Regula de aur

  Fiecare din noi să placă aproapelui în ce este bine, în vederea zidirii altora. (Romani 1:5)

  Ar putea o frază milenară să servească drept criteriu pentru succesul comercial al secolului XXI? Potrivit antreprenorului John McConnell, răspunsul este „da”. În 1955, John a obţinut un împrumut de şase sute de dolari şi a fondat întreprinderea metalurgică Worthington Industries. În 1976, compania vindea de sute de milioane de dolari pe an. Iar, potrivit unui raport prezentat pe site-ul electronic al firmei, în primul trimestru din 2014, vânzările au atins suma de aproape nouă sute de milioane de dolari. Care a fost filosofia antreprenorială a lui McConnell?

  Să-l lăsăm să ne spună chiar el pe ce se bazează secretul său: „Noi suntem o companie fondată pe regula de aur. Pentru mine, ea este metoda de vieţuire pentru totdeauna. Ideea este că, dacă tu poţi să-ţi schimbi modalitatea de gândire şi să vezi lucrurile din perspectiva celuilalt, chiar dacă uneori este foarte greu de ajuns acolo, problemele vor dispărea.”

  Regula de aur care i-a adus atâta profit economic lui McConnell a fost stabilită de Isus Hristos în cunoscuta Predică de pe Munte: „Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel” (Matei 7:12). Credeai că asta are de-a face doar cu partea spirituală? Ei bine, nu. Noi avem aici un principiu valabil pentru toate domeniile vieţii: fă celorlalţi ceea ce ţi-ar plăcea ca şi ei să-ţi facă. Doar în anumite situaţii? Învăţătorul spune „tot”. Nu este nimic care să fie în afara acestei reguli.

  Evident că Isus cunoştea versiunea negativă învăţată de către rabini. De exemplu, cartea lui Tobit: „Nu fă nimănui ceea ce tu nu ai putea suporta” (Tobit 4:15). Aşa ai şi tu obiceiul? Te limitezi doar la a nu face rău celuilalt? Dar nu asta este ceea ce a spus Isus. Vrei fericire? Fă-i fericiţi pe cei care te înconjoară. Vrei iubire? Iubeşte pe semeni. Vrei să reuşeşti? Ajută-i pe alţii să reuşească. Vrei ca afacerile tale să prospere? Permite-le angajaţilor să primească şi ei profit. Vrei să mergi la cer? Ajută-i şi pe alţii să se pregătească pentru această călătorie spaţială. Experienţa lui McConnell demonstrează că abnegaţia dă rezultate mai bune decât egoismul.

  #reguladeaur

  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Ultimii 11 ani de „rău oficial”

  Sunt în viața noastră lucruri care nu țin de noi, ci de ceea ce alții au făcut anterior. E posibil să încercăm schimbări ale unor lucruri de neschimbat, iar dacă nu reușim, să ne descurajăm. Înțelept este să analizăm ceea ce se întâmplă cu o întrebare esențială în minte: Oare ce vrea Dumnezeu să facă? Vrea El să schimb acest lucru? Vrea să înceapă un alt proiect mai bun și ar trebui să nu insist? Când ceva merge greu, roagă-te mai mult și întreabă-L pe El.

  Un drum de 11 zile

  Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calitățile viitorului. Flexibilitate pentru că viața este foarte dinamică și schimbătoare, iar adaptabilitate pentru că e mereu nevoie de potrivirea uneltelor cu lucrul specific, în toate domeniile. În domeniul moral și spiritual, nu fanatismul este cel potrivit, ci compasiunea; nu bigotismul ilogic, ci empatia și implicarea concretă. Viața nu se măsoară în mărimea citatelor sau în lungimea rugăciunilor, ci în sinceritatea trăirii și în profunzimea dependenței de Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...