Toată legea într-o frază

Dar mai presus de toate acestea, îmbrăcaţi-vă cu dragostea, care este legătura desăvârşirii. (Coloseni 3:14)

Potrivit Talmudului, un păgân care dorea să se convertească la iudaism a decis să aibă o convorbire cu Hillel şi Shamay, cei doi mari rabini ai acelui timp. Omul s-a apropiat prima dată de Shamay şi i-a spus:

Vreau să mă înveţi toată legea cât timp o să pot sta într-un picior.

– Shamay, care era tâmplar, a luat o bucată de lemn şi l-a alungat pe păgân pentru că a îndrăznit să spună un lucru atât de prostesc.

Apoi păgânul, îngrijorat, l-a vizitat pe Hillel şi i-a adresat aceeaşi provocare. Înţeleptul rabin i-a spus:

– Să nu-i faci nimănui ceea nu ţi-ar plăcea să ţi se facă ţie. În asta se rezumă toată legea. Restul nu e decât vorbărie.

Dacă L-am întreba pe Isus care este chintesenţa Legii, Învăţătorul ar repeta „regula de aur”, care este o versiune pozitivă a celei lui Hillel: „Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta sunt cuprinse Legea şi Prorocii” (Matei 7:12). Evident, propunerea lui Isus merge mai departe decât cea a lui Hillel, pentru că a fi bun înseamnă mai mult decât a nu face rău celorlalţi. Dragostea de Dumnezeu şi de aproapele este ceea ce ne ridică la rangul de creştini autentici. În timp ce Hillel cere minimumul: să nu faci răul, Isus cere maximul: fă binele, iubeşte-ţi aproapele. În asta constă diferenţa dintre un creştin şi un simplu moralist: dragostea. Apostolul ne spune pe bună dreptate: „Dragostea nu face rău aproapelui: dragostea deci este împlinirea Legii” (Romani
13:10).

Tertulian, un apărător al religiei creştine, a scris la începutul secolului al III-lea d.Hr. că unii se plângeau împotriva creştinilor pentru că aceştia se iubeau unii pe alţii. Potrivit lui, necreştinii, plini de invidie, vociferau: „Priviţi cum se iubesc creştinii unii pe alţii, în timp ce noi ne urâm. Priviţi cum fiecare dintre ei este dispus să moară cu bucurie pentru celălalt, în timp ce noi, noi suntem mai degrabă dispuşi să omorâm” (Apologie XXXIX). Astăzi, nu te limita la a evita să le faci rău semenilor, ci acționează, făcându-le bine.

#dragosteadeaproapele

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor