Prieteni care-ţi lungesc viaţa

  Aşa de dulci sunt sfaturile pline de dragoste ale unui prieten. (Proverbele 27:9)

  Într-un articol publicat în Adventist Review, DeWitt S. Williams pune accentul pe rolul fundamental pe care-l joacă prietenia asupra longevităţii fiinţelor umane. DeWitt a făcut referire la diferite studii, printre care şi la unul condus de dr. Lester Breslow, decan al Facultăţii de Sănătate Publică din California. Dr. Breslow a urmărit practic şapte mii de participanţi pe parcursul unui deceniu. „La începutul studiului, fiecare participant a fost întrebat câţi prieteni apropiaţi avea. La sfârşitul celor nouă ani a descoperit o relaţie directă între numărul de participanţi care au murit şi numărul de prieteni apropiaţi. Studiul arăta că printre diferitele grupe de vârstă, mureau de trei ori mai multe persoane care aveau mai puţini prieteni apropiaţi, faţă de cei care aveau mai mulţi.” Se pare că a avea un număr mai mare de prieteni apropiaţi favorizează longevitatea.

  De ce? Ce putere au prietenii pentru a-ţi prelungi viaţa? James Lynch, profesor al Facultăţii de Medicină de la Universitatea Maryland, spune că „lipsa de dragoste şi singurătatea” sunt factori care declanşează bolile coronariene şi moartea prematură. Acum poţi înţelege motivul pentru care, în principiu, chiar dacă tot ceea ce a fost creat a fost „foarte bun”, Dumnezeu a spus: „Nu este bine ca omul să fie singur” (Geneza 1:31; 2:18). Prietenii sunt cele mai bune mijloace pentru a eradica această singurătate care nu face bine.

  În cartea sa, Cum să fii un prieten mai bun pentru toată viaţa, John Yownsend ne spune care sunt prietenii care au capacitatea să ne lungească anii vieţii noastre: aceştia sunt prietenii care ştiu unde locuieşti, unde lucrezi, cei care îţi cunosc istoria vieţii, ceea ce-ţi place şi ce nu; aceştia sunt cei care doresc să petreacă timp în compania ta şi cu care împărtăşeşti ceea ce ţi se întâmplă, fie bine, fie rău. Ei sunt „anestezia care te trece de momentele dificile” (p. 25). Sunt cei care îndeplinesc condiţiile: „Prietenul adevărat iubeşte oricând şi în nenorocire ajunge ca un frate” (Proverbele 17:7). Ai astfel de prieteni? Eşti tu un asemenea prieten?

  #unprietenvaloreazămaimultcaaurul #prietenie

  Prieteni care-ţi lungesc viaţa - 2017. Prietenii care au capacitatea să ne lungească anii vieţii noastre sunt prietenii care ştiu unde locuieşti, unde lucrezi, cei care îţi cunosc istoria vieţii, ceea ce-ţi place şi ce nu; aceştia sunt cei care doresc să petreacă timp în compania ta şi cu care împărtăşeşti ceea ce ţi se întâmplă, fie bine, fie rău. #unprietenvaloreazămaimultcaaurul #prietenie
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Nici măcar jumătate

  Deși la prima vedere anturajul pe care îl alegem și locul în care alegem să trăim pot părea inofensive, ele pot deveni totuși periculoase. Poate că ne considerăm suficient de maturi ca să fim ispitiți de ceva dăunător. Însă realitatea este că, pe neobservate, ceea ce se întâmplă lângă noi ne influențează, mai ales dacă e vorba de ceva negativ. Nimic din ceea ce vedem sau auzim nu ne lasă indiferenți, chiar dacă nu acordăm prea multă atenție. A ne considera intangibili nu este o dovadă de înțelepciune și nici de tărie, ci mai degrabă trădează imaturitate și superficialitate. A ne teme de influențe rele nu e o slăbiciune, ci o dovadă de precauție și discernământ spiritual.

  Steaua cu cinci colțuri

  Deseori, ceva ce pare atrăgător la început se poate transforma în ceva rău; în fiecare zi poate apărea ceva care ne atrage și apoi să ne demonstreze că realitatea era alta. Numai cu mintea noastră nu putem identifica pericolul din orice, din acest motiv depindem de inspirația care vine de la Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Iertarea

  Trebuie să le cerem iertare celorlalți și Tatălui nostru ceresc. El ne iubește atât de mult, că este bucuros să ne ierte. Lăudați numele Lui!

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Idők és alkalmak

  „Mondta pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya...