Calea care face diferenţa

Cărarea vieţii duce în sus. (Proverbele 15:24)

În 1902, Bliss Perry, redactor la The Atlantic Monthly, o prestigioasă revistă fondată în 1857 şi cunoscută astăzi sub numele de The Atlantic, a trimis o scrisoare unui tânăr care dorea să devină scriitor. Pe lângă scrisoare, el i-a returnat şi pachetul de poezii trimise de ucenic. În scrisoare, el îi spunea: „În revista noastră nu avem spaţiu pentru versurile dumneavoastră.” Aceste cuvinte seci au fost o lovitură dură pentru tânărul băiat. Acum nu avea decât două opţiuni: să continue să încerce să devină scriitor sau să îl creadă pe Bliss Perry şi să abandoneze.

Pe tânăr îl chema Robert Frost. Cine a fost el? Frost este considerat unul din părinţii poeziei moderne americane, pe bună dreptate numit „rapsodul american”. În celebra lui poezie, The Road Not Taken (n.tr. Drumul pe care nu s-a mers), scria: „Două drumuri se bifurcă într-un desiş şi eu am ales drumul mai puţin bătătorit; asta a făcut diferenţa.”

În 1890, un profesor de retorică făcea următorul comentariu în carnetul de note al unuia din studenţii lui, de şaisprezece ani: „Când vine vorba de retorică, eşti un eşec răsunător.” Băiatul a continuat să exerseze şi a devenit unul din cei mai influenţi oratori ai secolului XX: Winston Churchill. Pe lângă toate acestea, nu îmi este ruşine să vă spun că în 2007 am scris zece articole pentru revista Priorités. Ştiți câte au fost publicate? Nici măcar unul! Dar în loc să mă descurajez, eu m-am dedicat şi mai mult citirii articolelor despre redactare şi stil şi, desigur, mi-am îndreptat privirea înspre cei mai mari autori ai literaturii spaniole. Astăzi, am onoarea să fiu directorul revistei Priorités.

Dar oare asta înseamnă că Bliss s-a înşelat când a spus că poezia lui Frost nu era bună, sau că profesorul lui Churchill a fost prost şi nu şi-a dat seama de capacitatea tânărului, sau că eu am fost tratat pe nedrept când nu mi s-au publicat articolele? Cu siguranţă că nu! Ideea centrală este că, în loc să scâncim şi să ne plângem privind la eşecurile noastre, noi trebuie să le privim ca fiind elemente esenţiale în dezvoltarea noastră pe drumul nostru spre succes.

Dumnezeu ţi-a făgăduit: „Eu îţi arăt calea înţelepciunii, te povăţuiesc pe cărările neprihănirii” (Proverbele 4:11). Da, drumul ales de Dumnezeu va fi întotdeauna „mai puţin bătătorit”, dar este drumul care va face diferenţa.

#perseverenţă #succes

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video