Da, noi putem!

Dacă Dumnezeu este pentru noi, cine va fi împotriva noastră? (Romani 8:31)

Ai mai auzit până acum sloganul: „Da, noi putem! Da, noi putem!” (engl: Yes, we can!)? Barack Obama a popularizat această sintagmă în campania sa prezidenţială din Statele Unite, în 2008. Dar primul care a folosit această frază ca agent de schimbare socială a fost César Chávez, un fermier de origine mexicană şi apărător al ţăranilor hispanofobi, care munceau în fermele americane. Lupta lui pacifistă a adus o ameliorare a condiţiilor salariale, a migraţiei şi a condiţiilor de muncă ale agricultorilor. Impactul luptei sale este vizibil şi astăzi, căci începând cu anul 2000, ziua lui de naştere, 31 martie, a fost proclamată sărbătoare legală în California. Don César a demonstrat că, da, se poate!

Cu toate acestea, eu cred că înainte de Chávez, noi găsim în Biblie un exemplu frapant de „da, noi putem”. Putem vedea acest lucru atunci când poporul Israel a ajuns la graniţele țării făgăduite, fiind la un pas să o cucerească. Dumnezeu a poruncit să aleagă doisprezece „bărbaţi cu autoritate dintre israeliţi”, care să fie trimişi să iscodească ţara (vezi Numeri 13). După patruzeci de zile de cercetare, iată care a fost raportul adus de ei: „Ne-am dus în ţara în care ne-ai trimis. Cu adevărat, este o ţară în care curge lapte şi miere şi iată-i roadele. Dar poporul care locuieşte în ţara aceasta este puternic, cetăţile sunt întărite şi foarte mari. Ba încă am văzut acolo şi pe fiii lui Anac” (v. 27, 28).

Auzind aceste lucruri, poporul a început să se descurajeze, să se împotrivească şi să se plângă. Apoi vine Caleb, care a potolit poporul şi, în doar câteva cuvinte, le spune: „Haidem să ne suim şi să punem mâna pe ţară, căci vom fi biruitori!” (v. 30). Bineînţeles, acel „noi” pe care îl menţiona Caleb nu se limita doar la bărbaţii din popor, ci includea poporul lui Dumnezeu şi Dumnezeul acelui popor. Caleb credea că putea cuceri ţara, căci El se încredea în Dumnezeul care îi spusese deja că ţara putea fi cucerită (vezi Deuteronomul 1:21).

În timp ce atenţia celorlalţi s-a îndreptat înspre uriaşi, Caleb se concentra asupra Dumnezeului care îi putea năuci pe uriaşi. Nu crezi că se merită să îl imiţi pe Caleb şi că, în loc să priveşti la probleme, ar fi mai bine să îţi fixezi privirea asupra a ceea ce poate face Dumnezeu? Împreună cu Hristos, putem spune: „Da, noi putem!”

#daesteposibil #optimism

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video