Un drept printre neamuri

Vai de mine, dacă nu vestesc Evanghelia! (1 Corinteni 9:16)

Pe 29 martie 1971, Yad Vashem, o instituţie israelită consacrată studiului pe tema Holocaustului, l-a recunoscut pe George Ferdinand Duckwitz ca „drept printre neamuri”. În literatura iudaică, acest titlu se aplica străinului care era solidar cu descendenţii din Avraam. Georg Ferdinand Duckwitz a fost unul dintre cei mulţi care şi-au oferit sprijinul şi solidaritatea evreilor atunci când naziştii comiteau teribilele atrocităţi în lagărele de concentrare.

Dar cu ce se deosebeşte ajutorul adus de Duckwitz? Pentru că el era un funcţionar al Ministerului de Afaceri Externe al Germaniei în Danemarca, funcţia de diplomat îi permitea să fie în permanenţă în legătură cu Werner Best, unul dintre personajele cele mai sus plasate în cel de-al Treilea Reich. Pe 28 septembrie 1943, Best l-a informat pe Duckwitz că cei şapte mii de evrei cu reşedinţa în Danemarca urmau să fie deportaţi în lagărul de concentrare de la Theresienstadt între 1 şi 2 octombrie. Duckwitz, în loc să păstreze tăcerea şi să aştepte pasiv exterminarea a mii de bărbaţi, femei şi copii, punându-şi viaţa în pericol, a dat informaţii despre plan liderilor Partidului Social Democrat din Danemarca, iar aceștia i-au avertizat pe liderii evrei pentru a lua imediat măsuri.

Pe 2 octombrie 1943, când Gestapoul a vrut să-şi pună în aplicare planul fatidic, mai bine de şapte mii de evrei au fost duşi în secret pe timpul nopţii în Suedia. Mesajul dat de Duckwitz le-a salvat viaţa.

Zi după zi, vrăjmaşul sufletelor noastre, Satana, închide milioane de persoane în lagărul de concentrare cel mai mortal care a existat vreodată: cel al păcatului. Trebuie deci să anunţăm lumea despre mesajul planului de salvare pe care noi îl cunoaştem. „Unde sunt mâinile întinse pentru a smulge [pe păcătos] de la moarte? Unde sunt cei care, cu cuvinte arzând de dragoste şi de credinţă perseverentă, să pledeze înaintea lui Dumnezeu în favoarea umanităţii pierdute?” (Ellen G. White, Patriarhi şi profeţi, cap. 12, p. 119). Unde sunt tinerii care, precum Duckwitz, nu tac şi avertizează despre ce se va întâmpla cu planeta noastră? Câte persoane vor fi salvate de la distrugerea eternă datorită faptului că noi am predicat Evanghelia? Eşti tu un om „drept printre neamuri”?

#iubeşteaproapele #dreptîntreneamuri

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor