Articolul precedentIsus, pâinea vieții
  Articolul următorVindecând răni

  Toată legea într-o frază

  Dar mai presus de toate acestea, îmbrăcaţi-vă cu dragostea, care este legătura desăvârşirii. (Coloseni 3:14)

  Potrivit Talmudului, un păgân care dorea să se convertească la iudaism a decis să aibă o convorbire cu Hillel şi Shamay, cei doi mari rabini ai acelui timp. Omul s-a apropiat prima dată de Shamay şi i-a spus:

  Vreau să mă înveţi toată legea cât timp o să pot sta într-un picior.

  – Shamay, care era tâmplar, a luat o bucată de lemn şi l-a alungat pe păgân pentru că a îndrăznit să spună un lucru atât de prostesc.

  Apoi păgânul, îngrijorat, l-a vizitat pe Hillel şi i-a adresat aceeaşi provocare. Înţeleptul rabin i-a spus:

  – Să nu-i faci nimănui ceea nu ţi-ar plăcea să ţi se facă ţie. În asta se rezumă toată legea. Restul nu e decât vorbărie.

  Dacă L-am întreba pe Isus care este chintesenţa Legii, Învăţătorul ar repeta „regula de aur”, care este o versiune pozitivă a celei lui Hillel: „Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta sunt cuprinse Legea şi Prorocii” (Matei 7:12). Evident, propunerea lui Isus merge mai departe decât cea a lui Hillel, pentru că a fi bun înseamnă mai mult decât a nu face rău celorlalţi. Dragostea de Dumnezeu şi de aproapele este ceea ce ne ridică la rangul de creştini autentici. În timp ce Hillel cere minimumul: să nu faci răul, Isus cere maximul: fă binele, iubeşte-ţi aproapele. În asta constă diferenţa dintre un creştin şi un simplu moralist: dragostea. Apostolul ne spune pe bună dreptate: „Dragostea nu face rău aproapelui: dragostea deci este împlinirea Legii” (Romani
  13:10).

  Tertulian, un apărător al religiei creştine, a scris la începutul secolului al III-lea d.Hr. că unii se plângeau împotriva creştinilor pentru că aceştia se iubeau unii pe alţii. Potrivit lui, necreştinii, plini de invidie, vociferau: „Priviţi cum se iubesc creştinii unii pe alţii, în timp ce noi ne urâm. Priviţi cum fiecare dintre ei este dispus să moară cu bucurie pentru celălalt, în timp ce noi, noi suntem mai degrabă dispuşi să omorâm” (Apologie XXXIX). Astăzi, nu te limita la a evita să le faci rău semenilor, ci acționează, făcându-le bine.

  #dragosteadeaproapele

  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Ultimii 11 ani de „rău oficial”

  Sunt în viața noastră lucruri care nu țin de noi, ci de ceea ce alții au făcut anterior. E posibil să încercăm schimbări ale unor lucruri de neschimbat, iar dacă nu reușim, să ne descurajăm. Înțelept este să analizăm ceea ce se întâmplă cu o întrebare esențială în minte: Oare ce vrea Dumnezeu să facă? Vrea El să schimb acest lucru? Vrea să înceapă un alt proiect mai bun și ar trebui să nu insist? Când ceva merge greu, roagă-te mai mult și întreabă-L pe El.

  Un drum de 11 zile

  Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calitățile viitorului. Flexibilitate pentru că viața este foarte dinamică și schimbătoare, iar adaptabilitate pentru că e mereu nevoie de potrivirea uneltelor cu lucrul specific, în toate domeniile. În domeniul moral și spiritual, nu fanatismul este cel potrivit, ci compasiunea; nu bigotismul ilogic, ci empatia și implicarea concretă. Viața nu se măsoară în mărimea citatelor sau în lungimea rugăciunilor, ci în sinceritatea trăirii și în profunzimea dependenței de Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...