Articolul precedentPot alege
  Articolul următorCelulele puternice, morfice

  O făgăduinţă pentru tine

  Să cinsteşti pe tatăl tău şi pe mama ta – este cea dintâi poruncă însoţită de o făgăduinţă. (Efeseni 6:2)

  „Dacă un om are un fiu neascultător şi îndărătnic, care n-ascultă nici de glasul tatălui său, nici de glasul mamei lui şi nu-i ascultă nici chiar după ce l-au pedepsit, tatăl şi mama să-l ia şi să-l ducă la bătrânii cetăţii lui şi la poarta locului în care locuieşte. Să spună bătrânilor cetăţii lui: «Iată, fiul nostru este neascultător şi îndărătnic, n-ascultă de glasul nostru şi este lacom şi beţiv.» Şi toţi oamenii din cetatea lui să-l ucidă cu pietre şi să moară” (Deuteronomul 21:18-21).

  Deşi la prima vedere această poruncă ni se pare foarte arbitrară, aş vrea să îţi prezint unul din motivele pentru care încălcarea acestei porunci merită o pedeapsă atât de severă. Înainte de orice, a nu-ţi respecta părinţii include totodată şi a nu-L onora pe Dumnezeu, deoarece El a poruncit ca fiecare copil să îşi respecte părinţii (Exodul 20:12). O astfel de încălcare implică deci a rosti o blasfemie împotriva Tatălui ceresc, şi acest păcat merită moartea cu pietre (Leviticul 24:16).

  Trecuseră deja câţiva ani de când John McCaslin a publicat un articol în Washington Times, în care povesteşte despre un incident care a avut loc pe când George W. Bush, la acea vreme preşedintele Statelor Unite, şi-a vizitat părinţii. A ajuns la ei destul de devreme şi s-a aşezat pentru a schimba câteva cuvinte cu ei. Conversaţia se îndrepta într-o direcţie destul de agreabilă, când preşedintele şi-a pus picioarele pe canapea. Indignată de un astfel de gest, mama lui, Barbara Bush, îi ordonă de îndată să îşi ia picioarele de pe canapea. Tatăl lui, fostul preşedinte George Bush, o privi pe soţia lui şi îi spuse: „Dar, Barbara, el este preşedintele Statelor Unite.” Atunci Barbara i-a răspuns: „Ce importanţă are faptul că este preşedinte, el trebuie să ia picioarele de acolo imediat.” Preşedintele zâmbi şi nu putu spune altceva decât: „Ei bine, chiar şi preşedinţii trebuie să asculte de mama lor.”

  Deşi în zilele noastre nimeni nu mai este omorât cu pietre pentru că se răzvrăteşte împotriva părinţilor, cu toţii avem datoria solemnă de a-i iubi şi respecta. Există un motiv foarte bun pentru care să facem acest lucru. Aceasta este singura poruncă însoţită de o făgăduinţă: „Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să ţi se lungească zilele în ţara pe care ţi-o dă Domnul, Dumnezeul tău” (Exodul 20:12). Această făgăduinţă este pentru tine.

  #cinsteştepetatăltăuşipemamata

  O făgăduinţă pentru tine - 2017. A nu-ţi respecta părinţii include totodată şi a nu-L onora pe Dumnezeu, deoarece El a poruncit ca fiecare copil să îşi respecte părinţii. #cinsteştepetatăltăuşipemamata
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Nici măcar jumătate

  Deși la prima vedere anturajul pe care îl alegem și locul în care alegem să trăim pot părea inofensive, ele pot deveni totuși periculoase. Poate că ne considerăm suficient de maturi ca să fim ispitiți de ceva dăunător. Însă realitatea este că, pe neobservate, ceea ce se întâmplă lângă noi ne influențează, mai ales dacă e vorba de ceva negativ. Nimic din ceea ce vedem sau auzim nu ne lasă indiferenți, chiar dacă nu acordăm prea multă atenție. A ne considera intangibili nu este o dovadă de înțelepciune și nici de tărie, ci mai degrabă trădează imaturitate și superficialitate. A ne teme de influențe rele nu e o slăbiciune, ci o dovadă de precauție și discernământ spiritual.

  Steaua cu cinci colțuri

  Deseori, ceva ce pare atrăgător la început se poate transforma în ceva rău; în fiecare zi poate apărea ceva care ne atrage și apoi să ne demonstreze că realitatea era alta. Numai cu mintea noastră nu putem identifica pericolul din orice, din acest motiv depindem de inspirația care vine de la Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Iertarea

  Trebuie să le cerem iertare celorlalți și Tatălui nostru ceresc. El ne iubește atât de mult, că este bucuros să ne ierte. Lăudați numele Lui!

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Idők és alkalmak

  „Mondta pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya...