Complexul narcisist

  Chiar dacă aş vrea să mă laud […], dar mă feresc, ca să n-aibă nimeni despre mine o părere mai înaltă decât ce vede în mine sau ce aude de la mine. (2 Corinteni 12:6)

  După părerea psihologilor, tu şi cu mine trăim în „epoca narcisismului”. Cine este Narcis? Potrivit unei legende antice, Narcis era un om foarte agil. Într-o zi, el s-a aplecat deasupra unei surse de apă pentru a-şi astâmpăra setea şi, după ce a contemplat în apă frumuseţea feţei sale, s-a îndrăgostit de propria persoană. Una dintre versiunile legendei spune că, atunci când Narcis și-a văzut silueta în apă, s-a simţit cel mai frumos om de pe lume, a vrut să se îmbrăţişeze, să se sărute şi, încercând să facă aşa, s-a înecat.

  Eşti şi tu precum Narcis? Eşti îndrăgostit de tine însuţi? Probabil vei spune că nu, dar totuşi, statisticile descoperă date foarte alarmante.

  Un studiu realizat între 1982 şi 2006, care s-a desfăşurat pe mai bine de cincisprezece mii de studenţi, a scos la iveală faptul că acest sector al populaţiei a devenit teribil de narcisist. Potrivit studiului, tinerii au tendinţa de a se considera superiori restului lumii. Completând formularul numit Inventarul Personalităţii Narcisiste, studenţii au afirmat: „Dacă aş conduce lumea, aceasta ar fi un loc mai bun”, „cred că sunt o persoană foarte specială” sau „pot să-mi trăiesc viaţa cum îmi place”. Nu ţi s-a întâmplat niciodată să spui şi tu aşa ceva despre tine?

  Adresându-se narcisiştilor de azi, prietenul nostru Pavel ne avertizează: „Prin harul care mi-a fost dat, eu spun fiecăruia dintre voi să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine, ci să aibă simţiri cumpătate despre sine, potrivit cu măsura de credinţă pe care a împărţit-o Dumnezeu fiecăruia” (Romani 12:3). Cineva ar putea obiecta că apostolul era împotriva stimei de sine. Bineînţeles că nu! Totuşi linia de demarcaţie dintre stima de sine şi înălţarea sinelui este foarte mică. Cuvântul tradus prin „cumpătat” este sofrenéo, care înseamnă „a fi cu bun-simţ, a avea capul pe umeri”, „a gândi cu înţelepciune”. Când am despre mine o părere mai înaltă decât cea normală, sunt iraţional, „fără cap”; într-un cuvânt, sufăr de o afecţiune psihologică: complexul lui Narcis.

  Cum se tratează şi se vindecă complexul lui Narcis? Recunoscând că tot ce suntem sau am putea deveni este rezultatul harului divin, şi nu al calităţilor noastre personale.

  #gândeştecuînţelepciune #umilinţă

  Complexul narcisist - 2017. Când am despre mine o părere mai înaltă decât cea normală, sunt iraţional, „fără cap”; într-un cuvânt, sufăr de o afecţiune psihologică: complexul lui Narcis. Cum se tratează şi se vindecă complexul lui Narcis? Recunoscând că tot ce suntem sau am putea deveni este rezultatul harului divin. #gândeştecuînţelepciune #umilinţă
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Cei trei iezi

  Întreabă-te astăzi din ce categorie faci parte. Abuzezi de poziția ta? Ești un laș care doar se ascunde? Sau ai curajul să te exprimi, dar și să înțelegi când insistența este inutilă?

  Porunca a treia

  Atenție, distanțarea dintre noi și Dumnezeu nu apare dintr-odată, ci treptat, pe neobservate și în etape mici, dar repetate. Dacă Îl rechemăm acum în viața noastră, Tatăl ceresc vine fără întârziere sau șovăire.

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Trei crai de la Răsărit

  La final, întreabă-te ce fel de daruri poți aduce tu prin care să-L recunoști pe Domnul Isus ca Rege, Mare-Preot și Jertfă pentru salvarea celui pierdut.

  Publicate astăzi

  Cei trei iezi

  Întreabă-te astăzi din ce categorie faci parte. Abuzezi de poziția ta? Ești un laș care doar se ascunde? Sau ai curajul să te exprimi, dar și să înțelegi când insistența este inutilă?

  SM (Sindromul Martei)

  Dumnezeu a spus că, înainte să Îl chemăm, El va răspunde. Domnul ar fi răspuns mai devreme rugăciunilor mele fierbinți, dacă m-aș fi oprit și aș fi stat mai întâi să petrec timp cu El. În schimb, am lăsat ca sindromul Martei să mă cuprindă.

  Cine este mai tare?

  Dacă ai tendinţa să te enervezi uşor, supune-te Domnului, pentru ca El să-ţi controleze firea. Fii deschis la posibilitatea de a primi ajutor profesionist, deoarece Dumnezeu lucrează adesea prin consilieri şi psihologi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să iubească

  Mijlocește în rugăciune ca tinerii să cunoască iubirea divină! PROVOCARE: Exprimă-ți dragostea față de cei dragi din viața ta!

  Isten teljesebb megismerése

  „Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél,...