Dar mai presus de toate acestea, îmbrăcaţi-vă cu dragostea. (Coloseni 3:14)
„Joc mental: Câteodată, o bluză albă nu este doar o bluză albă”. Acesta este titlul unui articol publicat de jurnalista Sandra Blakeslee în New York Times. Este o întrebare a unui studiu raportat pe site-ul Journal of Experimental Social Psychology. [Jurnalul de psihologie socială experimentală]. În acest studiu se analizează rolul vestimentației asupra a ceea ce neurochirurgii numesc „cogniţie corporală”. Potrivit dr. Adam D. Galinsky, de la Universitatea Northwestern, „îmbrăcămintea noastră afectează modul în care noi îi percepem pe ceilalţi şi felul cum gândim despre noi înşine”.
Pentru a dovedi acest lucru, dr. Galinsky a condus diferite experimente. De exemplu, a adunat cincizeci şi opt de studenţi şi i-a împărţit în două grupe. Unui grup i-a cerut să poarte haine ca ale lucrătorilor stradali, celuilalt grup le-a dat să poarte bluze albe de laborator. Apoi a realizat o probă de atenţie. Ce crezi că s-a întâmplat? Testul a pus în evidenţă că studenţii care purtau bluza albă au comis cu cinzeci la sută mai puţine greşeli decât cei din cealaltă grupă.
Într-un alt studiu, Galinsky a folosit şaptezeci şi patru de studenţi. El a folosit aceleaşi bluze, dar unui grup i s-a spus că sunt haine de pictor, iar celuilalt grup i s-a spus că sunt haine de medic. După ce a aplicat acelaşi test de atenţie, grupul care credea că poartă haine de medic a fost considerabil superior celui care credea că poartă haine de pictor. Concluzia studiului este că felul în care oamenii se îmbracă schimbă felul în care îşi văd statutul psihologic. În consecinţă, are importanţă ce haine purtăm? Absolut! Pentru că ele constituie o reflecţie a ceea ce eşti tu în realitate şi ceea ce reprezinţi. Cum spunea dr. Galinsky: „Hainele acoperă corpul şi creierul.”
Credeai că hainele sunt doar o bucată de material, care nu serveşte la nimic altceva decât să acopere corpul sau să pună în evidenţă anumite aspecte? Îmbrăcămintea ta este mai importantă decât crezi. Totuşi, cum acest subiect este foarte complex, închei cu următoarele cuvinte: „Ca nişte aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi preaiubiţi, îmbrăcaţi-vă cu o inimă plină de îndurare, cu bunătate, cu smerenie, cu blândeţe, cu îndelungă răbdare” (Coloseni 3:12). Aceasta este cea mai frumoasă podoabă!
#îmbrăcatcauncreştin #stildeviaţă