Binele semenului tău

Nimeni să nu-şi caute folosul lui, ci fiecare să caute folosul altuia. (1 Corinteni 10:24)

Încă din adolescenţa ei, Manya Sklodovska a demonstrat că era sortită să devină celebră. Deşi coeficientul ei de inteligenţă era mult peste al celor mai remarcabili elevi din Polonia, motivul renumelui ei nu avea nimic a face cu inteligenţa ei crescută, ci cu un alt aspect al personalităţii ei. La moartea mamei ei, Bronya, sora mai mare a lui Manya, a rămas să îngrijească de familie. Condiţia lor financiară precară nu le permitea să ajungă la universitate, aşa că cele două fete au trebuit să muncească din greu pentru a acoperi nevoile lor cele mai elementare şi au economisit câţiva bănuţi pentru a merge la Paris, pentru continuarea studiilor universitare. Într-o ocazie, Manya s-a apropiat de Bronya şi i-a spus:

– În ritmul acesta, nici una dintre noi nu va putea studia. Aş vrea să îţi ofer tot ce am agonisit pentru ca tu să poţi merge la Paris. Eu voi continua să îţi trimit bani şi, după ce vei termina tu facultatea, atunci voi merge eu.

Bronya nu a fost de acord, crezând că Manya trebuia să fie cea care să meargă prima la facultate, fiind mai inteligentă.

– Nu, i-a spus atunci Manya, tu eşti mai mare. Tu ai lucrat mai mult şi ai aşteptat de multă vreme.

Manya a fost un exemplu viu al punerii în practică a sfatului biblic: „Căutând nu folosul meu, ci al celor mai mulţi” (1 Corinteni 10:33). Dar într-o societate atât de competitivă ca societatea noastră, mai sunt valabile aceste cuvinte milenare?

Să parcurgem povestea până la capăt. Bronya a mers la Paris, unde a fost admisă la Facultatea de Medicină. După ce a obţinut diploma, ea a adus-o pe Manya la Paris, unde aceasta a început de îndată să studieze fizica şi ştiinţele matematice. După câţiva ani, Manya, care acum se numea Marie, s-a căsătorit cu Pierre Curie. În 1903, Marie Curie a devenit prima femeie care a câştigat Premiul Nobel pentru Fizică şi, în 1911, a câştigat Premiul Nobel pentru Chimie, fiind prima persoană care a câştigat două Premii Nobel. Totodată, ea a fost prima femeie care a predat, în calitate de profesoară, la prestigioasa Universitate din Paris.

Deci s-a meritat ca Marie Curie să pună pe primul loc binele surorii sale, mai înainte de binele ei? Răspunsul este evident. Întrebarea de un milion de dolari este următoarea: vei îndrăzni să îi urmezi exemplul?

#cautăbinelecelorlalţi

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video