Calea care face diferenţa

  Cărarea vieţii duce în sus. (Proverbele 15:24)

  În 1902, Bliss Perry, redactor la The Atlantic Monthly, o prestigioasă revistă fondată în 1857 şi cunoscută astăzi sub numele de The Atlantic, a trimis o scrisoare unui tânăr care dorea să devină scriitor. Pe lângă scrisoare, el i-a returnat şi pachetul de poezii trimise de ucenic. În scrisoare, el îi spunea: „În revista noastră nu avem spaţiu pentru versurile dumneavoastră.” Aceste cuvinte seci au fost o lovitură dură pentru tânărul băiat. Acum nu avea decât două opţiuni: să continue să încerce să devină scriitor sau să îl creadă pe Bliss Perry şi să abandoneze.

  Pe tânăr îl chema Robert Frost. Cine a fost el? Frost este considerat unul din părinţii poeziei moderne americane, pe bună dreptate numit „rapsodul american”. În celebra lui poezie, The Road Not Taken (n.tr. Drumul pe care nu s-a mers), scria: „Două drumuri se bifurcă într-un desiş şi eu am ales drumul mai puţin bătătorit; asta a făcut diferenţa.”

  În 1890, un profesor de retorică făcea următorul comentariu în carnetul de note al unuia din studenţii lui, de şaisprezece ani: „Când vine vorba de retorică, eşti un eşec răsunător.” Băiatul a continuat să exerseze şi a devenit unul din cei mai influenţi oratori ai secolului XX: Winston Churchill. Pe lângă toate acestea, nu îmi este ruşine să vă spun că în 2007 am scris zece articole pentru revista Priorités. Ştiți câte au fost publicate? Nici măcar unul! Dar în loc să mă descurajez, eu m-am dedicat şi mai mult citirii articolelor despre redactare şi stil şi, desigur, mi-am îndreptat privirea înspre cei mai mari autori ai literaturii spaniole. Astăzi, am onoarea să fiu directorul revistei Priorités.

  Dar oare asta înseamnă că Bliss s-a înşelat când a spus că poezia lui Frost nu era bună, sau că profesorul lui Churchill a fost prost şi nu şi-a dat seama de capacitatea tânărului, sau că eu am fost tratat pe nedrept când nu mi s-au publicat articolele? Cu siguranţă că nu! Ideea centrală este că, în loc să scâncim şi să ne plângem privind la eşecurile noastre, noi trebuie să le privim ca fiind elemente esenţiale în dezvoltarea noastră pe drumul nostru spre succes.

  Dumnezeu ţi-a făgăduit: „Eu îţi arăt calea înţelepciunii, te povăţuiesc pe cărările neprihănirii” (Proverbele 4:11). Da, drumul ales de Dumnezeu va fi întotdeauna „mai puţin bătătorit”, dar este drumul care va face diferenţa.

  #perseverenţă #succes

  Calea care face diferenţa - 2017. În loc să scâncim şi să ne plângem privind la eşecurile noastre, noi trebuie să le privim ca fiind elemente esenţiale în dezvoltarea noastră pe drumul nostru spre succes. #perseverenţă #succes
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Publicate astăzi

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Crede și nu te îndoi niciodată!

  Câteva săptămâni mai târziu, El a trimis un cec pe care nu îl așteptam. Dumnezeu Își ține făgăduințele, însă noi suntem „puțin credincioși”!

  Beneficiul încercării

  Dacă ai de-a face cu greutăți în viață, gândește-te la aceste texte și subscrie la ideea că nici încercarea, nici îngrijorarea, nici persecuția, nici foamea, nici lipsa hainelor, niciun pericol și nici sabia nu te va putea despărți de dragostea lui Dumnezeu (Romani 8:35-39).

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  A békességet kiáltók

  „Mert amikor ezt mondják: »Békesség és biztonság«, akkor hirtelen veszedelem jön rájuk, mint a szülési...