Ce-ar fi fost dacă erai bogat?

Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor. (1 Timotei 6:10)

Ţi-ar plăcea să devii bogat? Nu trebuie să te simţi vinovat dacă răspunsul tău este un „da” răsunător. Nu este nimic rău în a-ţi dori să fii bogat. Biblia ne spune că Avraam, tatăl credincioşilor, „a fost bogat” (Geneza 13:2). În plus, Domnul este cel care „îţi va da putere să le câştigi” (Deuteronomul 8:18). Dar trebuie să ştii că administrarea nepotrivită a banilor poate să te transforme într-o persoană foarte nefericită. Experţii sociali ne explică de ce.

În 19 februarie 2012, Britt Peterson a publicat un articol în jurnalul The Boston Globe, cu următorul titlu: „Oare pot banii să schimbe fiinţele umane?” În opinia lui Peterson, majoritatea oamenilor afirmă că, dacă ar ajunge să câştige foarte mulţi bani, personalitatea lor nu s-ar schimba deloc. Totuşi unii cercetători infirmă o astfel de afirmaţie.

Kathleen Vohs şi colegii ei de la Facultatea de Ştiinţe Administrative Carlson, de la Universitatea din Minnesota, au demonstrat că persoanele care se dedică câştigării banilor se transformă în persoane mai puţin agreabile, mai puţin sensibile faţă de ceilalţi şi mai predispuse să îşi privească semenii ca fiindu-le inferiori. Cu alte cuvinte, în căutarea lor după bogăţie, ei ajung să fie foarte egoişti.

Un alt studiu condus de Michael Kraus, Paul Piff şi Dacher Keltner, profesori la Universitatea din Berkeley, California, a concluzionat că bogaţii tind să fie mai puţin milostivi, având în vedere că ei consideră că au dobândit poziţia lor mai înaltă în urma meritelor lor personale şi că ceilalţi sunt săraci deoarece nu au muncit la fel de mult ca ei.

De aceea, dacă voi ajunge vreodată să am mulţi bani, ce aş putea face pentru a nu mă transforma într-o persoană insensibilă? Peterson își încheie articolul său cu răspunsul oferit de psihologi: împarte ce ai. Unui tânăr bogat care nu era mulţumit, în ciuda bogăţiilor sale, Isus i-a spus: „Vinde tot ce ai şi dă la săraci” (Luca 18:22). Ştii ce s-a întâmplat? „Când a auzit tânărul vorba aceasta, a plecat foarte întristat” (Matei 19:22). El a preferat să rămână bogat şi nefericit, în loc să împartă bogăţia lui cu cei în nevoie. Dacă ai avea mulţi bani, ai alege şi tu la fel?

#suntfericit #suntnorocos #Dumnezeumăprotejează

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor