De aceea, preaiubiţii mei, fugiţi de închinarea la idoli. (1 Corinteni 10:14)
Care dintre voi nu a auzit vorbindu-se de Steve Jobs? Numele lui a rămas imprimat în mintea multora şi, dacă dintr-un motiv sau altul, nu ştim cine a fost, ştim totuşi ce a făcut: iPod, iPhone, iPad etc. Talentul şi creativitatea lui au marcat o nouă eră în domeniul informaticii, muzicii, telefoniei, al filmelor de animaţie, tabletelor şi ediţiilor digitale. Impactul lui Jobs asupra tehnologiei a fost atât de mare, încât în unele cercuri aveau loc dezbateri cu privire la natura lui, oamenii se întrebau dacă nu cumva el a fost vreun sfânt. Pe internet poţi găsi cu uşurinţă multe caricaturi care îl portretizează pe Job învăţându-l pe Sfântul Petru să utilizeze iPad-ul.
Încercând să găsească un răspuns la acest fenomen „religios”, CNN a intervievat patru specialişti în religie şi tehnologie, pentru a afla părerea lor referitoare la dezbaterea propusă de geniul din Silicon Valley, care aproape a fost încoronat la altar.
Unul dintre cei intervievaţi a fost Gary M. Laderman, directorul Departamentului de Religie de la Universitatea Emory. În concepţia teologului, veneraţia al cărei obiect a fost Jobs, la doar câteva zile după moartea sa, avea un caracter „profund religios”, fiind rezultatul unei „culturi religioase care va căpăta tot mai multă importanţă şi influenţă în anii următori: adorarea unor persoane de renume”.
Oare este posibil să fi schimbat statuile şi chipurile cioplite ca să ne închinăm la zei în carne şi oase, la persoane precum Steve Jobs? Deşi pentru mintea omului modern de astăzi, cuvântul „idolatrie” pare a fi depăşit, anacron, o afirmaţie a lui David Clarkson, un predicator englez al secolului al XVII-lea, cu privire la acest termen continuă să fie valabilă şi în secolul al XXI-lea: „Deşi foarte puţine persoane acceptă termenul ca atare, această practică este la fel de des întâlnită.” Poate că noi, tu şi cu mine, nu am ajuns în punctul în care să credem că trebuie să îl venerăm pe domnul Jobs, dar trebuie să fim conştienţi că orice ocupă un loc mai important în viaţa noastră decât Isus este un idol pentru noi.
Dacă ai căzut şi tu în venerarea unor lucruri pământeşti, aminteşte-ţi cuvintele apostolului Pavel: „Dacă deci aţi înviat împreună cu Hristos, să umblaţi după lucrurile de sus, unde Hristos şade la dreapta lui Dumnezeu. Gândiţi-vă la lucrurile de sus, nu la cele de pe pământ” (Coloseni 3:1,2). Ai grijă să nu cazi în cursa idolatriei contemporane. Nu înceta să ai privirea aţintită spre Hristos.
#îndreaptă-ţiochiispreHristos #cautălucruriledesus