Adevărata autoritate

  Stăpânirea pe care mi-a dat-o Domnul pentru zidirea voastră, iar nu pentru dărâmarea voastră. (2 Corinteni 10:8)

  Într-un dialog imaginar cu Dumnezeu, filosoful Fernando Savater spune în cartea sa Les Diez Mandamientos en el siglo XXI: Tradicion y actualidad del legado de Moises [Cele zece porunci ale secolului XXI: Tradiţie şi actualitate a poruncilor lui Moise]: „În ciuda cerinţelor tale, această idee bună de a-i cinsti pe părinţi a avut uneori consecinţe foarte negative. Nu ştiu dacă ai fost mult pe la cinema, dar dacă eşti pasionat de cea de-a şaptea artă, îţi vei aduce aminte de un film al lui Alfred Hichcock, intitulat Psihoza. Acolo sunt arătate problemele cu care se confruntă un băiat sărac din cauza dragostei excesive pentru mama sa. Într-un asemenea mod, chiar dacă nu neg a fi o idee bună, cred că, la fel ca pentru toţi, trebuie nuanţată” (p. 71).

  Da, nu putem nega că sunt părinţi care i-au dus pe copiii lor la ruină. Rezultă că ascultarea faţă de părinţi este subordonată voinţei lui Dumnezeu. După cum Domnul ne cere să ascultăm de porunci „pentru a fi fericiţi” (Deuteronomul 10:13), autoritatea părinţilor noştri trebuie să fie orientată spre binele nostru temporar şi veşnic. Nu este cazul exemplului dat de Savater când face aluzie la filmul Psihoza.

  În Biblie găsim un exemplu bun în care copiii nu trebuie să urmeze calea părinţilor lor. După răzvrătirea lui Core împotriva lui Moise, Dumnezeu a ordonat ca cei care doresc să trăiască să se îndepărteze de rebel. La câteva momente după, pământul s-a deschis şi „i-a înghiţit, pe ei şi casele lor, împreună cu toţi oamenii lui Core şi toate averile lor”(Numeri 16:32). Şi ce s-a întâmplat cu copiii lui? Cuvântul lui Dumnezeu declară că „fiii lui Core nu au murit” (Numeri 26:11). Ei s-au hotărât să se separe de părinţii lor decât să nu asculte de Dumnezeu.

  Câteodată uităm că „autoritatea” nu are nimic de-a face cu autocraţia şi autoritarismul. „Autoritatea” derivă din termenul latin auctoritas, care iniţial provenea din auctor şi din augere, care înseamnă a creşte, a promova, a progresa. Ceea ce face ca cel care are „autoritate” trebuie să ne ajute să creştem, să fim mai buni. Este acest tip de autoritate părintească pe care trebuie să o onorăm întotdeauna. Orice ar spune Savater, această autoritate nu va aduce niciodată rezultate negative.

  #cinsteştepărinţii

  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Covrigul în formă de opt

  Cine nu caută decât exteriorul lucrurilor va descoperi că în interior nu primește nimic. Ceea ce face ca lucrurile să fie strălucitoare și ispititoare dispare odată cu lumina reflectoarelor, iar ceea ce rămâne este golul desenat de fosta lor strălucire, de cele mai multe ori un gol imens.

  Opturi la poligon

  Dacă din partea unui instructor de conducere auto accepți cerința de a repeta iar și iar, până înveți bine un exercițiu, de ce te superi atât de repede când Învățătorul divin îți cere să repeți un lucru până îl deprinzi cum trebuie?

  Porunca a opta

  Nu este un lucru nesemnificativ când știrbești bunul nume al cuiva și este deosebit de important să nu tăcem când cineva este discreditat pe nedrept sau fără argumente solide. Tăcerea poate fi un hoț.

  Al șaptelea simț?

  Încă de pe acum, noi ne putem dezvolta capacitățile și îndemânările, fiindcă dorința lui Dumnezeu este să creștem în toate privințele.

  Publicate astăzi

  Covrigul în formă de opt

  Cine nu caută decât exteriorul lucrurilor va descoperi că în interior nu primește nimic. Ceea ce face ca lucrurile să fie strălucitoare și ispititoare dispare odată cu lumina reflectoarelor, iar ceea ce rămâne este golul desenat de fosta lor strălucire, de cele mai multe ori un gol imens.

  După ce nu voi mai fi

  Concentrează-te mai puțin pe stresul care îți stă în față și scoate ce poți mai bun din tine. Lasă urme bune oriunde mergi. Despre tine să se spună cuvinte bune. Țintește excelența tot timpul. La final, tot ceea ce facem transmite ceva despre noi. Fă tot ce ține de tine ca să transmiți pozitivitate oriunde te conduce Dumnezeu.

  Eu n-o să mă las dominat

  Ţine minte, mai ales în timpul ispitei, că Dumnezeu însuşi te va întări, te va ajuta şi te va susţine cu mâna Sa neprihănită!

  Ellen G. White (1827–1915)

  Doamne, ajută-ne să prețuim descoperirea profetică și să fim preocupați de voia Ta descoperită prin profeții Tăi! PROVOCARE: Oferă-i unui tânăr o carte scrisă de Ellen White! Ajută-l să înțeleagă de ce aceste scrieri ale ei sunt atât de importante!

  Az egyetlen valódi kincs: az igaz jellem

  „Korall és kristály említni sem való, a bölcsesség ára drágább a gyöngyöknél.” (Jób 28,18)„Az isteni...