Prieteni care-ţi lungesc viaţa

Aşa de dulci sunt sfaturile pline de dragoste ale unui prieten. (Proverbele 27:9)

Într-un articol publicat în Adventist Review, DeWitt S. Williams pune accentul pe rolul fundamental pe care-l joacă prietenia asupra longevităţii fiinţelor umane. DeWitt a făcut referire la diferite studii, printre care şi la unul condus de dr. Lester Breslow, decan al Facultăţii de Sănătate Publică din California. Dr. Breslow a urmărit practic şapte mii de participanţi pe parcursul unui deceniu. „La începutul studiului, fiecare participant a fost întrebat câţi prieteni apropiaţi avea. La sfârşitul celor nouă ani a descoperit o relaţie directă între numărul de participanţi care au murit şi numărul de prieteni apropiaţi. Studiul arăta că printre diferitele grupe de vârstă, mureau de trei ori mai multe persoane care aveau mai puţini prieteni apropiaţi, faţă de cei care aveau mai mulţi.” Se pare că a avea un număr mai mare de prieteni apropiaţi favorizează longevitatea.

De ce? Ce putere au prietenii pentru a-ţi prelungi viaţa? James Lynch, profesor al Facultăţii de Medicină de la Universitatea Maryland, spune că „lipsa de dragoste şi singurătatea” sunt factori care declanşează bolile coronariene şi moartea prematură. Acum poţi înţelege motivul pentru care, în principiu, chiar dacă tot ceea ce a fost creat a fost „foarte bun”, Dumnezeu a spus: „Nu este bine ca omul să fie singur” (Geneza 1:31; 2:18). Prietenii sunt cele mai bune mijloace pentru a eradica această singurătate care nu face bine.

În cartea sa, Cum să fii un prieten mai bun pentru toată viaţa, John Yownsend ne spune care sunt prietenii care au capacitatea să ne lungească anii vieţii noastre: aceştia sunt prietenii care ştiu unde locuieşti, unde lucrezi, cei care îţi cunosc istoria vieţii, ceea ce-ţi place şi ce nu; aceştia sunt cei care doresc să petreacă timp în compania ta şi cu care împărtăşeşti ceea ce ţi se întâmplă, fie bine, fie rău. Ei sunt „anestezia care te trece de momentele dificile” (p. 25). Sunt cei care îndeplinesc condiţiile: „Prietenul adevărat iubeşte oricând şi în nenorocire ajunge ca un frate” (Proverbele 17:7). Ai astfel de prieteni? Eşti tu un asemenea prieten?

#unprietenvaloreazămaimultcaaurul #prietenie

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video