Munceşte, munceşte, munceşte

Dulce este somnul lucrătorului. (Eclesiastul 5:12)

Le petit nègre de l’habitation este un cântec foarte cunoscut în insulele Caraibe. Cântecul a fost înregistrat pentru prima dată în 1954, de Alberto Beltrán, care locuia în Cuba. În prima strofă, „micul negru” spune următoarele:

„Eu sunt micul negru din casă./Pentru mine munca-i o corvoadă,
Munca, eu o las cu totul pentru vită,/Căci ea creată-a fost de Domnu’ ca pedeapsă.

Era adevărat ceea ce spunea „micul negru”? Nu putem să ignorăm faptul că mai multe generaţii de tineri au crescut sub influenţa acestor cuvinte. Tocmai acest gen de idei au făcut ca atâtea naţiuni, dar şi oameni, să se cufunde în sărăcie.

Contrar a ceea ce spune „micul negru din casă”, prima menţiune a muncii în Biblie nu are nimic de-a face cu vreo pedeapsă. De fapt, munca este una dintre responsabilităţile încredinţate omului înainte de căderea lui în păcat. Să vedem ce ni se spune în Geneza: „Domnul Dumnezeu a luat pe om şi l-a aşezat în Grădina Edenului ca s-o lucreze şi s-o păzească” (2:15). Deşi Edenul a fost un loc desăvârşit, Adam trebuia să lucreze pentru a-l menţine într-o condiţie bună. Comentând pe baza versetului din Geneza 2:15, David Atkinson a făcut următoarea declaraţie echitabilă: „Plenitudinea umană include creativitatea sa aplicată în muncă” (Genesis 1-11, p. 79). Cu alte cuvinte, munca este un mijloc prin care tu şi cu mine putem ajunge la plenitudinea existenţei noastre, dat fiind faptul că atunci când lucrăm ne exprimăm cele mai bune talente.

Munca nu este un blestem, din contră, este o binecuvântare. Chiar şi porunca a patra este foarte clară când spune: „Să lucrezi şase zile” (Exodul 20:9). Solomon ne asigură că „dacă vezi un om iscusit în lucrul lui, acela poate sta lângă împăraţi, nu lângă oamenii de rând” (Proverbele 22:29). Pavel declară categoric: „Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce” (2 Tesaloniceni 3:10). Îţi imaginezi ce s-ar întâmpla cu mulţi dintre noi dacă s-ar aplica această propoziţie?

Sfântul Ieronim avea perfectă dreptate când spunea: „Întotdeauna să lucrezi, astfel Diavolul întotdeauna te va găsi ocupat.” Nu îl crede pe „micul negru din casă”, munca nu este vrăjmaşul tău. Munca este un aliat indispensabil pentru toți cei care îşi doresc un viitor mai bun.

#prietencumunca #efort

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor