Năluca lui Fulton

  Pentru că prin aceasta, cei din vechime au căpătat o bună mărturie. (Evrei 11:2)

  Robert Fulton a fost nebun. Sau cel puţin aşa spunea lumea. Sărmanul om credea că un vas se poate lua la întrecere cu un vapor. Până în 1807, anul în care Fulton a făcut o demonstraţie iniţială, doar în fabricile de textile existau motoare cu aburi, nu şi pe vase. Pentru toţi, ideea că o forţă din afara ambarcaţiunii ar putea acţiona asupra vasului era ridicolă, absurdă şi pur şi simplu nebunească. Când oamenii vorbeau despre Fulton, ei nu îi spuneau pe nume, ci îl porecleau „năluca de Fulton”. Când acesta le-a arătat dovezi vizibile ale proiectului său, prietenii şi familia lui au avut impresia că ambarcaţiunea urma să explodeze. Câţiva ani mai târziu, povestind despre eveniment, Fulton spunea că pe chipurile lor se putea citi un singur cuvânt – „dezastru”. Dar Fulton nu a acordat o atenţie prea mare comentariilor lor şi a pornit în prima călătorie, de la New York la Albany, pe râul Hudson, împotriva curentului.

  „Năluca lui Fulton” nu semăna deloc cu un iaht elegant. Partea de jos a ambarcaţiunii era plată, cu o pupă pătrată şi roţi prevăzute cu palete, montate pe ambele părţi, cam la jumătatea înălţimii de la coca navei. Când „năluca lui Fulton” s-a aventurat pentru prima dată în traversarea râului, oamenii spuneau că ambarcaţiunea semăna cu o fabrică de cherestea, asamblată pe o plută.

  „Năluca” a mers de-a lungul râului timp de 24 de ore înainte de a se opri la Clermont, unde pasagerii urmau să petreacă noaptea. În ziua următoare, ei şi-au continuat călătoria în amonte, până la Albany, unde au fost aşteptaţi de o mulţime entuziastă. „Năluca lui Fulton” înfăptuise imposibilul: parcursese mai mult de 200 de kilometri în aproximativ 32 de ore, cu o viteză medie de 8 kilometri pe oră. În acea epocă, pentru a parcurge aceeaşi distanţă era nevoie de patru zile. Nimeni nu a crezut că aburul ar putea face vasul să se mişte, până când Fulton a demonstrat contrariul. Nimeni nu a crezut că Marea Roşie poate fi despicată, până când Moise a poruncit. Nimeni nu a crezut că se poate doborî un uriaş doar cu o piatră, până când David a reuşit să facă acest lucru. Ştii de ce au făcut ei toate aceste lucruri? Pentru au avut credinţă în Dumnezeu. Dacă ei au putut, şi tu poţi. Întrebarea la care trebuie să răspunzi este următoarea: eşti dispus astăzi să îţi pui în aplicare, în practică, „năluca” ta?

  #urmează-ţivisul #obiective

  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Ultimii 11 ani de „rău oficial”

  Sunt în viața noastră lucruri care nu țin de noi, ci de ceea ce alții au făcut anterior. E posibil să încercăm schimbări ale unor lucruri de neschimbat, iar dacă nu reușim, să ne descurajăm. Înțelept este să analizăm ceea ce se întâmplă cu o întrebare esențială în minte: Oare ce vrea Dumnezeu să facă? Vrea El să schimb acest lucru? Vrea să înceapă un alt proiect mai bun și ar trebui să nu insist? Când ceva merge greu, roagă-te mai mult și întreabă-L pe El.

  Un drum de 11 zile

  Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calitățile viitorului. Flexibilitate pentru că viața este foarte dinamică și schimbătoare, iar adaptabilitate pentru că e mereu nevoie de potrivirea uneltelor cu lucrul specific, în toate domeniile. În domeniul moral și spiritual, nu fanatismul este cel potrivit, ci compasiunea; nu bigotismul ilogic, ci empatia și implicarea concretă. Viața nu se măsoară în mărimea citatelor sau în lungimea rugăciunilor, ci în sinceritatea trăirii și în profunzimea dependenței de Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...