Năluca lui Fulton

  Pentru că prin aceasta, cei din vechime au căpătat o bună mărturie. (Evrei 11:2)

  Robert Fulton a fost nebun. Sau cel puţin aşa spunea lumea. Sărmanul om credea că un vas se poate lua la întrecere cu un vapor. Până în 1807, anul în care Fulton a făcut o demonstraţie iniţială, doar în fabricile de textile existau motoare cu aburi, nu şi pe vase. Pentru toţi, ideea că o forţă din afara ambarcaţiunii ar putea acţiona asupra vasului era ridicolă, absurdă şi pur şi simplu nebunească. Când oamenii vorbeau despre Fulton, ei nu îi spuneau pe nume, ci îl porecleau „năluca de Fulton”. Când acesta le-a arătat dovezi vizibile ale proiectului său, prietenii şi familia lui au avut impresia că ambarcaţiunea urma să explodeze. Câţiva ani mai târziu, povestind despre eveniment, Fulton spunea că pe chipurile lor se putea citi un singur cuvânt – „dezastru”. Dar Fulton nu a acordat o atenţie prea mare comentariilor lor şi a pornit în prima călătorie, de la New York la Albany, pe râul Hudson, împotriva curentului.

  „Năluca lui Fulton” nu semăna deloc cu un iaht elegant. Partea de jos a ambarcaţiunii era plată, cu o pupă pătrată şi roţi prevăzute cu palete, montate pe ambele părţi, cam la jumătatea înălţimii de la coca navei. Când „năluca lui Fulton” s-a aventurat pentru prima dată în traversarea râului, oamenii spuneau că ambarcaţiunea semăna cu o fabrică de cherestea, asamblată pe o plută.

  „Năluca” a mers de-a lungul râului timp de 24 de ore înainte de a se opri la Clermont, unde pasagerii urmau să petreacă noaptea. În ziua următoare, ei şi-au continuat călătoria în amonte, până la Albany, unde au fost aşteptaţi de o mulţime entuziastă. „Năluca lui Fulton” înfăptuise imposibilul: parcursese mai mult de 200 de kilometri în aproximativ 32 de ore, cu o viteză medie de 8 kilometri pe oră. În acea epocă, pentru a parcurge aceeaşi distanţă era nevoie de patru zile. Nimeni nu a crezut că aburul ar putea face vasul să se mişte, până când Fulton a demonstrat contrariul. Nimeni nu a crezut că Marea Roşie poate fi despicată, până când Moise a poruncit. Nimeni nu a crezut că se poate doborî un uriaş doar cu o piatră, până când David a reuşit să facă acest lucru. Ştii de ce au făcut ei toate aceste lucruri? Pentru au avut credinţă în Dumnezeu. Dacă ei au putut, şi tu poţi. Întrebarea la care trebuie să răspunzi este următoarea: eşti dispus astăzi să îţi pui în aplicare, în practică, „năluca” ta?

  #urmează-ţivisul #obiective

  Năluca lui Fulton - 2017. Dacă ei au putut, şi tu poţi. Întrebarea la care trebuie să răspunzi este următoarea: eşti dispus astăzi să îţi pui în aplicare, în practică, „năluca” ta?

#urmează-ţivisul #obiective
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Două repere

  Mântuitorul Își găsea odihna la picioarele Tatălui Său dis-de-dimineață, când Se retrăgea din mijlocul ucenicilor și Se ruga. Acesta este modelul cel mai de succes în gestionarea stresului și a tensiunii zilnice. Ia-ți timp doar pentru tine și relația ta cu Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...