi a început o relaţie excelentă cu o tânără italiancă. Pentru prima dată, Getty ţinea în braţele lui o femeie care îl iubea pentru ceea ce era, şi nu pentru bunurile lui. Când erau pe punctul de a se căsători, tânăra fată a descoperit adevărata identitate a logodnicului ei. Văzând că secretul lui a fost aflat, Getty, crezând că ea nu va mai dori să îl iubească pentru ceea ce este, ci pentru banii lui, s-a hotărât să o părăsească. Obsesia lui pentru bani l-a împiedicat să fie împreună cu femeia pe care o iubea.

  Având atât de mulţi bani încât nici el nu îi mai putea număra, el a devenit o sursă sigură pentru răpitori. În 1973, nepotul lui, Paul al III-lea, a fost răpit, iar răpitorii au cerut douăzeci şi şapte de milioane de dolari pentru a-l elibera. Getty a refuzat să plătească, aşa că răpitorii i-au tăiat tânărului băiat o ureche, pe care au trimis-o bunicului avar. Dându-şi seama că răufăcătorii nu glumeau, Getty a hotărât să plătească 2,8 milioane; dar, înainte de toate, el s-a asigurat că tânărul lui nepot se angaja să îi înapoieze întreaga sumă, cu o dobândă de 4%.

  În viaţa acestui magnat al ţiţeiului putem observa împlinirea zicalei biblice: „Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor” (1 Timotei 6:10). Nu văd niciun rău în a avea bani mulţi, dar este foarte periculos să îi iubeşti mai mult decât orice. Chiar Alexandre Dumas, autorul cărţii Cei trei muschetari, spunea: „Banul […] este un slujitor bun, dar un stăpân foarte rău.”

  Ce s-ar întâmpla cu tine dacă Dumnezeu ar hotărî să te facă la fel de bogat ca Getty?

  #fiiatentlabani

  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Covrigul în formă de opt

  Cine nu caută decât exteriorul lucrurilor va descoperi că în interior nu primește nimic. Ceea ce face ca lucrurile să fie strălucitoare și ispititoare dispare odată cu lumina reflectoarelor, iar ceea ce rămâne este golul desenat de fosta lor strălucire, de cele mai multe ori un gol imens.

  Opturi la poligon

  Dacă din partea unui instructor de conducere auto accepți cerința de a repeta iar și iar, până înveți bine un exercițiu, de ce te superi atât de repede când Învățătorul divin îți cere să repeți un lucru până îl deprinzi cum trebuie?

  Porunca a opta

  Nu este un lucru nesemnificativ când știrbești bunul nume al cuiva și este deosebit de important să nu tăcem când cineva este discreditat pe nedrept sau fără argumente solide. Tăcerea poate fi un hoț.

  Al șaptelea simț?

  Încă de pe acum, noi ne putem dezvolta capacitățile și îndemânările, fiindcă dorința lui Dumnezeu este să creștem în toate privințele.

  Publicate astăzi

  Covrigul în formă de opt

  Cine nu caută decât exteriorul lucrurilor va descoperi că în interior nu primește nimic. Ceea ce face ca lucrurile să fie strălucitoare și ispititoare dispare odată cu lumina reflectoarelor, iar ceea ce rămâne este golul desenat de fosta lor strălucire, de cele mai multe ori un gol imens.

  După ce nu voi mai fi

  Concentrează-te mai puțin pe stresul care îți stă în față și scoate ce poți mai bun din tine. Lasă urme bune oriunde mergi. Despre tine să se spună cuvinte bune. Țintește excelența tot timpul. La final, tot ceea ce facem transmite ceva despre noi. Fă tot ce ține de tine ca să transmiți pozitivitate oriunde te conduce Dumnezeu.

  Eu n-o să mă las dominat

  Ţine minte, mai ales în timpul ispitei, că Dumnezeu însuşi te va întări, te va ajuta şi te va susţine cu mâna Sa neprihănită!

  Ellen G. White (1827–1915)

  Doamne, ajută-ne să prețuim descoperirea profetică și să fim preocupați de voia Ta descoperită prin profeții Tăi! PROVOCARE: Oferă-i unui tânăr o carte scrisă de Ellen White! Ajută-l să înțeleagă de ce aceste scrieri ale ei sunt atât de importante!

  Az egyetlen valódi kincs: az igaz jellem

  „Korall és kristály említni sem való, a bölcsesség ára drágább a gyöngyöknél.” (Jób 28,18)„Az isteni...