Aleg să fiu prietenul adevărului

Aleg calea adevărului. (Psalmii 119:30)

După cum bine ştiu mulţi dintre noi, Aristotel nu a fost doar ucenicul cel mai remarcabil al lui Platon, ci şi un mare prieten al înţeleptului filosof. Şi totuşi, la un moment dat, elevul a început să disemineze idei care păreau contradictorii învăţăturilor fundamentale ale maestrului şi prietenului său. De exemplu, în timp ce Platon promova raţionalismul, Aristotel era partizanul empirismului.

Se povesteşte că, într-o zi, cineva l-a abordat şi i-a spus:

– Aristotel, dacă tu eşti prieten cu Platon, de ce îţi petreci timpul făcând declaraţii care nu sunt în armonie cu învăţăturile maestrului tău?

Deşi Aristotel îşi admira maestrul, îşi iubea prietenul și respecta profunzimea gândirii platonice, el nu a ezitat să ofere următorul răspuns:

– Eu sunt prieten cu Platon, dar sunt prieten mai bun cu adevărul.

Toată viaţa ta va trebui să alegi între prietenii tăi şi convingerile tale religioase; ce vei face când va veni acel moment? Cunoşti pe cineva care mai degrabă ar rămâne fidel unui stăpân decât adevărului?

Tinerii care studiază în instituţii care nu sunt creştine ştiu foarte bine despre ce vorbesc. Să medităm puţin la subiectul despre creaţiunea lumii. Profesorul tău are o viziune asupra lumii cu mult diferită de a ta. Prin credinţă, tu accepţi că Dumnezeu este Creatorul a tot ce există; dar profesorul tău nu crede că este rezultatul operei unui Dumnezeu iubitor, ci el se consideră produsul final al unui proces lung de evoluţie în care cei mai puternici se impun în faţa celor slabi. Tu crezi că eşti produsul unui meşteşug divin, iar el se crede ultima verigă a unui lanţ, succesorul animalelor. Ce ai face? Te-ai încrede în profesorul tău sau ai accepta adevărul?

În mai multe ocazii va trebui să iei hotărârea să îi spui cuiva: „Te apreciez, te respect, cred că sunt prietenul tău, dar prefer să rămân prietenul adevărului.” Chiar Epictet spunea că „adevărul triumfă întotdeauna de la sine”. În concluzie, nu uita un punct important: adevărul nu este nici o alegere, nici o doctrină, adevărul absolut este o persoană, adevărul este Isus (vezi Ioan 14:6). A fi prietenul adevărului înseamnă a fi prietenul lui Hristos.

#suntprietencuadevărul

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor