Complexul narcisist

  Chiar dacă aş vrea să mă laud […], dar mă feresc, ca să n-aibă nimeni despre mine o părere mai înaltă decât ce vede în mine sau ce aude de la mine. (2 Corinteni 12:6)

  După părerea psihologilor, tu şi cu mine trăim în „epoca narcisismului”. Cine este Narcis? Potrivit unei legende antice, Narcis era un om foarte agil. Într-o zi, el s-a aplecat deasupra unei surse de apă pentru a-şi astâmpăra setea şi, după ce a contemplat în apă frumuseţea feţei sale, s-a îndrăgostit de propria persoană. Una dintre versiunile legendei spune că, atunci când Narcis și-a văzut silueta în apă, s-a simţit cel mai frumos om de pe lume, a vrut să se îmbrăţişeze, să se sărute şi, încercând să facă aşa, s-a înecat.

  Eşti şi tu precum Narcis? Eşti îndrăgostit de tine însuţi? Probabil vei spune că nu, dar totuşi, statisticile descoperă date foarte alarmante.

  Un studiu realizat între 1982 şi 2006, care s-a desfăşurat pe mai bine de cincisprezece mii de studenţi, a scos la iveală faptul că acest sector al populaţiei a devenit teribil de narcisist. Potrivit studiului, tinerii au tendinţa de a se considera superiori restului lumii. Completând formularul numit Inventarul Personalităţii Narcisiste, studenţii au afirmat: „Dacă aş conduce lumea, aceasta ar fi un loc mai bun”, „cred că sunt o persoană foarte specială” sau „pot să-mi trăiesc viaţa cum îmi place”. Nu ţi s-a întâmplat niciodată să spui şi tu aşa ceva despre tine?

  Adresându-se narcisiştilor de azi, prietenul nostru Pavel ne avertizează: „Prin harul care mi-a fost dat, eu spun fiecăruia dintre voi să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine, ci să aibă simţiri cumpătate despre sine, potrivit cu măsura de credinţă pe care a împărţit-o Dumnezeu fiecăruia” (Romani 12:3). Cineva ar putea obiecta că apostolul era împotriva stimei de sine. Bineînţeles că nu! Totuşi linia de demarcaţie dintre stima de sine şi înălţarea sinelui este foarte mică. Cuvântul tradus prin „cumpătat” este sofrenéo, care înseamnă „a fi cu bun-simţ, a avea capul pe umeri”, „a gândi cu înţelepciune”. Când am despre mine o părere mai înaltă decât cea normală, sunt iraţional, „fără cap”; într-un cuvânt, sufăr de o afecţiune psihologică: complexul lui Narcis.

  Cum se tratează şi se vindecă complexul lui Narcis? Recunoscând că tot ce suntem sau am putea deveni este rezultatul harului divin, şi nu al calităţilor noastre personale.

  #gândeştecuînţelepciune #umilinţă

  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Carul Mare

  Pasiunea pentru lucruri intangibile poate fi interesantă, dar singurul lucru care ajută este studierea simplității din Sfânta Scriptură, care este atât de limpede, că până și copiii o pot pricepe dacă încep lectura rugându-se.

  Șapte vertebre cervicale

  Într-o lume a necazului și a suferinței, este puțin probabil ca cineva să nu treacă prin experiențe întunecate. Dacă alegem să trecem singuri, vom ieși dărâmați și răniți pentru totdeauna; dacă Îl rugăm pe Dumnezeu să vină cu noi, El ne va da vindecare și ne va scoate mai întăriți din încercările prin care trecem.

  Cele șapte taine

  Vezi în ce măsură credința ta este doar o religie, un tablou fără Mântuitorul tău, și roagă-L să dea viață practicilor tale religioase și să Se implice în fiecare moment al vieții tale.

  Publicate astăzi

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Ai vreun regret?

  Stăteam nemișcată și Îl lăudam pe Dumnezeu pentru că mă ajutase să vin la școală, în această primă zi, ca profesor suplinitor. Duhul Său mă binecuvânta prin acel imn cântat de o elevă de clasa a doua, care nici nu avea idee de impactul avut asupra mea.

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Hitehagyás és pusztulás

  „A föld megfertőztetett lakosai alatt, mert áthágták a törvényeket, a rendelést megszegték, megtörték az örök...