Articolul precedentUn Eutih modern
  Articolul următorÎndepărtând durerea

  Noi şi Iona

  Să vă facă desăvârşiţi în orice lucru bun, ca să faceţi voia Lui, şi să lucreze în noi ce-I este plăcut, prin Hristos Isus. (Evrei 13:21)

  Continuăm să vorbim tot despre Iona. Acest personaj mă fascinează, deoarece simt că el seamănă cu mulţi dintre noi. Deşi a fost neascultător, needucat, rebel, egoist, invidios şi arogant, acest bărbat a ajuns un profet al Domnului. Cu alte cuvinte, defectele lui nu L-au împiedicat deloc pe Dumnezeu să îl folosească drept purtător al soliei de pocăinţă şi de mântuire pentru Ninive. Ce uimitor este să ştim că Dumnezeu ne poate folosi în ciuda nedesăvârşirilor noastre!

  Dar să analizăm mai în detaliu anumite fapte ale lui Iona. Dumnezeu i-a dat o poruncă, iar el, în loc să asculte, „s-a sculat să fugă departe de faţa Domnului” (Iona 1:3), în timp ce vântul şi peştele acela mare au ascultat de Creatorul lor (v. 4 şi 17). Mai departe, în capitolul 4, curcubetele, viermele şi vântul, toate acestea au urmat îndrumarea divină (v. 6-8). Tocmai din această perspectivă, Iov ne îndeamnă: „Întreabă dobitoacele, şi te vor învăţa, păsările cerului, şi îţi vor spune; vorbeşte pământului, şi te va învăţa; şi peştii mării îţi vor povesti” (Iov 12:7,8). În cartea Iona, toate fiinţele fără raţionament sunt gata să asculte de Dumnezeu. Ţi-ai dat seama până în acest punct că Iona, profetul, este singurul care refuză să asculte?

  Deoarece elementele din natură nu au voinţa lor proprie, acestea împlinesc la literă ceea ce le porunceşte Dumnezeu. Cu toate acestea, cazul lui Iona este un caz aparte, pentru că el a fost înzestrat cu o capacitate specială: aceea de a hotărî, în mod personal, dacă să-şi exercite voinţa după bunul lui plac. Aşa cum spune apostolul Pavel în 1 Corinteni 7:37, fiecare este stăpânul propriei voinţe. Partea tristă a acestei relatări este că noi folosim acest dar special pentru a ne îndreptăţi răzvrătirea noastră împotriva Celui care ne-a acordat-o. Da, Dumnezeu ne-a dăruit puterea voinţei, dar lucrul cel mai bun pentru noi ar fi să ne supunem voinţa noastră voinţei lui Hristos.

  Roagă-te la Dumnezeu ca, spre deosebire de Iona, tu şi cu mine să fim dispuşi să-L lăsăm pe Dumnezeu „să lucreze în noi ce-I este plăcut” (Evrei 13:21). Deşi îl iubesc pe Iona, pentru mine este clar faptul că nu vreau să continui să mă asemăn cu el.

  #liberarbitru #ascultare

  Noi şi Iona - 2017. Roagă-te la Dumnezeu ca, spre deosebire de Iona, tu şi cu mine să fim dispuşi să-L lăsăm pe Dumnezeu „să lucreze în noi ce-I este plăcut” (Evrei 13:21). Deşi îl iubesc pe Iona, pentru mine este clar faptul că nu vreau să continui să mă asemăn cu el. #liberarbitru #ascultare
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Nici măcar jumătate

  Deși la prima vedere anturajul pe care îl alegem și locul în care alegem să trăim pot părea inofensive, ele pot deveni totuși periculoase. Poate că ne considerăm suficient de maturi ca să fim ispitiți de ceva dăunător. Însă realitatea este că, pe neobservate, ceea ce se întâmplă lângă noi ne influențează, mai ales dacă e vorba de ceva negativ. Nimic din ceea ce vedem sau auzim nu ne lasă indiferenți, chiar dacă nu acordăm prea multă atenție. A ne considera intangibili nu este o dovadă de înțelepciune și nici de tărie, ci mai degrabă trădează imaturitate și superficialitate. A ne teme de influențe rele nu e o slăbiciune, ci o dovadă de precauție și discernământ spiritual.

  Steaua cu cinci colțuri

  Deseori, ceva ce pare atrăgător la început se poate transforma în ceva rău; în fiecare zi poate apărea ceva care ne atrage și apoi să ne demonstreze că realitatea era alta. Numai cu mintea noastră nu putem identifica pericolul din orice, din acest motiv depindem de inspirația care vine de la Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Iertarea

  Trebuie să le cerem iertare celorlalți și Tatălui nostru ceresc. El ne iubește atât de mult, că este bucuros să ne ierte. Lăudați numele Lui!

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Idők és alkalmak

  „Mondta pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya...