Cei doi călugări

  Cine eşti tu, care judeci pe robul altuia? (Romani 14:4)

  În cartea sa, Cântecul păsării, Anthony de Mello face referire la dilema pe care o aveau doi călugări. Membrii unor ordine religioase au luat hotărârea să nu se atingă niciodată de o femeie, oricare ar fi circumstanţele. Dar aceşti doi călugări, întorcându-se la mănăstirile lor, au întâlnit o femeie frumoasă pe malul unui râu, pe care toţi trei trebuiau să îl traverseze; dar, pentru că râul era foarte umflat, femeia avea nevoie de ajutor pentru a traversa. Dilema lor era următoarea: cum să o ajute pe femeie fără să o atingă.

  Unul dintre ei, „cedând ispitei,” a hotărât că a o ajuta pe femeie era mai de valoare decât a respecta acel jurământ religios insipid. El a luat-o pe femeie pe umerii lui, a traversat râul şi a lăsat-o jos pe celălalt mal. Văzând toate acestea, celălalt călugăr a fost scandalizat şi ore în şir l-a tot criticat foarte dur pe tovarăşul lui. „Tu ai uitat regula; cum ai îndrăznit să atingi o femeie; ce vor spune oamenii despre tine? Ai discreditat religia.” În cele din urmă, acuzatul nu a mai putut tolera dojenile: „Fratele meu, în ceea ce mă priveşte, eu am lăsat-o pe acea femeie de cealaltă parte a râului. Tu eşti cel care o porţi acum!” (p. 143).

  Ai surprins mesajul? Sunt unii oameni care pretind că nu încalcă legea divină, dar îşi găsesc plăcerea în a relata păcatele altora întreaga viaţă. În general, ei au tendinţa să uite că oricine judecă şi îi condamnă pe alţii, prin criticile lor îşi însuşesc păcatul pe care probabil ceilalţi l-au abandonat cu mult timp în urmă.

  Deşi Dumnezeu l-a iertat deja pe păcătos şi l-a socotit liber de greşeala lui, mulţi dintre noi mergem înainte sub condamnare, trăindu-ne viaţa cu păcatele semenilor pe buzele noastre şi în duhul nostru. Dacă la un moment dat te simţi înclinat, asemenea călugărului din poveste, să critici ceea ce fac alţii, îţi propun să meditezi la următorul verset din Biblie: „Cine eşti tu, care judeci pe robul altuia? Dacă stă în picioare sau cade, este treaba stăpânului său; totuşi va sta în picioare, căci Domnul are putere să-l întărească pentru ca să stea” (Romani 14:4). Păcătosul nu trebuie să dea socoteală nici înaintea mea, nici înaintea ta, ci doar înaintea lui Dumnezeu.

  #nucondamna #nujudeca #nucritica

  Cei doi călugări - 2017. „Cine eşti tu, care judeci pe robul altuia? Dacă stă în picioare sau cade, este treaba stăpânului său; totuşi va sta în picioare, căci Domnul are putere să-l întărească pentru ca să stea” (Romani 14:4). Păcătosul nu trebuie să dea socoteală nici înaintea mea, nici înaintea ta, ci doar înaintea lui Dumnezeu. #nucondamna #nujudeca #nucritica
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Șase grade de separare

  Fă un mic test. Alcătuiește în minte o listă cu persoanele pe care nu le suporți prea ușor. Gândește-te ce ar trebui să schimbi în mintea sau inima ta pentru ca ele să capete un alt statut, mai apropiat și amical. Începe cu lucrurile simple pe care crezi că le-ai putea face și vei observa imediat schimbările în bine.

  Metoda celor șase pălării

  Dacă nu ești dispus să te pui în locul cuiva, nu ai dreptul să îl judeci în vreun fel. Abia după ce te-ai plasat în situațiile prin care trece și ai luat în considerare contextul în care a făcut sau a spus ceva, abia apoi te poți gândi să emiți păreri și chiar soluții; înainte de acestea, abținerea este reacția înțeleptului.

  Maximum șase centimetri

  Fă o scanare completă printre lucrurile și folderele tale. Vezi ce nu ar trebui să mai fie păstrat și ia decizia de a arunca, de a șterge tot ce nu te onorează. Renunță la acele lucruri care trebuie ascunse. Când simțim nevoia să ascundem ceva de ceilalți, trebuie să ne gândim serios dacă avem nevoie de acel lucru. Oare nu mă afectează dacă îl păstrez sau dacă va fi descoperit de altcineva mai iscoditor din fire?

  Șase ani la câțiva centimetri de moarte

  Singurul care nu Se limitează la a coase rănile, ci le și curăță, apoi le vindecă pe deplin este Mântuitorul. Ceea ce vede și atinge El nu va mai putea deveni periculos vreodată; El vindecă pentru totdeauna.

  Publicate astăzi

  Șase grade de separare

  Fă un mic test. Alcătuiește în minte o listă cu persoanele pe care nu le suporți prea ușor. Gândește-te ce ar trebui să schimbi în mintea sau inima ta pentru ca ele să capete un alt statut, mai apropiat și amical. Începe cu lucrurile simple pe care crezi că le-ai putea face și vei observa imediat schimbările în bine.

  Pentru binele nostru

  Dar mereu există un motiv, un scop chiar, pentru că deciziile Sale au în vedere întotdeauna „binele nostru” și/sau binele altora. Noi putem fi siguri că această realitate se confirmă mereu. Dumnezeu ne iubește. Nu poate fi altfel.

  Împlinirea misiunii

  Chiar şi astăzi, lumina adevărului trebuie dusă de instrumente omeneşti. Ea trebuie dusă de mine şi de tine! Dacă acceptăm misiunea primită, cu siguranţă se vor interpune dificultăţi şi obstacole. Va fi nevoie să facem sacrificii şi să înfrângem greutăţile.

  Lecții valoroase

  Îți mulțumim, Doamne, pentru toate lecțiile pe care ni le oferi, chiar și pentru cele mai puțin plăcute uneori, pentru că știm că tot ce primim din mâna Ta ne oferi cu dragoste! PROVOCARE: Mulțumește-I astăzi lui Dumnezeu pentru cei mai mici membri din familia bisericii tale! Roagă-L ca prezența lor la serviciul de închinare să te umple de bucurie și de recunoștință!

  Az eladás és a vásárlás tilalma

  „…senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak akin a fenevad bélyege van,...