Articolul precedentPământul dorește apa
  Articolul următorFriptură sau fructe?

  Ce face o farfurie cu mâncare

  Nu fiţi ca Esau, care pentru o mâncare şi-a vândut dreptul de întâi născut. (Evrei 12:16)

  În ţara mea, există un proverb popular: „Cel flămând nu gândeşte”. Prin asta vrem să spunem că o persoană înfometată nu ia decizii înţelepte. Cu mult înainte ca noi, dominicanii, să inventăm această expresie, Biblia ne-a dat deja un exemplu uimitor cu privire la veridicitatea acesteia prin episodul din viaţa lui Esau.

  Pentru că se născuse înaintea fratelui său geamăn, Iacov, dreptul de întâi născut îi revenea lui Esau. Deşi pentru noi aceste lucruri nu au nicio importanţă, în vremurile biblice era o mare onoare să fii întâiul născut. Întâiul născut era cel care urma să îi succeadă tatălui ca şef al familiei, avea să moştenească o parte îndoită a bunurilor tatălui şi, cel mai important, primea o binecuvântare specială din partea lui Dumnezeu.

  Odată, după o zi lungă de muncă la câmp, Esau a intrat în casă, fiindu-i foarte foame. Fratele lui, Iacov, pregătise o mâncare delicioasă, şi acum, când era pe punctul de a mânca, apare Esau şi îi spune: „Dă-mi, te rog, să mănânc din ciorba aceasta roşiatică, fiindcă sunt rupt de oboseală” (Geneza 25:30). Iacov, profitând de foamea fratelui său, îi spuse: „Vinde-mi azi dreptul tău de întâi născut!” Esau a răspuns: „Iată-mă, sunt pe moarte; la ce-mi slujeşte dreptul acesta de întâi născut?” (Geneza 25:31,32).

  Este posibil ca într-un anume punct în timp, să fii şeful familiei şi să primești o binecuvântare dublă nu îţi va ajuta la nimic. Dar, Esau, spune-mi: nici binecuvântarea divină nu îţi ajută la nimic? Ai schimba avantajele care îţi dau dreptul de întâi născut pe o farfurie cu mâncare? Ai fi dispus să schimbi ceva durabil pe ceva trecător? Esau mă priveşte în ochi şi, fără să ezite, cu lingura încă în gură, îmi răspunde: „Da!”

  Pe bună dreptate, Biblia ne avertizează să nu fim asemenea lui Esau (Evrei 12:16), să nu permitem ca satisfacerea apetitului nostru să fie mai puternică decât interesul nostru veşnic. Şi Isus a spus: „Viaţa este mai mult decât hrana” (Luca 12:23). Cunoscând experienţa lui Esau, vom comite şi noi aceeaşi greşeală?

  #nutrăimdoarcupâine

  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Ultimii 11 ani de „rău oficial”

  Sunt în viața noastră lucruri care nu țin de noi, ci de ceea ce alții au făcut anterior. E posibil să încercăm schimbări ale unor lucruri de neschimbat, iar dacă nu reușim, să ne descurajăm. Înțelept este să analizăm ceea ce se întâmplă cu o întrebare esențială în minte: Oare ce vrea Dumnezeu să facă? Vrea El să schimb acest lucru? Vrea să înceapă un alt proiect mai bun și ar trebui să nu insist? Când ceva merge greu, roagă-te mai mult și întreabă-L pe El.

  Un drum de 11 zile

  Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calitățile viitorului. Flexibilitate pentru că viața este foarte dinamică și schimbătoare, iar adaptabilitate pentru că e mereu nevoie de potrivirea uneltelor cu lucrul specific, în toate domeniile. În domeniul moral și spiritual, nu fanatismul este cel potrivit, ci compasiunea; nu bigotismul ilogic, ci empatia și implicarea concretă. Viața nu se măsoară în mărimea citatelor sau în lungimea rugăciunilor, ci în sinceritatea trăirii și în profunzimea dependenței de Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...