Articolul precedentNu avea de ales
  Articolul următorDulce şi slab

  Aleg să fiu prietenul adevărului

  Aleg calea adevărului. (Psalmii 119:30)

  După cum bine ştiu mulţi dintre noi, Aristotel nu a fost doar ucenicul cel mai remarcabil al lui Platon, ci şi un mare prieten al înţeleptului filosof. Şi totuşi, la un moment dat, elevul a început să disemineze idei care păreau contradictorii învăţăturilor fundamentale ale maestrului şi prietenului său. De exemplu, în timp ce Platon promova raţionalismul, Aristotel era partizanul empirismului.

  Se povesteşte că, într-o zi, cineva l-a abordat şi i-a spus:

  – Aristotel, dacă tu eşti prieten cu Platon, de ce îţi petreci timpul făcând declaraţii care nu sunt în armonie cu învăţăturile maestrului tău?

  Deşi Aristotel îşi admira maestrul, îşi iubea prietenul și respecta profunzimea gândirii platonice, el nu a ezitat să ofere următorul răspuns:

  – Eu sunt prieten cu Platon, dar sunt prieten mai bun cu adevărul.

  Toată viaţa ta va trebui să alegi între prietenii tăi şi convingerile tale religioase; ce vei face când va veni acel moment? Cunoşti pe cineva care mai degrabă ar rămâne fidel unui stăpân decât adevărului?

  Tinerii care studiază în instituţii care nu sunt creştine ştiu foarte bine despre ce vorbesc. Să medităm puţin la subiectul despre creaţiunea lumii. Profesorul tău are o viziune asupra lumii cu mult diferită de a ta. Prin credinţă, tu accepţi că Dumnezeu este Creatorul a tot ce există; dar profesorul tău nu crede că este rezultatul operei unui Dumnezeu iubitor, ci el se consideră produsul final al unui proces lung de evoluţie în care cei mai puternici se impun în faţa celor slabi. Tu crezi că eşti produsul unui meşteşug divin, iar el se crede ultima verigă a unui lanţ, succesorul animalelor. Ce ai face? Te-ai încrede în profesorul tău sau ai accepta adevărul?

  În mai multe ocazii va trebui să iei hotărârea să îi spui cuiva: „Te apreciez, te respect, cred că sunt prietenul tău, dar prefer să rămân prietenul adevărului.” Chiar Epictet spunea că „adevărul triumfă întotdeauna de la sine”. În concluzie, nu uita un punct important: adevărul nu este nici o alegere, nici o doctrină, adevărul absolut este o persoană, adevărul este Isus (vezi Ioan 14:6). A fi prietenul adevărului înseamnă a fi prietenul lui Hristos.

  #suntprietencuadevărul

  Aleg să fiu prietenul adevărului - 2017. Adevărul nu este nici o alegere, nici o doctrină, adevărul absolut este o persoană, adevărul este Isus. A fi prietenul adevărului înseamnă a fi prietenul lui Hristos.

#suntprietencuadevărul
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  Planul B

  Când e vorba de viața noastră reală, profundă, există un singur plan. Nu are rost să căutăm alternative, polițe de asigurare sau precontracte. Singura șansă este să ne încredem în Cel care, încă de pe vremea când noi nu eram de încredere, Îi eram chiar vrăjmași, a semnat cu noi un legământ, un contract de salvare a noastră. Dacă nici această dovadă de iubire nu-i suficientă, atunci ce ar mai putea fi?

  Doi ochi, două urechi, o singură gură

  Mântuitorul obișnuia să spună: „Cine are urechi de auzit să audă și cine are ochi să vadă.” A vedea și a auzi presupun voință, alegere. Alege în această zi să vezi și să asculți mai cu atenție! Îndreaptă privirea ta chiar în direcția în care ți-e incomod să privești, spre cei mai lipsiți ori mai nefericiți decât tine. Ascultă-i chiar și pe cei care te enervează...

  Două table ale Legii

  Oare cum ar fi ca aceste table ale iubirii să modifice filozofia mea de viață și, în loc să văd totul ca pe o permanentă interdicție, să abordez viața din perspectiva iubirii și să caut posibilități prin care pot manifesta iubire față de Dumnezeul meu și față de semenii mei? Este nevoie de o decizie voită, conștientă, apoi de stăruință în rugăciune. Dușmanul nostru și al lui Dumnezeu nu va fi prea binevoitor să ne lase să-i iubim pe ceilalți, mai ales pe rivalii noștri sau pe cei ce ne sunt antipatici.

  Publicate astăzi

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  În tandem către eternitate

  Atât timp cât bărbații și femeile nu se privesc reciproc așa cum îi privește Isus, ei vor rata posibilitățile unei lucrări unite. Dar atunci când încetează să se opună și să se trateze rău unii pe alții, ei lucrează în tandem ca împreună moștenitori, mergând spre eternitate și având beneficiul ajutorării reciproce.

  Nevoia de disciplină

  Dacă trebuie să-ţi pedepseşti copiii, evită pedeapsa fizică; în schimb, interzice-le anumite privilegii, aceasta fiind o opţiune mai eficientă. Dar cel mai important lucru este să nu-l pedepseşti pe copil cu mânie, ci cu dragoste.

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Ne dolgozzunk az ördögnek!

  „Mivelhogy azért mindezek felbomlanak, milyeneknek kell lennetek néktek szent életben és kegyességben, akik várjátok és...