Schimbarea de care avem nevoie

N-a cunoscut Dumnezeu căile mele? Nu mi-a numărat El toţi paşii mei? (Iov 31:4)

Te-ai comporta diferit dacă ai şti că cineva te priveşte, te urmăreşte? Dacă privim la rezultatele a două studii ştiinţifice, răspunsul este un „da” răsunător. Primul studiu a fost realizat în 2006, cu participarea unor profesori universitari. Experimentul a fost foarte simplu: profesorii intrau într-un restaurant, se serveau singuri, apoi trebuiau să lase suma datorată la casă. Timp de zece săptămâni, cercetătorii au pus două afişe în apropierea casei de marcat. În prima etapă, ei au pus un afiş cu nişte flori vesele; apoi, în a doua etapă, au lipit un afiş pe care era o pereche de ochi care îl supravegheau pe privitor. Ce crezi că s-a întâmplat? În săptămânile în care pe perete a fost afişul cu ochii, suma de bani din casa de marcat a fost triplă faţă de suma depusă în săptămânile în care a fost afişul cu florile.

În 2012 s-a realizat un al doilea studiu. Cercetătorii au pus afişe în incinta Universităţii din Newcastle, Anglia, cu o pereche de ochi ameninţători, alături de următorul mesaj: „Către hoţii de biciclete: vă urmărim.” După ce au studiat numărul de furturi de biciclete din ultimii doi ani, au descoperit că în locurile în care au fost lipite afişe, numărul de furturi a scăzut cu 60%, în timp ce în alte zone din universitate, furturile au crescut cu 65%. Cu alte cuvinte, hoţii au continuat să fure biciclete, doar şi-au schimbat spaţiul de operare, s-au mutat unde nu îi supraveghea nimeni. Afişele cu ochi ameninţători au scăzut numărul de furturi, dar nu i-au schimbat pe hoţi.

Dumnezeu ne priveşte. Nimic nu rămâne ascuns în faţa ochilor Lui. Psalmistul declară că, din cer, Domnul „priveşte şi pleoapele Lui cercetează pe fiii oamenilor” (Psalmii 11:4). Nimic nu scapă din prezenţa Sa. Noi ştim că Dumnezeu vede tot? Bineînţeles că ştim! Atunci, de ce continuăm să facem ceea ce este rău? Pentru că nu am înţeles faptul că aceste lucruri Îl fac să sufere, să vadă că noi continuăm să ne afundăm în păcat. Dumnezeu ne iubeşte cu o iubire veşnică. Când noi răspundem acestei iubiri, facerea răului ni se va părea ceva incomod, şi nu pentru că El ne priveşte, ci pentru că noi vom fi învăţat să Îl iubim pe Domnul. Noi nu avem nevoie de un afiş vizibil, ci de o schimbare interioară, o reînnoire a duhului.

#transformare #Dumnezeumăvede

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video