Năluca lui Fulton

  Pentru că prin aceasta, cei din vechime au căpătat o bună mărturie. (Evrei 11:2)

  Robert Fulton a fost nebun. Sau cel puţin aşa spunea lumea. Sărmanul om credea că un vas se poate lua la întrecere cu un vapor. Până în 1807, anul în care Fulton a făcut o demonstraţie iniţială, doar în fabricile de textile existau motoare cu aburi, nu şi pe vase. Pentru toţi, ideea că o forţă din afara ambarcaţiunii ar putea acţiona asupra vasului era ridicolă, absurdă şi pur şi simplu nebunească. Când oamenii vorbeau despre Fulton, ei nu îi spuneau pe nume, ci îl porecleau „năluca de Fulton”. Când acesta le-a arătat dovezi vizibile ale proiectului său, prietenii şi familia lui au avut impresia că ambarcaţiunea urma să explodeze. Câţiva ani mai târziu, povestind despre eveniment, Fulton spunea că pe chipurile lor se putea citi un singur cuvânt – „dezastru”. Dar Fulton nu a acordat o atenţie prea mare comentariilor lor şi a pornit în prima călătorie, de la New York la Albany, pe râul Hudson, împotriva curentului.

  „Năluca lui Fulton” nu semăna deloc cu un iaht elegant. Partea de jos a ambarcaţiunii era plată, cu o pupă pătrată şi roţi prevăzute cu palete, montate pe ambele părţi, cam la jumătatea înălţimii de la coca navei. Când „năluca lui Fulton” s-a aventurat pentru prima dată în traversarea râului, oamenii spuneau că ambarcaţiunea semăna cu o fabrică de cherestea, asamblată pe o plută.

  „Năluca” a mers de-a lungul râului timp de 24 de ore înainte de a se opri la Clermont, unde pasagerii urmau să petreacă noaptea. În ziua următoare, ei şi-au continuat călătoria în amonte, până la Albany, unde au fost aşteptaţi de o mulţime entuziastă. „Năluca lui Fulton” înfăptuise imposibilul: parcursese mai mult de 200 de kilometri în aproximativ 32 de ore, cu o viteză medie de 8 kilometri pe oră. În acea epocă, pentru a parcurge aceeaşi distanţă era nevoie de patru zile. Nimeni nu a crezut că aburul ar putea face vasul să se mişte, până când Fulton a demonstrat contrariul. Nimeni nu a crezut că Marea Roşie poate fi despicată, până când Moise a poruncit. Nimeni nu a crezut că se poate doborî un uriaş doar cu o piatră, până când David a reuşit să facă acest lucru. Ştii de ce au făcut ei toate aceste lucruri? Pentru au avut credinţă în Dumnezeu. Dacă ei au putut, şi tu poţi. Întrebarea la care trebuie să răspunzi este următoarea: eşti dispus astăzi să îţi pui în aplicare, în practică, „năluca” ta?

  #urmează-ţivisul #obiective

  Năluca lui Fulton - 2017. Dacă ei au putut, şi tu poţi. Întrebarea la care trebuie să răspunzi este următoarea: eşti dispus astăzi să îţi pui în aplicare, în practică, „năluca” ta? #urmează-ţivisul #obiective
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...