Articolul precedentO mică viață
  Articolul următorParabola unui moștenitor

  Şarpe sau licurici? (I)

  Să nu-ţi pizmuiască inima pe cei păcătoşi, ci să aibă totdeauna frică de Domnul. (Proverbele 23:17)

  Legenda povesteşte că un şarpe urmărea cu toată viteza un licurici, cu scopul precis de a-l mânca la prânz. Urmărirea s-a prelungit pe mai multe zile, deoarece licuriciul găsea întotdeauna un mijloc de a scăpa de neobositul prădător. Într-o zi, epuizat de oboseală, s-a oprit şi i-a spus şarpelui:

  – Ştiu că o să mă mănânci, dar înainte lasă-mă să-ţi pun trei întrebări.

  Plină de orgoliu, vipera i-a răspuns:

  – Nu am obiceiul să fac concesii, totuşi, îţi dau această şansă.

  – Fac eu parte din lanţul tău trofic?

  – Nu.

  – Ţi-am făcut vreun rău?

  – Bineînţeles că nu!

  – Şi atunci de ce vrei să mă mănânci?

  – Pentru că străluceşti!

  Este evident că şarpele invidia licuriciul. Invidia este aşa de veche, încât a fost cauza primului omor de pe planetă. Cain l-a omorât pe Abel pentru că era invidios pe el. Iosif a fost vândut de fraţii săi pentru că „au început să-l pizmuiască”. Preoţii l-au dat pe Isus să fie crucificat pentru că-L pizmuiau. După cum poţi vedea, invidia nu este ceva ce putem să tratăm cu uşurinţă, deoarece oricând ne poate conduce la acte înfiorătoare. José Ingenieros a scris că „invidia roade şi poate să emită perversităţi dulci acrişoare” (José Ingenieros, El hombre mediocre, p. 71). Luther avea obiceiul să spună că invidia este ca un câine turbat a cărui muşcătură lasă răni adânci. De aceea nu putem permite invidiei să ne amărască sufletul.

  Dar cum putem noi evita ca aceasta să-şi introducă veninul mortal în noi? Cred că unul dintre multele feluri în care ne putem controla viaţa este să folosim într-o manieră adecvată bunul-simţ şi să recunoaştem că, dacă Dumnezeu m-a înzestrat cu talente excepţionale, a făcut acelaşi lucru şi pentru alţii. Noi nu putem trăi pe deplin în timp ce invidiem excelenţa semenilor. Deci, când îi vedem pe prietenii noştri că strălucesc, să profităm de lumina pe care o emit în loc să le rupem farurile. Un vechi proverb evreiesc spunea: „Nu te lăsa condus de invidia putredă, care nu are nimic în comun cu înţelepciunea.” Să profităm de acest moment pentru a-I cere lui Dumnezeu să ne ajute să nu fim invidioşi.

  #nuinvidiei

  Şarpe sau licurici? (I) - 2017. Când îi vedem pe prietenii noştri că strălucesc, să profităm de lumina pe care o emit în loc să le rupem farurile. Un vechi proverb evreiesc spunea: „Nu te lăsa condus de invidia putredă, care nu are nimic în comun cu înţelepciunea.” #nuinvidiei
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...