Cine este Dumnezeu?

Care este, în adevăr, neamul acela aşa de mare încât să fi avut pe dumnezeii lui aşa de aproape cum avem noi pe Domnul, Dumnezeul nostru. (Deuteronomul 4:7)

Anatole France, scriitorul francez care a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură în 1921, a hotărât să scrie prima lui carte pe când avea doar şapte ani. După ce a reflectat mult timp, prima decizie pe care a luat-o a fost să aleagă titlul: Cine este Dumnezeu. Foarte emoţionat, el i-a spus tatălui său de proiectul lui literar. Nedorind să îi taie elanul tânărului scriitor, tatăl lui i-a spus că titlul ales, în realitate, era unul foarte ambiţios şi i-a sugerat să îi dea forma unei întrebări: Cine este Dumnezeu?

– De ce? l-a întrebat Anatole.

– Ei bine, pentru că eu cred că tu nu ştii cine este Dumnezeu, de aceea e numaidecât natural să îţi exprimi dorinţa de a afla cine este, dar sub forma unei întrebări.

Pe un ton provocator, reacţia micului scriitor nu a întârziat să apară:

– Cine ţi-a spus că eu nu ştiu cine este?

– Dacă ştii, spune-mi şi mie cine este El? îi răspunse tatăl.

– Ei bine, este o întrebare dificilă la care nu putem să răspundem în doar câteva cuvinte. Va trebui să îmi citeşti cartea dacă doreşti să afli răspunsul.

Adevărul este că Anatole nu a mai scris cartea Cine este Dumnezeu, dar întrebarea la care dorea să ofere un răspuns continuă să ocupe un loc important în spiritul uman.

Cine este Dumnezeu? Noi am putea spune că Dumnezeu este o fiinţă care doreşte să trăiască aproape de copiii Lui. El nu este nici absent, nici departe de noi, ci El îşi face simţită prezenţa şi este activ printre noi. Dumnezeul Bibliei nu este o fiinţă impersonală, care păstrează distanţa faţă de creaţiunea şi de creaturile Lui. Scriptura conţine nenumărate trimiteri la prezenţa istorică a lui Dumnezeu atât pe această planetă, cât şi în viaţa fiinţelor umane. Conform apostolului Pavel, Dumnezeul transcendent, Creatorul întregului univers, „nu este departe de fiecare din noi”, iar dacă Îl vom căuta, Îl vom găsi (Faptele 17:27,28). Această fiinţă uimitoare, pe care cerurile cerurilor nu au mai putut să o cuprindă, este acelaşi care S-a făcut om pentru a putea fi „Dumnezeu cu noi” (Matei 1:23).

#Dumnezeuesteaproape #Dumnezeucunoi

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video