Articolul precedentSchimbându-ți gândirea
  Articolul următorUn Sabat plăcut

  Dragoste sau atracţie

  Izbăveşte-mă de asuprirea oamenilor. (Psalmii 119:134)

  Pe pagina de Facebook a Revistei de Sănătate am găsit un video care mi-a captat atenţia. Mesajul începe cu fraza următoare: „Trei din zece adolescenţi mărturisesc că au experimentat violenţa în relaţiile lor premaritale.” Ţinând cont că această problemă nu afectează doar cuplurile căsătorite, sunt câteva detalii de luat în seamă pentru a defini dacă relaţia ta actuală este bazată pe dragoste sau pe atracţie. În materialul video se declară:

  – Dacă viaţa ta este sub controlul lui/ei…, nu este dragoste.

  – Dacă te confrunţi cu scene de gelozie…, nu este dragoste.

  – Dacă nu poţi să dispui de timpul tău liber…, nu este dragoste.

  – Dacă eşti forţat(ă) să faci lucruri pe care nu vrei să le faci…, nu este dragoste

  – Dacă eşti subiectul abuzului verbal şi al ameninţărilor…, să nu te simţi vinovat.

  Ce să faci dacă prietenul/a arată semnele de slăbiciune menţionate mai sus? Soluţia este oferită de realizatorii acestui video: „Spune stop violenţei încă de la început. Dragostea nu face rău.” Nu trebuie să cazi în capcana mortală de a crede că aceste probleme se vor rezolva când te vei căsători. Soluţia nu este să aştepţi o schimbare prin căsătorie, ci să pui capăt acestei relaţii bolnăvicioase, care riscă să te conducă la mormânt.

  Dacă logodnicul/a tău/ta îţi produce mai multă durere decât iubire, este vorba probabil de o relaţie sentimentală bazată pe atracţie. Îmi place o frază scrisă de Garcia Marquez: „Nimeni nu merită lacrimile tale, iar cel care le merită, nu te va lăsa să plângi.” Deci, dacă această relaţie te face să suferi, atunci această persoană nu te merită. În mijlocul unei serii de sfaturi date celor căsătoriţi, Pavel spune clar: „Dumnezeu ne-a chemat să trăim în pace” (1 Corinteni 7:15).

  În cartea sa, Trezirea dragostei, Nancy van Pelt ne spune că „dragostea are un efect pozitiv asupra persoanei; ea scoate ce e mai bun din tine, îţi dă energii proaspete, ambiţii şi interese în viaţă. Facilitează creativitatea şi dezvoltarea personală, precum şi interesul pentru cauze nobile. […] Fascinaţia, din contră, are un efect negativ asupra persoanei, care devine mai puţin eficientă, mai incapabilă de a atinge potenţialul adevărat” (p. 99). Ţinând cont de declaraţia anterioară, vei putea răspunde la această întrebare: Eşti tu îndrăgostit/ă sau doar fascinat/ă?

  #dragosteautentică #logodnă

  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Ultimii 11 ani de „rău oficial”

  Sunt în viața noastră lucruri care nu țin de noi, ci de ceea ce alții au făcut anterior. E posibil să încercăm schimbări ale unor lucruri de neschimbat, iar dacă nu reușim, să ne descurajăm. Înțelept este să analizăm ceea ce se întâmplă cu o întrebare esențială în minte: Oare ce vrea Dumnezeu să facă? Vrea El să schimb acest lucru? Vrea să înceapă un alt proiect mai bun și ar trebui să nu insist? Când ceva merge greu, roagă-te mai mult și întreabă-L pe El.

  Un drum de 11 zile

  Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calitățile viitorului. Flexibilitate pentru că viața este foarte dinamică și schimbătoare, iar adaptabilitate pentru că e mereu nevoie de potrivirea uneltelor cu lucrul specific, în toate domeniile. În domeniul moral și spiritual, nu fanatismul este cel potrivit, ci compasiunea; nu bigotismul ilogic, ci empatia și implicarea concretă. Viața nu se măsoară în mărimea citatelor sau în lungimea rugăciunilor, ci în sinceritatea trăirii și în profunzimea dependenței de Dumnezeu.

  Unsprezece covoare pentru cort

  E posibil ca, din comoditate, să cauți referate despre Biblie sau să asculți predici de pe YouTube, dar e bine să știi că nimic nu se compară cu lectura paginilor sfinte și cu descoperirea personală a multelor comori inspirate de Dumnezeu. Merită să experimentezi citirea completă a Sfintei Scripturi. Dacă te vei ruga, vei descoperi adevărate nestemate chiar și în simplele istorii ale anonimilor din Biblie.

  Publicate astăzi

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Totul strălucește

  În ziua aceea, când va veni să Își ia pietrele prețioase, ne vom putea așeza cu bucurie alături de ceilalți care au trecut prin procesul de lustruire, ca să strălucim ca stelele, pentru totdeauna.

  Cea mai mare speranță

  În momentele de descurajare, spune alături de psalmist: „Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire”. Apoi continuă să-ţi imaginezi şi să meditezi asupra stării de bucurie eternă promisă de versetul de astăzi. Această promisiune este validă nu numai pentru veşnicie, ci şi pentru astăzi.

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Krisztus a Bíró

  „Az Atya nem ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta.” (Ján 5,22)„Tanításaiban Krisztus...