Preţul harului

Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să Mă urmeze. (Matei 16:24)

Chiar înainte de ascensiunea lui Hitler la putere, Dietrich Bonhoeffer a scris: „Noi n-ar trebui să fim surprinşi dacă ne vom întoarce la timpurile în care biserica noastră cerea sânge de martir.” Această declaraţie a fost o pregustare a ceea ce urma să i se întâmple lui Dietrich pe 9 aprilie 1945, când numele său a fost trecut pe lista funestă a persoanelor care trebuiau să moară sub regimul totalitar al celui de-al Treilea Reich. În acea zi, Bonhoeffer a fost spânzurat la Flossenbürg. Medicul lagărului de concentrare, doctorul H. Fischer-Hüllstrug, a descris ultimele minute din viaţa lui Bonhoeffer în următorii termeni: „L-am văzut pe pastorul Bonhoeffer cu puţin timp înainte de a ieşi din celula sa, îngenuncheat şi rugându-se cu ardoare la Dumnezeu. […] Chiar la locul supliciului, a înălţat o rugăciune scurtă, apoi a urcat cu seninătate şi curaj scările care-l conduceau la spânzurătoare. […] În timpul celor cincizeci de ani de activitate profesională ca medic, nu am văzut niciodată vreo persoană care să moară fiind atât de deplin supusă voinţei lui Dumnezeu.”

De același autor

Bonhoeffer a fost unul dintre personajele cele mai influente ale lumii creştine în timpul secolului al XX-lea. Cartea sa, Costul uceniciei, publicată în 1937, a fost printre cele mai importante o sută de cărţi creştine ale secolului al XX-lea. Permite-mi să împărtăşesc cu tine această declaraţie din carte: „Orice chemare a lui Isus conduce la moarte. Orice poruncă stabilită de Isus ne cere să murim faţă de dorinţele şi poftele noastre” (p. 56).

Lupta lui Bonhoeffer împotriva lui Hitler l-a dus la moarte. În acelaşi fel, lupta noastră împotriva forţelor răului se va încheia cu moartea eului, a vechiului om şi a lumii cu toate poftele ei. Va veni momentul în care vom uita de gusturile noastre pentru a acorda prioritate voinţei lui Dumnezeu. Este greu? Absolut! Pentru că omenirea încearcă să-şi caute propria plăcere. Dar noi putem să ne bazăm pe ajutorul divin. Astăzi este momentul potrivit să ne însuşim următoarea declaraţie care îi aparţine lui Annie Johnson Flint: „Cu cât e mai grea povara, cu atât mai mare e harul Său! Cu cât e mai crudă încercarea, cu atât se înzeceşte puterea Sa; cu cât este lupta mai feroce, cu atât mai abundent este harul; cu cât mai dureroase sunt suferinţele, cu atât este mai profundă pacea Sa!”

#preţuluceniciei

Comentariile sunt închise

Preţul harului 1 pe e-mail">
Primește devoționalele
pe e-mail
Abonează-te pentru a primi devoționalele pe e-mail în fiecare zi.
Te poți dezabona oricând prin link-ul de dezabonare din fiecare mesaj trimis.