Articolul precedentO mică viață
  Articolul următorParabola unui moștenitor

  Şarpe sau licurici? (I)

  Să nu-ţi pizmuiască inima pe cei păcătoşi, ci să aibă totdeauna frică de Domnul. (Proverbele 23:17)

  Legenda povesteşte că un şarpe urmărea cu toată viteza un licurici, cu scopul precis de a-l mânca la prânz. Urmărirea s-a prelungit pe mai multe zile, deoarece licuriciul găsea întotdeauna un mijloc de a scăpa de neobositul prădător. Într-o zi, epuizat de oboseală, s-a oprit şi i-a spus şarpelui:

  – Ştiu că o să mă mănânci, dar înainte lasă-mă să-ţi pun trei întrebări.

  Plină de orgoliu, vipera i-a răspuns:

  – Nu am obiceiul să fac concesii, totuşi, îţi dau această şansă.

  – Fac eu parte din lanţul tău trofic?

  – Nu.

  – Ţi-am făcut vreun rău?

  – Bineînţeles că nu!

  – Şi atunci de ce vrei să mă mănânci?

  – Pentru că străluceşti!

  Este evident că şarpele invidia licuriciul. Invidia este aşa de veche, încât a fost cauza primului omor de pe planetă. Cain l-a omorât pe Abel pentru că era invidios pe el. Iosif a fost vândut de fraţii săi pentru că „au început să-l pizmuiască”. Preoţii l-au dat pe Isus să fie crucificat pentru că-L pizmuiau. După cum poţi vedea, invidia nu este ceva ce putem să tratăm cu uşurinţă, deoarece oricând ne poate conduce la acte înfiorătoare. José Ingenieros a scris că „invidia roade şi poate să emită perversităţi dulci acrişoare” (José Ingenieros, El hombre mediocre, p. 71). Luther avea obiceiul să spună că invidia este ca un câine turbat a cărui muşcătură lasă răni adânci. De aceea nu putem permite invidiei să ne amărască sufletul.

  Dar cum putem noi evita ca aceasta să-şi introducă veninul mortal în noi? Cred că unul dintre multele feluri în care ne putem controla viaţa este să folosim într-o manieră adecvată bunul-simţ şi să recunoaştem că, dacă Dumnezeu m-a înzestrat cu talente excepţionale, a făcut acelaşi lucru şi pentru alţii. Noi nu putem trăi pe deplin în timp ce invidiem excelenţa semenilor. Deci, când îi vedem pe prietenii noştri că strălucesc, să profităm de lumina pe care o emit în loc să le rupem farurile. Un vechi proverb evreiesc spunea: „Nu te lăsa condus de invidia putredă, care nu are nimic în comun cu înţelepciunea.” Să profităm de acest moment pentru a-I cere lui Dumnezeu să ne ajute să nu fim invidioşi.

  #nuinvidiei

  Şarpe sau licurici? (I) - 2017. Când îi vedem pe prietenii noştri că strălucesc, să profităm de lumina pe care o emit în loc să le rupem farurile. Un vechi proverb evreiesc spunea: „Nu te lăsa condus de invidia putredă, care nu are nimic în comun cu înţelepciunea.”

#nuinvidiei
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Două repere

  Mântuitorul Își găsea odihna la picioarele Tatălui Său dis-de-dimineață, când Se retrăgea din mijlocul ucenicilor și Se ruga. Acesta este modelul cel mai de succes în gestionarea stresului și a tensiunii zilnice. Ia-ți timp doar pentru tine și relația ta cu Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...