O mică…

Muştele moarte strică şi acresc untdelemnul negustorului de unsori; tot aşa, puţină nebunie biruie înţelepciunea şi slava. (Eclesiastul 10:1)

Data de 8 octombrie 1871 este notată în istorie ca o zi de neuitat pentru oraşul Chicago. În acea noapte, un teribil incendiu a devastat acest centru comercial. Cum a început sinistrul? Nu există o versiune oficială a ceea ce a provocat această imensă tragedie.

Mai multe versiuni spun că totul a început de la o vacă. O vacă? Da, o vacă! Se pare că o vacă dintr-un grajd a lovit cu piciorul o lampă de kerosen. Cum clădirea era plină cu fân, incendiul s-a declanşat imediat. În acele vremuri, Chicago traversa o lungă şi teribilă secetă şi, într-o clipeală, vântul a răspândit flăcările pe câmpurile uscate.

O altă versiune ne asigură că totul a început în timp ce un grup de bărbaţi se jucau cu zarurile într-o sală plină cu paie. Cum în acele timpuri jocurile de noroc erau interzise după lăsarea serii, grupul de prieteni s-a refugiat în acel loc luminat de o lampă cu gaz. În acea noapte, un tip pe nume Cohn a dat din greşeală peste lampa care a aprins focul şi astfel a început incendiul.

Oricare ar fi versiunea, ideea este că flăcările s-au extins către nord şi către sud. Şi pentru că toate casele erau din lemn şi chiar drumurile erau pavate cu lemn de pin, străzile literalmente ardeau. Pompierilor le-au trebuit trei zile până au stăpânit flăcările infernale. Rezultatele au fost dezastruoase: aproape douăzeci de mii de case, şcoli şi uzine au fost transformate în cenuşă, mai mult de trei mii de persoane au murit şi aproape o sută de mii au pierdut tot ce aveau.

Totul a început cu o mică lampă cu gaz. Ce mare putere de distrugere are neglijarea lucrurilor mici! Un proverb evreiesc spune că „cel care neglijează lucrurile mărunte va ajunge la ruină”. Nu există păcate mici, nu există călcare nesemnificativă a legii. La fel cum o pereche de foarfece este suficientă pentru a tăia o funie groasă, această mică greşeală, această „vulpe mică”, acest simplu păcat pe care-l faci în inimă poate să aprindă în flăcări toată viaţa ta. Depărtează-te de această „mică nebunie”.

#iaamintelalucrurilemici #miciledetaliiatâtdeimportante

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video